Wat er gebeurt als we de vrouwen van Afghanistan overlaten aan de Taliban

Los Angeles (VS), 14 oktober 2010. Het Afghaanse meisje Bibi Ayesha poseert trots (foto rechts) met haar neusprothese op het Grossman Burn Foundation’s “The Art of Humanity”. Taliban sneden de oren en neus van Ayesha af (foto links) omdat ze bij haar man zou weggelopen zijn. Maar een ziekenhuis uit Los Angeles bezorgde haar nu een neusprothese.

Het 9 augustus nummer van Time Magazine bracht een omslagverhaal over de benarde situatie van vrouwen die in die gebieden van Afghanistan wonen alwaar de Taliban hun barbaarse interpretatie van de sharia opdringen aan de bewoners. Het tijdschrift bracht een schokkend beeld op de cover: Dat van de 18-jarige Aisha wiens neus en oren waren afgesneden op instructies van de lokale Taliban-commandant. Aisha werd gestraft omdat ze was weggelopen van haar echtgenoot en schoonouders die haar mishandelden.

Toen Aisha 12 jaar oud was werd ze aan een Talibanmilitant uitgehuwelijkt die haar voortdurend sloeg en mishandelde en haar dwong om in de stal bij de dieren te slapen. Nadat ze later probeerde weg te lopen beval de Taliban haar echtgenoot om Aïsha een lesje te leren. Haar man sneed neus en oren af terwijl haar broer haar tegen de grond gedrukt hield. Voor dood achtergelaten kroop ze naar de woning van haar oom maar die weigerde haar te helpen.

Ze slaagde erin het huis van haar grootvader te bereiken en riep om haar vader. Omdat het locale Afghaanse ziekenhuis haar wonden niet kon behandelen kwam ze terecht in het nabij gelegen Amerikaanse veld hospitaal de Forward Operating Base Ripley. Daar werd ze door Amerikaanse legerartsen en verplegers meer dan twee maanden lang verzorgd.

Aisha’s verhaal is symbolisch voor de vervolging van meisjes en vrouwen door de Taliban in naam van de islam. Er zijn ontelbare voorbeelden van jonge meisjes die, net de puberteit voorbij, worden gedwongen tot een huwelijk met leden van de Taliban-milities waarbij ze slechts als seksslavinnen dienen voor de aanhangers van Deobandi islam. Wee die meisjes die proberen te ontsnappen uit dat leven van gedwongen ellende.

Ah, zullen de meesten onder u denken, maar dat gebeurt enkel in Afghanistan waar de Taliban zit. Onzin. Deze ochtend lees ik in De Standaard over een rechtbank die een uitspraak heeft gedaan in de Verenigde Arabische Emiraten omtrent vrouwenmishandeling door haar echtgenoot. Die Arabische rechtbank heeft bepaald dat de man zijn echtgenote en jonge kinderen mag slaan, zo lang dat geen zichtbare lichamelijke gevolgen heeft.

Het hof deed vorige maand uitspraak in een zaak tegen een man die zijn vrouw en volwassen dochter zodanig had mishandeld dat ze er snijwonden en blauwe plekken aan overhielden. Het hof achtte de man schuldig, maar stelde dat de islamitische wetten “straf” toestaan, zolang die maar geen zichtbare gevolgen heeft. Kinderen mogen niet meer worden geslagen van zodra ze volwassen zijn, aldus de rechtbank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.