Netanjahoe eist van de wereld verontschuldigingen voor het verspreiden van leugens over Gaza-oorlog


Premier Netanjahoe verwelkomt NASA astronaut Garrett Reisman tijdens zijn toespraak voor de Jewish Federations of North America in New Orleans, afgelopen maandag 8 november 2010 (AP Photo/Gerald Herbert)

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe is zondag 7 november begonnen aan zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Hij overlegt de komende dagen met de Amerikaanse regering over hoe het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven ingeblazen moet worden nu Abbas een nieuw excuus heeft gevonden om het vredesproces af te breken: “Joden moeten stoppen met bouwen.”

“De wereld moet zich verontschuldigen”

Afgelopen maandag 8 november sprak hij voor een volle zaal van de Jewish Federations of North America in New Orleans. Premier Netanjahoe zei dat de internationale gemeenschap  zich bij Israël moet verontschuldigen [“owes Israel an apology”] voor de beschuldigingen dat het IDF doelgericht op burgers vuurde tijdens Operatie Gegoten Lood (Op. Cast Lead) einde 2008 en begin van 2009. Netanjahoe verwees hier naar het feit dat Fathi Hammad, de Minister voor Binnenlandse Zaken van Hamas, enkele dagen geleden voor het eerst in het openbaar toegaf dat het in werkelijkheid honderden van haar eigen schutters waren, die gesneuveld waren tijdens de gevechten.

Netanjahoe sprak over de delegitimisatie van Israël die resulteerde in het Goldstone Rapport en merkte op dat hij het “een hedendaagse bloedsprookje” had genoemd toen het werd uitgebracht en het sindsdien heeft bewezen ook niet meer te zijn dan dat. Het rapport zoals het door de Verenigde Naties aan de wereld werd gepresenteerd, beschuldigde Israël ervan hoge aantallen van burgerslachtoffers te hebben gemaakt tijdens de contra-terrorisme Operatie Gegoten Lood (Op. Cast Lead), dat samengesteld en uitgeschreven werd door de gepensioneerde Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone.

Het rapport wordt thans tegengesproken door Hamas zèlf zoals de premier onderstreepte in zijn toespraak. Hij legde uit dat de terroristische bestuurders van Gaza thans zichzelf bitter beklaagden over de vele honderden Hamasstrijders [en neven terreurorganisaties zoals Islamitische Jihad e.a.] die zijn omgekomen tijdens de oorlog in Gaza. Zoals bekend heeft Hamas voor het eerst toegegeven dat minstens 700 van haar operatieven omkwamen tijdens de gevechten.

Nucleair Iran is grootste bedreiging voor Israël en de wereld

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Joodse Gemeenschappen van Noord-Amerika [General Assembly of the Jewish Communities of North America] focuste premier Netanjahoe een belangrijk deel van zijn toespraak aan de dreiging die uitgaat van Iran. De premier benadrukte dat “een nucleair Iran is de grootste bedreiging voor Israël en voor de wereld” [“a nuclear Iran is the greatest threat to Israel and to the world.”]

De eerste-minister vertelde aan het publiek van New Orleans dat uiteindelijk de dreiging van een militaire interventie van de Verenigde Staten noodzakelijk zal zijn om de Iraanse nucleaire proliferatie van kernwapens te stoppen. Hij verwees daarmee naar 2003, de enige keer dat Iran haar nucleaire ambities stillegde nadat de Verenigde Staten met een militaire interventie hadden gedreigd. In feite drukte premier Netanjahoe zich in haast dezelfde bewoordingen uit als vice-president Joe Biden dat reeds zondag had gedaan tijdens hun onderlinge gesprekken [Joe Biden: “We are also dead sworn to preclude Persia from feat thermonuclear weapons.”]

New Orleans, 8 november 2010. Toespraak van Netanjahoe werd herhaaldelijk onderbroken door... Amerikanen Joden die 'Stop de Bezetting!' krijsten

Linkse demonstranten verstoren de toespraak

Netanjahoe werd tijdens zijn toespraak minstens vijf keer onderbroken door jonge tegensprekers. Vijf Joods-Amerikaanse en Israëlische protesters stonden rechtop en hielden spandoeken omhoog waarin de nederzettingen werden veroordeeld terwijl zij “Stop de Bezetting!” krijsten. Uiteindelijk werden zij door veiligheidsagenten de zaal uitgevoerd en even later weer vrijgelaten zonder aanklacht. Iemand uit het publiek nam een spandoek vast van de demonstranten dat was achtergebleven en verscheurde het met zijn tanden.

Netanjahoe leverde spitse commentaar op de actie van de protestanten door hen ervan te beschuldigen dat ze samenhokken met diegenen die geloven dat “Israël schuldig is tot haar onschuld bewezen is.” En de premier voegde eraan toe: “Het grootste succes die onze kleineerders kunnen behalen is wanneer Joden dat zelf ook beginnen te geloven. Dat is wat we hier vandaag gezien hebben.” De omgeving van de premier werkt nu samen met de veiligheidsdiensten om na te gaan hoe het mogelijk is dat de demonstranten illegaal de besloten bijeenkomst zijn binnen gekomen.


Bronnen: Arutz Sheva: Netanyahu: World Owes Israel an Apology for Cast Lead Libel door Chana Ya’ar van 8 november 2010; The Huffington Post: Protesters Interrupt Netanyahu New Orleans Speech door Cain Burdeau van 8 november 2010;

2 gedachtes over “Netanjahoe eist van de wereld verontschuldigingen voor het verspreiden van leugens over Gaza-oorlog

 1. Klopt Avi, maar nmi er is een verklaring. Bij mijn opleiding – die ik dus net gestart ben – was les 1, paragraaf 2 of 3, dat media van tegenwoordig niets onderzoekt en klakkeloos van elkaar overneemt [ik heb het overgelezen en overgelezen: lees ik dit goed?]. Dit opgeteld met het bekende artikeltje over de test van Dr. Solomon Asch, geleerd door Rav Kaplan Z”L en het cirkeltje is rond.

  Gut Sjabbes,
  Devoirele

  Like

 2. Helaas zal dat niet gebeuren. Het is een groot probleem bij journalisten dat ze vrijwel geen zelfreflectie hebben en al helemaal niet zelfkritisch zijn. Laat staan dat ze hun ongelijk zullen erkennen of zullen erkennen dat ze altijd maar weer gespindoctered worden door de Hamas en/of de Hezbollah.
  Het blijft ‘leuk’ om Joden/Israel te bashen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.