Israël beëindigt samenwerking met UNESCO na reklassering Graf van Rachel tot moskee


Grot van Machpela in Hebron (Judea op de Westoever). Hier zouden zich de (overigens nooit gevonden) graven bevinden van de Bijbelse aartsvaders en -moeders Abraham en Sara, Isaak en Rebekka, Jakob en Lea. De site is al duizenden jaren een bedevaartsoord voor de Joden. Volgens de Bijbel is het hier in Hebron dat David tot koning van Israël werd benoemd en vanuit deze stad bestuurde totdat Jeruzalem werd veroverd en de hoofdstad van het Joodse volk werd. Sommige onderzoekers stellen dat de Grot van Machpela voor de Joden als heilige plaats bijbels-historisch belangrijker is dan Jeruzalem. De UNESCO wil dat Machpela voortaan de Ibrahimi Moskee wordt genoemd en heeft de site verwijderd van de lijst van het Nationale Erfgoed van Israël. Zullen de Grot van Machpela en het Graf van Rachel voortaan een moskee worden? I don’t think so.

door Elad Benari

Israël heeft gisteren woensdag aangekondigd dat het elke samenwerking opschort met de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), vanwege haar beslissing om het Joodse heiligdom het Graf van Rachel te herklasseren als een islamitische moskee. De opschorting zal duren net zolang tot de wereldorganisatie haar beslissing ongedaan maakt.

Israëlisch vice-minister voor Buitenlandse Zaken Danny Ayalon, die de aankondiging van de opschorting meedeelde, zei over de resolutie van de UNESCO dit:

“Deze resolutie werd aangenomen door de automatische Arabische meerderheid, onder leiding van de Palestijnse Autoriteit, in een zoveelste poging om de Israëlische staat te ondermijnen. UNESCO is aldus niets meer geworden dan een rubberstempel van de PA.”

Tijdens de recente stemming binnen de UNESCO werd besloten om het Graf van Rachel en het Graf van de Aartsvaders – de begraafplaats van de Bijbelse Aartsvaders en Aartsmoeders – te verwijderen van de lijst van het Nationale Erfgoed van Israël. De Palestijnse Autoriteit beweert dat het Graf van Rachel heilig is voor de moslims en noemt  de site de Bilal Bin Rabah Moskee. Lees op deze blog: UNESCO tovert Graf van Rachel in Bethlehem om naar een moskee.

De PA eist de controle op over zowel Rachel’s Graf als het Graf van de Aarstvaders in Hebron en tegelijk ook de Tempelberg in Jeruzalem. In antwoord op deze resolutie heeft het kantoor van de eerste minister volgende verklaring uitgebracht:

“De poging om het Volk van Israël los te koppelen van haar erfgoed is absurd. Indien de 4.000 jaar oude begraafplaatsen van de Aartsvaders en Aartsmoeders van de Joodse natie – Abraham, Isaak, Jakob, Sara, Rebekka, Rachel en Lea – geen deel mogen uitmaken van haar cultuur en traditie, wat is dan een nationale culturele site?”

De beslissing van woensdag om de samenwerking met de UNESCO op te schorten werd geloofd door verschillende parlementsleden, onder hen parlementslid Otniel Schneller (oppostiepartij Kadima van Tzipi Livni), die de discussie leidde omtrent de beslissing van de UNESCO. Schneller heeft de aankondiging verwelkomt en zei dat:

“Het besluit van de UNESCO om het Graf van Rachel uit te roepen tot een moskee is een zoveelste hypocriete beslissing van de Verenigde Naties. De beslissing legt de historische feiten naast zich neer en heeft een politieke tegenstelling omgebogen naar een religieus dispuut.”

Parlementslid Aryeh Eldad (partij Nationale Unie / Ichud Leumi) noemde het besluit van de UNESCO ““hypocriet en antisemitisch” en zei dat “de Islam tracht het verleden te stelen en de geschiedenis te vervalsen.” Eldad voegde eraan toe dat, hoe dan ook dat de Israëlische regeringen “doe het Graf van Rachel en de Grot van Machpela verwaarloosden en de Tempelberg hebben verlaten, eveneens een rol hebben gespeeld in het feit dat de belangrijkste sites van net Nationale Erfgoed door de wereld worden aanzien als moskeeën.”

Hij riep de Israëlische regering op om de sites uit te roepen tot Nationaal Erfgoed en te investeren in hun ontwikkeling. Dit doende, zei Eldad, “zal de monden sluiten van zij die het verleden trachten te roven van Israël.”

Graf van Rachel werd helemaal overbouwd en opgenomen in een prachtig complex

Bronnen: Arutz Sheva: Israel Suspends its Cooperation with UNESCO door Elad Benari van 4 november 2010

2 gedachtes over “Israël beëindigt samenwerking met UNESCO na reklassering Graf van Rachel tot moskee

 1. Ik heb goede raad voor de UNESCO . Eerstens naamsverandering.
  Dat van “UN” zou ik er af willen laten. Met Verenigde Naties heeft die club niets meer te maken. Het werd een officiele instantie ter berokkening van schade aan Israel.
  En aangaande het veranderen van het verleden, lijkt me de culturele roof niet voltooid. Er is immers de Bijbel? In alle talen van de wereld vertaald, dus iedereen kan lezen hoe de waarheid is?
  Ik stel voor de Bijbel te herschrijven.
  Echter…dat gebeurde reeds. De herschreven Bijbel heeft zelfs een eigen naam: “Kor’an”.
  Tenslotte moet gezegd dat de graven der Aartsvaders en – moeders wel degelijk gevonden werden, onder de Machpela in Hebron maar door de Moslims werd de ingang afgesloten met beton.
  Dat is wat zij ook proberen met Israel’s Bijbelse geschiedenis. Afsluiten. Met “beton”. Een “beton” dat op den duur niet bestand zal zijn tegen de eeuwige, de Bijbelse waarheid.

  Like

 2. Goed idee Wiesje! De UN van UNESCO gewoon vervangen door bv. PA, dan wordt het ESCOPA, The Educational, Scientific and Cultural Organization of the Palestinian Authority. 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.