Ze zijn er weer, die vervelende vredesonderhandelaars. Bereidt je maar al voor op de volgende oorlog

obamacart8
door Khaled Abu Toameh

Tot voor kort leken de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen weer in de juiste richting te bewegen. Maar net op het moment dat het leven zich opnieuw lijkr te normaliseren op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en de Israëli’s en Palestijnen voor het eerst in vele jaren opnieuw beginnen te praten over veiligheid en economische samenwerking, zet de Amerikaanse regering opnieuw een voet in de ring en eist dat het “vredesproces” wordt hervat.

De hernieuwde besprekingen tussen Israël en de Palestijnen dreigen nu het grootste deel van de resultaten te vernietigen die de twee partijen de afgelopen jaren hebben bereikt. De spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen zijn beginnen toenemen vanaf het ogenblik dat president Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de twee betrokken partijen opnieuw dwong om samen aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Nu worden ze gedwongen om gevoelige kwesties te bespreken waarvan elke kant de voorkeur aan zou hebben gegeven om dat niét te doen in dit stadium van de onderhandelingen, met als gevolg dat Israëlische en Palestijnse ambtenaren hun retorische aanvallen op elkaar hebben opgevoerd Het zou beter zijn geweest indien Obama en Clinton iets langer hadden gewacht met de vredesbesprekingen en in de tussentijd de Israëli’s en Palestijnen hadden aangemoedigd om door te gaan met hun inspanningen om de situatie te kalmeren.

Toen president Bill Clinton in 2000 probeerde de Israëliërs en de Palestijnen te dwingen een akkoord te ondertekenen dat geen van beide partijen zou kunnen accepteren, was het resultaat een gewapende intifada die het leven kostte aan duizenden Palestijnen en Israëli’s. Het vredesproces is terug, maar zo zijn ook de spanningen terug tussen Israël en de Palestijnen. Hoe harder de VS duwt, hoe dichter de twee betrokken partijen bewegen naar een volgende confrontatie.

De huidige situatie is veel beter dan die een paar jaar geleden was, althans voor zover het de Palestijnse bevolking erbij betrokken is. Terwijl Israël geleidelijk aan de veiligheidsbeperkingen heeft versoepeld, waardoor de Palestijnen een grotere mate van vrijheid hebben gekregen om te bewegen en te werken, heeft de regering van de Palestijnse Autoriteit onder Salam Fayyad vooruitgang geboekt met betrekking tot het herstel van de openbare orde en de bestrijding van de financiële corruptie.

Coördinatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit omtrent de veiligheid, is een van de voornaamste oorzaken van de relatieve rust die nu heerst op de Westelijke Jordaanoever. De twee partijen hebben een gemeenschappelijk belang bij om te voorkomen dat Hamas haar controle kan uitbreiden op de Westelijke Jordaanoever. Dit is de reden waarom honderden Hamas-aanhangers zonder vorm van proces worden vastgehouden in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gevangenissen op de Westelijke Jordaanoever.

En dit is ook de reden waarom tientallen Hamas-gelieerde instellingen op de Westelijke Jordaanoever werden gesloten door de door de VS getrainde Palestijnse veiligheidstroepen. Daarnaast heeft de regering Fayyad duizenden ambtenaren ontslagen die ervan verdacht worden bandne te hebben met Hamas. De coördinatie van de veiligheidsactiviteiten, met name op het gebied van inlichtingen, heeft zelfs geleid tot het opdoeken van een aantal terreurcellen van Hamas die werd uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever. Een van de terreurcellen was verantwoordelijk voor de schietpartij die het leven kostte van vier Israëliërs aan de vooravond van de hernieuwing van de directe vredesbesprekingen die op touw werden gezet door de VS in Washington vorige maand.

Hoewel al deze mooie dingen gebeurd zijn op de Westelijke Jordaanoever, vonden een aantal positieve ontwikkelingen ook plaats tussen de Gazastrook en Israël. Voor meer dan een jaar lijken Israël en Hamas een onofficiële wapenstilstand te respecteren die heeft geleid tot de gedeeltelijke opheffing van de blokkade van de Gazastrook.

De laatste oorlog in de Gazastrook heeft kennelijk gezorgd voor een evenwicht in de afschrikking ten opzichte van Hamas, waarvan de leiders kennelijk tot de conclusie zijn gekomen dat het opnieuw Israël betrekken in een oorlog de islamistische beweging zelfs een hogere prijs zou laten betalen dan diegene die de islamistische terreurgroep betaalde tijdens Operatie Cast Lead. Hamas, tenslotte, heeft een belang in het aan de macht blijven in Gaza. Een andere confrontatie met Israël zou de terreurgroep ongetwijfeld verzwakken of zelfs een einde kunnen maken van de controle van Hamas over de Gazastrook.


Bronnen: Hudson New York: The Peace Process is Back: Prepare for War door Khaled Abu Toameh van 15 oktober 2010