Pro-Israëlische professor Marc Cogen van de Universiteit Gent geschopt


Afbeelding hierboven: 18 juni 2007. Bezoek van prof. Weinblatt, rector van de Ben Gurion University in Israël: vlnr. prof. Marc Cogen, rector Paul Van Cauwenberge, prof. Jimmy Weinblatt en dr. Sharon Pardo (gedoctoreerd bij prof. Cogen)

Professor Internationaal Publiekrecht Marc Cogen is preventief door de Gentse Universiteit geschorst wegens klachten over “grensoverschrijdend gedrag”. De 55-jarige Marc Cogen werd in het voorjaar al zijn lesopdracht internationaal publiekrecht, een verplicht vak voor eerstejaarsstudenten rechten, afgenomen. Hij kon wel nog een aantal keuzevakken doceren. Wat met “grensoverschrijdend gedrag” werd bedoeld wordt snel duidelijk: “De professor schuwde geen controversiële standpunten rond Israël en de Verenigde Staten en de oorlog in Irak. In het verleden beschuldigde hij de Universiteit en een aantal collega’s van antisemitisme.”

Ook zijn uitspraken en geschriften over de islam werden hem niet in dank afgenomen. Lees bv dit van Marc Cogen: The Clash of Civilizations: The West and the Islam. Cogen: “The Left and Muslims demonstrating together in the streets of Brussels or Paris against US foreign policy is not new any longer. Searching for a new identity of Europe is developed by anti-American feelings. Islam fundi’s in Europe and elsewhere took over the old enemies of the European Left: imperialism and capitalism. We may say that the old Marxists of the sixties and seventies in Europe have been replaced by the Bin-Ladists who feel rejected anyway.

Ondanks negatieve evaluaties van bachelorstudenten had de professor wel een achterban onder zijn studenten, er werd zelfs een facebookgroep geopend (“Marc Cogen met blijven doceren!“).

Professor Cogen is medeoprichter en lid van de raad van bestuur van de European Friends of Israël, een Europese lobbygroep voor Israël. Daarnaast zetelt hij in de raad van bestuur van de Joodse Natuurbeweging “Keren Kayemeth Le Israël”, die onder meer boomplantacties organiseert in Israël. Cogen startte zijn carrière in 1978 als advocaat aan de balie van Antwerpen. In 1982 begon hij zijn academische loopbaan aan de UGent en gaf ook een tijd les aan de Universiteit van Amsterdam en de VUB. De hoogleraar adviseerde ook in de financiële wereld en de politiek. Zo was hij van 2004 tot juni 2007 persoonlijk adviseur van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht.

Hoezo pro-Israël = ‘controversieel’?

De reden waarom professor Marc Cogen moet oprotten is eenvoudig samen te vatten: hij trapt met zijn ideeën over het Midden-Oosten conflict en het Pal-Arabisch-Israëlisch conflict voortdurend op linkse lange anti-Israëlische tenen. De uitspraken van professor Marc Cogen over het zelfverdedigingsrecht van Israël tegenover de terreurgroep Hamas worden zelfs ‘controversieel’ genoemd. Zover is het dus als gekomen dat opkomen voor Hamas, Hezbollah en al-Qaeda als politiek correct wordt beschouwd en elke tegenstand de mond moet worden gesnoerd.

Professor Marc Cogen in een open brief aan Schamper: “Ik betreur het woord ‘controversieel’ en uw uitdrukking ‘hoe controversiëler, hoe beter’ omdat het steeds een negatieve connotatie heeft. Het woord ‘controversieel’ wordt in de omgang gebruikt om een persoon te stigmatiseren en sociaal uit te sluiten, of minstens een poging hiertoe. Het is des te zorgwekkender wanneer de betrokkene behoort tot een minderheid en minderheidsopinies heeft over bepaalde onderwerpen. Dit is precies wat zolang fout loopt in Europa: het voorstellen van minderheden als controversieel en problematisch. Volgens deze uitleg zijn personen van minderheden niet in staat om publieke functies op zich te nemen. Ik bestrijd deze oude-stijl Europese aanpak en berichtgeving.”

Als professor in het internationaal recht nam hij geen blad voor de mond omtrent internationale conflicten en al zeker niet tijdens de Gaza-oorlog van januari 2009. Professor Cogen: “Je moet al eens durven provoceren en als de universiteit breed genoeg is, dan kunnen de studenten de meningen van de verschillende professoren wel toetsen om zo zelf hun eigen mening te vormen. Het is alleen spijtig dat sommige meningen worden omgedraaid.”

“Ik heb bijvoorbeeld tijdens een interview gezegd dat de bevolking van Gaza gegijzeld wordt door enerzijds het conflict met Israël en anderzijds de weigering van Egypte om politieke vluchtelingen aan te nemen. Nu heeft Indymedia [bij monde van de extreemlinkse antisemiet Christophe Callewaert, nvdr] mijn uitspraken zo verdraaid dat het lijkt alsof ik Gaza wil ontvolken. Dan zitten we in het debat over de rechtvaardiging van de oorlog. Gaza is nu een broedplaats voor islamitisch fundamentalisme en Israël neemt daar een bijzonder agressieve houding tegenover aan, waarbij zelfs VN-gebouwen een doelwit worden. [..]

Israël heeft de Joodse nederzettingen eerst met harde hand ontruimd en vervolgens heeft Hamas de verkiezingen gewonnen. Hamas zette raketten in tegen het zuiden van Israël, waar zeer veel mensen wonen. De aanpak is hard geweest, maar het kon niet anders. Wat de VN-gebouwen betreft: deze verliezen hun aanspraak op bescherming vanaf het moment dat ze gebruikt worden voor militaire doeleinden. Overigens, niemand kan exact weten wat er daar is gebeurd. Daarvoor moeten we rekenen op militaire verslaggevers van onafhankelijke landen, die vaak gebonden zijn aan geheimhouding.”

 

Manifestatie te Antwerpen van 11 januari 2009

 

Rechtse ideeën in een links bastion

Marc Cogen, professor internationaal recht aan de universiteit van Gent, riep op de Israëlmanifestatie van de Joodse gemeenschap Antwerpen van  zondag 11 januari 2009 [waar Brabosh.com eveneens aanwezig was], Europa op om Israël bij te staan tegen de aanvallen van Hamas. “Deze terroristische groepering mag het conflict niet winnen. Europa moet nu meer dan ooit solidair en eensgezind zijn met Israël, de enige democratische staat in het Midden-Oosten. We hebben een Europa met een ruggengraat nodig om die democratie te verdedigen, desnoods met wapens. Israël moet winnen.”

Voila, daar heeft u het al: “Israël moet winnen,” zei de professor. Terwijl tezelfdertijd een anti-Israëlische meute van 70.000 de binnenstad van Brussel op stelten zette met kreten “Hamas, alle Joden aan het gas!”, raapte een kleine groep van zo’n 800 mensen in Antwerpen de moed bij elkaar om tijdens een stil en ingetogen protest van hooguit 30 minuten lengte [!] te houden in een klein parkje van Antwerpen. De volgende dag al blokletterde de linkse pers  in Vlaanderen: “de oppermachtige Joodse Lobby van België is een feit”. Integendeel, die kleine manifestatie zal het enige teken zijn van solidariteit met  Israël zijn die een kleine groep van de Joodse gemeenschap van België en sympathisanten met veel moeite zou ophoesten. Daarna niks meer.  Het werd oorverdovend stil. Het spook van het antisemitisme was weer opgedoken, vergelijkingen met de jaren 1930 waren niet onterecht, kortom: de schrik zat er duidelijk diep in en zal niet meer wijken, tot op vandaag….

Professor Marc Cogen was niet enkel te horen op die 10de januari 2009. Hij zal niet blijven zwijgen tijdens het Gazaconflict. Op Radio 1 in de het programma Vandaag liet hij zich enkele dagen eerder – op 7 januari 2009  – opmerken in een kort Debat Gaza: oorlog verantwoord? Het was een van de weinige oppositiestemmen die klonken tijdens het conflict. Zijn uitspraak dat de bevolking van Gaza gegijzeld wordt door Hamas, viel niet in goede aarde bij de overwegend anti-Israëlische bevolking van België en vooral aan de Universiteit van Gent. Professor Marc Cogen moest en zou het zwijgen worden opgelegd en dat lijkt  bij deze geslaagd te zijn.

2 gedachtes over “Pro-Israëlische professor Marc Cogen van de Universiteit Gent geschopt

 1. “De ziekte van de eenzijdige verontwaardiging” ten aanzien van Israël is geen fait divers, integendeel, wie vandaag een genuanceerd standpunt probeert in te nemen en terecht “kritische vragen” stelt wat betreft het Palestijnse geweld, Hezbollah e.a. alsook de rol van de omliggende Arabische/Moslimlanden krijgt op zijn doos.
  Een concreet voorbeeld?
  Op het atheneum Voskenslaan te Gent zijn leerkrachten moraal bijzonder eenzijdig en slecht geïnformeerd qua het Midden-Oostenconflict met als gevolg een voorgelogen en verloren generatie pubers. Dezelfde leerkrachten en met medeweten van de directie die de leerlingen welke joods godsdienst zouden willen volgen, onder druk zetten, teneinde te kiezen voor het vak moraal.
  Leerkrachten joodse godsdienst die op andere Vlaamse scholen les geven zijn soms niet beter af zoals de vooringenomenheid van schooldirecties of antisemitische opmerkingen.
  Wakker blijven en daar waar nodig reageren, dat is de boodschap.
  David

  Like

 2. Ik sprak een studente die vorig jaar les heeft gehad van Cogen. “Een bijzonder prettige en heldere man”, ze ze. Of ze iets gemerkt had van de roddels dat hij wrede grappen zou maken over studenten die het politiek niet met hem eens zijn: “Neen, niks van gemerkt.”

  Like

Reacties zijn gesloten.