Lading onderschept in Nigeria: Bouwmaterialen voor Gaza bleken raketten en wapens uit Iran

Lagos, 26 oktober 2010. Nigeriaanse soldaten tonen de enorme wapenlading aan de pers
Indrukwekkende hoeveelheden mortieren en granaten

De Nigeriaanse geheime dienst heeft dinsdag 26 oktober 2010 13 containers met wapens onderschept uit Iran in wat volgens de Israëlische defensie-bronnen geloven deel uitmaakt van een nieuwe smokkelroute van Iran naar Hamas in de Gazastrook.

Raketlanceerders, granaten en andere explosieven die gecamoufleerd werden als bouwmateriaal, werden in beslag genomen in de Nigeriaanse haven van Lagos na het uitladen van een Iraans schip. Nigeriaanse berichten in de media zeiden dat het schip, dat uit Iran kwam, slechts enkele uren aanmeerde in de Nigeriaanse haven van Lagos, snel 13 containers lostte de haven weer uitvoer en onmiddellijk haar reis verder zette.

De vrachtbrief van het schip vermeldde dat de zending bestond uit bouwmaterialen, zo zei Marilyn Oger de woordvoerster van de Nigeriaanse staat Staatsveiligheid. “Bij het openen van de eerste container, ontdekt de dienstdoende agenten meteen raketwerpers, granaten en andere explosieven,” zei Oger en voegde eraan toe dat de wapens verborgen zaten onder kratten met vloertegels.

De SSS [State Security Service] was op voorhand getipt over ghet tijdstip en de aard van de lading en het voornemen om wapens in containers via Lagos te smokkelen. Andrew Owoye Azazi, de Veiligheidsadviseur van Nigeria, weigerde te zeggen welk schip de wapens vervoerd naar de haven. Hij zei dat de federale overheid de wapens zou vernietigen.

Israël en Nigeria handhaven nauwe banden met elkaar omtrent veiligheid, handels-en diplomatieke betrekkingen. Ongeveer een jaar geleden bracht minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman een bezoek aan Nigeria, vergezeld door Nitzan Nuriel, directeur van het Contra-terrorisme Bureau. Een bron bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Israëlische ambassade in Nigeria gesprekken voerde met de SSS en het Nigeriaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een poging om meer te weten te komen over de wapenhandel en onderzoekt de affaire.

Een belangrijke bron bij defensie zei dat voorlopige informatie suggereert dat de inbeslagneming van de wapens mogelijk een nieuwe wapensmokkel route heeft blootgelegd vanuit Iran naar Hamas via Afrika. Hij zei dat de Iraniërs moeilijkheden ondervinden bij het sturen van wapens naar Hamas via de Rode Zee en zo naar de Soedanese regio en van daar uit naar Gaza via de Sinaï, als gevolg van het versterkte internationale toezicht op de beweging van de Iraanse schepen. “Misschien waren de Iraniërs van plan om de wapens te lossen in Nigeria en te vervoeren over land naar Soedan en de Sinaï,” zei een belangrijke born.

Op de laatste dag van het Israëlische offensief Cast Lead in de Gazastrook, hebben Israël en de Verenigde Staten een overeenkomst getekend om de smokkel van wapens vanuit Iran naar Hamas te bestrijden. Ze zetten een werkteam op van een aantal westerse landen voor het uitwisselen van inlichtingen en het stoppen van de Iraanse wapensmokkel via de zee naar Gaza.

In maart 2009 meldden buitenlandse media dat vliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht een konvooi van wapens smokkelaars had aangevallen in de Soedan die op weg waren naar Gaza. Negenendertig van de mensen in het konvooi werden gedood en een aantal burgers in het gebied werden gewond. Israël weigerde om haar betrokkenheid bij de aanval te bevestigen.

Defensie-functionarissen zeiden dat dit de derde poging kon zijn van Iran om wapens te smokkelen over zee, en die gelukkig bijtijds ontdekt en onderschept werd in de loop van het afgelopen jaar. In november 2009 kon de Israëlische marine het schip Francop onderscheppen in de Middellandse Zee. Het schip vervoerde honderden tonnen wapens vanuit Iran naar Syrië of Hezbollah in Libanon. In september van dit jaar werd een wapenlevering van Iran naar Syrië onderschept in de Italiaanse havenstad Calabria. Een paar dagen later werd in een Grikese haven een wapenzending onderschept die op weg was van Noord-Korea naar Syrië.

"Don't mess with Hamas! Eerst schieten dan praten!"

Bronnen: Haaretz: Nigeria intercepts 13 Iran missile containers possibly destined for Gaza door Barak Ravid van 28 oktober 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.