Vaticaan haalt uit naar Joden en Israël: niet de Joden maar de christenen zijn het uitverkoren volk


Cyril Salim Bustros, de in Libanon geboren Griekse aartsbisschop, verklaarde gisteren dat “de Joden niet [meer] het uitverkoren volk zijn maar dat die rol is weggelegd voor de christenen.”

Paus Benedictus XVI heeft gisteren zondag een rooms-katholieke synode die veertien dagen heeft geduurd afgesloten met een scherpe uithaal naar de Joden en naar Israël. DE synode die in het Vaticaan werd samengeroepen voor het bespreken van de toenemende vervolging van Christenen in het Midden-Oosten, eiste in haar slotverklaring dat Israël een einde zou maken aan de bezetting “van de verschillende Arabische gebieden”. Ook stelde ze dat de Joodse staat de Bijbel niet mag inroepen om een kolonisatiepolitiek te rechtvaardigen.

De bijeenkomst was bedoeld voor de aanpak van de vervolgingen, intimidatie en discriminatie van christenen, die een ernstige achteruitgang van de christelijke gemeenschappen in de hele regio tot gevolg hebben. Maar het grootste deel van de twee weken durende bijeenkomst werd gesproken over Israël als de oorzaak van alle ellende in het Midden-Oosten, waaronder die waarmee Christenen worden geconfronteerd.

Paus Benedictus XVI, hier op het Sint-Pietersplein, Vatikaanstad, woensdag, 22 april 2009, krijgt een Palestijns sjaaltje omgehangen. Op 13 mei 2009 bezocht hij het vluchtelingenkamp Aida in Bethlehem op de Westoever. Ook toen bekritiseerde hij Israël omtrent de constructie van het Veiligheidshek en de blokkade van de Gazastrook.

In de slotverklaring werden de ‘bezetting’ van Arabisch grondgebied, de bouw van het Israëlische veiligheidshekken, de militaire controleposten, het gevangen houden van terroristen (in de verklaring omschreven als ‘politieke gevangenen’) en de algemene ontwrichting van het Palestijnse leven, opgesomd als een aantal belangrijke redenen achter de het vertrek van Palestijnse Christenen en de aanvallen van Moslims op de Joodse staat.

Cyril Salim Bustros, de in Libanon geboren Griekse aartsbisschop van Onze Lieve Vrouwe van de Annunciatie in Boston, Massachusetts, was verantwoordelijk voor het opstellen van de slotverklaring. Hij lichtte toe dat “de Heilige Schrift niet kan worden gebruikt om de terugkeer van Joden naar Israël en de verplaatsing van de Palestijnen te rechtvaardigen, en om de bezetting door Israël van Palestijns land te rechtvaardigen”.

Hij ging vervolgens nog een stap verder door te verklaren dat de oorspronkelijke beloften van God aan de kinderen van Israël “teniet gedaan werden door Christus. Er is niet langer een uitverkoren volk”. Bustros verwierp het idee van Israël als ‘de Joodse staat’, en benadrukte dat uiteindelijk alle zogenaamde ‘Palestijnse vluchtelingen’ naar het land moeten terugkeren, wat zeker zal leiden tot de demografische vernietiging van ’s werelds enige Joodse natie-staat.

Mordechai Levi, de Israëlische ambassadeur bij het Vaticaan, sprak zijn afkeuring uit over Bustros’ opmerkingen en de schade die zij hadden berokkend aan de versterking van de banden tussen Israël en de kerk. De Katholieke kerk heeft jarenlang geprobeerd, om zijn imago als instelling doordrenkt met antisemitisme, te herstellen.

Maar Bustros’ opmerkingen maken vrij duidelijk dat het Vaticaan nog steeds vasthoudt aan de vervangingstheologie – de leer die zegt dat God de Joden aan de kant heeft gezet, ondanks zijn onherroepelijk beloften aan hen, en dat ‘de Kerk’ in zijn plaats deze beloften heeft geërfd.


Bronnen Israel Today.nl: Katholieke Kerk: ‘Christus deed Gods beloften aan de Joden teniet’ van 24 oktober 2010

14 gedachtes over “Vaticaan haalt uit naar Joden en Israël: niet de Joden maar de christenen zijn het uitverkoren volk

 1. Gelukkig zijn de meeste Israeli’s seculier en hebben dus geen ‘erkenning’ van christenen nodig.

  De aanspraken op het land komen ook niet uit religie maar op ruim 3.000 jaar verbondenheid en aanwezigheid.

  Uitgaande van het zelfbeschikkingsrecht voor het Joodse volk was het volkomen logisch, zoals ook Winston Churchill destijds schreef:

  “Het is overduidelijk terecht dat de verspreide Joden een eigen thuis rijgen, en waar anders dan in Palestina waar zij al 3.000 sterk aan verbonden zijn? Het is goed voor de wereld, goed voor de Joden, en het is ook goed voor de Arabieren; zij kunnen delen in de voordelen en de vooruitgang door het zionisme.”

  Like

  1. Beste Likoed NL,

   De enige reden waarom wij aanspraak hebben op dat gebied is omdat het in de Torah staat. Een van de voornaamste redenen waarom er zoveel verwarring heerst bij de huidige Israeli’s is omdat dit simpele feit niet duidelijk gemaakt wordt in het Israelische onderwijs.

   Je vergeet even dat de 3000 jaar verbondenheid alleen maar is vanwege het feit dat tot ong ~200 jaar geleden vrijwel het gehele Joodse volk vroom was en welke stroming die dat niet was verdween na 1-2 generaties.
   Het enige wat het Joodse volk in stand houdt is Torah en Traditie en zonder de dagelijke gebeden waarbij gedavened werd voor terugkeer naa Eretz Israel hadden ergens in Uganda gezeten als het aan Herzl gelegen had.

   Verder ben ik het met je eens.

   Like

  2. Inderdaad, vooruitgang door het zionisme. Zonder Sir Moses Montefiori, Theodor Herzl, David Ben-Gurion, Ze’ev Zabotinsky, Baron Edmond de Rothschild en zovele anderen bestond Israël niet eens. Religie mag voor velen een inspiratiebron zijn of een bron van troost, maar zonder het hard labeur van de eerste kibboetsim en de ondernemingszin van de zionisten, zouden de Joden nog steeds opgejaagd wild zijn zowel in het Westen als in het [Midden-]Oosten. Wat mij betreft is het helemaal niet religie die mij heeft overtuigd om te kampen voor het bestaansrecht van Israël als staat van het Joodse volk, integendeel. Gewoon geschiedenis studeren, leren feiten en mythes uit elkaar te halen, dat helpt ook.

   Like

 2. Ik dacht dat de term “uitverkoren volk” ging om het volgen van de wetten van de Joodse God? Is dit niet gewoon een nieuwe manier om de staat Israel te delegitimeren?

  Like

  1. Ja natuurlijk is het dat Sophie. Ook in het Vaticaan zitten een aantal fanatiekers met vastgeroeste denkbeelden en vooroordelen over ‘het’ Joodse volk. Want, als je zegt ‘uitverkoren volk’, wat is er dan nog voor nodig om tot een volgende stap te komen bv dat de Joden met de Pesach mensenbloed van christenen en moslims aftappen om er paasbrood mee te bereiden? (cfr. het zgn bloedsprookje)

   Ok, er zullen wel genoeg religieuze fanatiekers rondlopen die van zichzelf geloven dat ze door de Almachtige werden uitverkoren om wat – ja wat dan? – te doen. Maar moderne Israëliërs lachen zich een breuk met die uitdrukking. Joden zijn geen uitverkoren volk, maar er zijn er zeker genoeg die van zichzelf vinden dat ze dat wèl zijn. Who cares? Israël opbouwen en verdedigen moet je nog altijd zelf en met de blote knuisten doen als het moet.

   De RKK zou zich beter druk maken om de vele seksschandalen in hun midden dan om Joden te stigmatiseren tot een soort van ‘zelfbenoemd superras’ (uitverkorenen) in de stijl van het Herrenvolk van de SS, want daar moeten we uiteindelijk toch op uitkomen want het is toch zo dat ontzettend veel fanatieke moslims en andere Israëlbashers vinden dat Israëli’s veel erger zijn dan de nazi’s destijds. Niewaar? 😦

   Like

 3. De aloude vervangingsleer…..

  Al 2000 jaar christendom en en heeft het vaticaan nog nooit gelezen in de Bijbel dat Israel het uitverkoren volk is en blijft?

  Like

  1. Hangt er vanaf hoe je dat “uitverkoren” wenst te interpreteren. Ik ken geen enkel ander volk dat zo lang, systematisch en door zowat alle andere volkeren in de wereld in wisselende tijden, werd en nog wordt vervolgd dan het Joodse volk. “Uitverkoren” om vervolgd te worden? Dat is niks om fier over te zijn. Maar wie ben ik om jou te beletten jezelf als “uitverkoren” te beschouwen? Wat mij betreft: Een rol als slachtoffer ligt me niet zo goed. En ik ben noch gelovig noch dhimmie. Ni maître ni dieu. 😦
   ni maitre

   Like

   1. Uitverkoren…. is niet iets wat je zelf doet, dat doen anderen voor je, en volgens de Bijbel is God dat, Hij kiest het volk uit.

    Het vervolgen en verjagen van de Joden werd al in de Bijbel, -ik spreek liever over de Tanach- voorspeld bv in Deuteronomium 28 en 30. Hier ligt dan volgens de Bijbel de kern van het probleem.

    Maar hier wordt ook de terugkeer van het Joodse volk naar Israel voorspeld.

    Als het Vaticaan deze teksten en andere teksten, ook meegenomen hadden in hun studies dan hadden zijn deze uitspraken niet -beter nooit- kunnen doen.

    Don Finto slaat de spijker op zijn kop als hij zegt:
    “Ik wist hoe ik de Bijbel moest lezen door bepaalde gedeeltes over het hoofd te zien en andere zodanig te interpreteren, dat zij altijd zeiden wat ik geleerd had.”

    Dit is precies wat het Vaticaan doet: bepaalde gedeeltes over het hoofd te zien.

    De kreet: “niet de Joden maar de christenen zijn het uitverkoren volk” is een deel van de vervangingsleer. Een ander deel is dat de Joden zich bij de Christenen moeten aansluiten om te delen in de vergeving die Jezus geeft.

    Dit ondanks dat het oude testament heel duidelijk wordt gezegd dat andere volken zich zullen aansluiten bij Israel, houden zij (en andere Christelijke stromingen) vol dat het anders om is: de joden zullen zich bij hen aansluiten.

    De vervangingsleer is op zijn retour omdat Israel weer daar is waar zij thuis hoort: in Israel. En de profetieen waar worden. En daar door de poten onder de vervangingsleer weg zagen.

    Een heel boeiend boek hierover is “Uw volk is mijn volk” van eerder genoemde Don Finto die deze leer heel begrijpelijk uit de doeken doet.

    Like

   2. Allemaal leuk en interessant Max, maar dat spreekt enkel mensen aan die ook geloven, ongeacht welke G’d. Mij zegt het allemaal niks. Ik snap niet eens dat mensen zo opgewonden kunnen geraken als ze het over hun geloof of schepper hebben. Dan vind ik bv de Gouden Gids meteen een stuk spannender. Bovendien heb ik nog nooit kunnen constateren dat religie mensen dichter bij elkaar brengt, behalve dan wanneer ze exact van hetzelfde geloof zijn, anders zijn het rivalen tot aartsvijanden.

    Like

   3. Nee, het zegt jou niks, dat weet ik. En dat hoeft ook niet.
    Jij mag de gouden gids van mij een stuk interesanter en spannender vinden.

    Ik niet, ik vind de regels die in Thora met name in Deuteronomium geschreven worden nog wel interresant en spannend. En de moeite waard. En het is maar net wat je waardevol vindt.

    Maar goed, daar gaat het helemaal niet om

    Dat neemt niet weg dat het probleem hier, een “Christelijk” probleem is en dat die van uit de Christelijke leer/denken is ontstaan. En met name door gedeeltes van de schrift niet te lezen of bewust achterwege te laten.

    En dit is de kern van de zaak.

    Het artikel zelf verwoord het al mooi:
    ” Maar Bustros’ opmerkingen maken vrij duidelijk dat het Vaticaan nog steeds vasthoudt aan de vervangingstheologie – de leer die zegt dat God de Joden aan de kant heeft gezet, ondanks zijn onherroepelijk beloften aan hen, en dat ‘de Kerk’ in zijn plaats deze beloften heeft geërfd”

    Dit is wat ik alleen onderschrijf.

    Voor de rest: ik ben geen Christen, ik was het ooit wel.

    Bovendien vind ik het wel vreemd dat jij een een stuk plubliceert over over de vervangingstheologie vanuit het Vaticaanse denken, (een bekrompen manier van denken) en ik vanuit het “Christelijke denken” wat toevoeg, en dat jij dan aangeeft dat het alleen interessant zou zijn voor mensen die geloven.

    En: Vervangingstheologie laat zich niet humanistisch of atheistisch verklaren, het laat zich alleen verklaren vanuit het denken, waar het is uit voort gekomen.

    Like

   4. Wel niks vreemd aan. Dat artikel komt van Israel Today, ik heb het integraal overgenomen. Lees mijn antwoord aan Sophie, dan weet je waarom ik dit artikel heb gepubliceerd. Het gaat mij helemaal niet om het theologische aspect van de zaak maar om wat ik zie als een antisemitische actie van het Vaticaan. Niks meer of minder. Met alle respect maar ik bemoei mij niet met de religieuze kant van de zaak.

    Like

   5. Daar ben ik het helemaal mee eens, het is een antisemitische actie van het Vaticaan. En zelfs “theologisch” niet verantwoord.

    Like

 4. Tja, “chassez le naturel, il revient au galop!”
  Er is nog weinig op deze wereld dat mij verwonderd, maar dit zeker niet!

  Like

 5. Cyrille Salim Bustros sprak zelfs over ‘uitverkoren volkerEN’ (meervoud). Klopt. Er is er maar EEN (enkelvoud).

  Devorah

  Like

Reacties zijn gesloten.