Boekenbeurs nieuwe oogst boeken

Vandaag was ik op de Antwerpse Boekenbeurs, intussen alweer de 74ste editie.Hieronder mijn nieuwste aanwinsten. Af en toe moet ik ook nieuwe boeken kopen, kwestie van de auteurs te sponsoren. Meestal koop ik mijn boeken 2de hands, op beurzen, antiquariaten, rommelmarkten, via e-Bay, De Slegte op de Wapper in Antwerpen en antiquariaten in de Antwerpse Hoogstraat, en noem maar op. Maar met deze 6 boeken kan ik weer een tijdje verder.

Eén boek lijkt in de reeks niet thuis te horen met name dat van John Toohey, De Nachtmerrie van Captain Bligh uit 2001. Dat klopt. In de jaren 1960 heb ik – toen ik een jaar of 12/13 was- voor het eerst de Muiterij op de Bounty gelezen, een trilogie geschreven door Charles Nordhoff en James Hall [The Mutiny on the Bounty, 1932; Men Against the Sea, 1933 en Pitcairn’s Island, 1934] , die het waar gebeurde verhaal vertellen van een legendarische opstand aan boord van het schip de Bounty die plaatsvond in 1789.

Het verhaal werd dikwijls verfilmd, ondermeer in 1935 met Charles Laughton als de beroemde kapitein Bligh en Clark Gable als Christian Fletcher, later werd die rol nog gespeeld door onder meer Marlon Brando en Trevor Howard (kap. Bligh), en last but not least Mel Gibson en Anthony Hopkins (kap. Bligh).

Klik op de boekomslagen voor meer details.Onder de naam ´De Protocollen van de Wijzen van Zion´ waart al sinds het begin van de 20e eeuw een vervalst document door de wereld, bedoeld als bewijs dat er een Joods complot zou bestaan om de wereldheerschappij te verwerven. Hoewel het sinds lang duidelijk is dat het om een vervalsing gaat, steken de Protocollen tot in de huidige tijd de kop op, steeds weer in een andere, aangepaste vorm. In De zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Zion volgt Prof. Klaas Smelik het spoor terug. Over het ontstaan van de Protocollen, over de motieven van de makers en verspreiders, over de historische context en over de steeds wisselende politieke rol die de Protocollen spelen. Zijn relaas volgt de zeven levens van de Protocollen, van het Rusland voor de revolutie via het Derde Rijk en het Midden-Oosten tot in de New Age. Een verhaal dat leest als een trein op basis van gedegen onderzoek. Een overtuigend antwoord op de vraag waarom er nog steeds mensen zijn die beweren dat deze vervalste documenten echt zijn, en waarom zij worden geloofd.

 


Bronnen: