Palestijnen willen een kaart zien van Israël met actuele grenzen

Een Palestijnse onderhandelaar eist van Israël dat het een landkaart laat zien met daar op aangeduid wat de Joodse staat beschouwt als haar huidige grenzen. Ik heb hierboven een kaartje weergegeven zoals de Vlaamse Vrienden van Israël dat boven hun bed hebben hangen.

Yasser Abed Rabbo, een lid van het Palestijnse onderhandelingsteam eiste op woensdag 13 oktober j.l. om zo’n kaart op tafel te leggen in antwoord op een verklaring van het Amerikaanse staatsdepartement dat de Palestijnen aanport om Israël te erkennen als staat van het Joodse volk.

“Wij eisen formeel dat de Amerikaanse regering en de Israëlische regering ons een kaart tonen waarop de grenzen staan aangeduid van de staat Israël waarvan zij wensen dat wij die erkennen,” zei Yasser Abed Rabbo. “Wij willen weten of deze [Israëlische] staat on gronden en huizen omvat op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem,” voegde Abed er aan toe.

Indien de kaart gebaseerd is op de grenzen van 1967 en voorziet in het einde van de Israëlische bezetting van alle Palestijnse gebieden… dan zijn we bereid Israël te erkennen onder eender welke naam zij vragen in overeenstemming met de internationale wetten,” legde Abed Rabbo uit. Ha leuk, maar wie gelooft die mannen nog?

 

Museum van de Irgoen in Tel Aviv

 

De grenzen van Israël volgens de Irgoen

Hieronder de gekende poster van de Joodse ondergrondse verzetsbeweging Irgoen.  Alhoewel ik me eventueel kan aansluiten bij de grenzen zoals die te zien zijn op het kaartje hierboven, gaat mijn persoonlijke voorkeur toch nog altijd uit naar de kaart van Irgoen [Erez Israel] waarop duidelijk de grenzen van Israël zijn te zien, voorstellende het Nationaal Joodse Tehuis zoals dat werd beloofd in de Balfourverklaring van 1917 en grenzen van de Joodse staat zoals die ook juridisch bevestigd werden tijdens de Conferentie van San Remo van april 1920.

In 1922 werd door de Britse bezetter het grootste deel van het Joodse Nationaal Tehuis aan de familiedynastie van koning Hoessein cadeau gedaan, die er prompt het Jordaanse Koninkrijk oprichtte. In 1948 zal Jordanië tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog opnieuw een groot deel van de aan Israël beloofde staat illegaal bezetten en de Westelijke Jordaanoever annexeren. Jordaanse annexatie die enkel werd erkend door Groot-Brittannië en haar toenmalige kolonie Pakistan.

In 1967 zal Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog dit juridisch betwist gebied op de Westoever afnemen [maar niét annexeren] van Jordanië en het oorspronkelijke Jeruzalem [wat de PalArabische moslims smalend Oost-Jeruzalem heten] herenigen met het westelijke deel van de stad. De Golanhoogte wordt geannexeerd en de Gazastrook veroverd op Egypte en bezet [maar net zoals de Westoever eveneens niét geannexeerd].

Duizenden Joden zullen vanaf 1967 naar Judea en Samaria trekken en de  van oudsher historische Joodse gronden aldaar in ontwikkeling brengen. In 1993-1994 sluit Israël een vredesakkoord met Jordanië, wordt de Palestijnse Autoriteit opgericht als een vorm van zelfbestuur voor de PalArabieren in wat tegenwoordig de ‘Palestijnse gebieden’ wordt genoemd. In 2005 wordt op bevel van premier Sharon de Gazastrook opgegeven en 8000 Joodse inwoners manu militari uitgedreven.

Irgoen, het verkorte van Ha’Irgun HaTzva’i HaLe’umi BeEretz Yisra’e, was een Zionistische paramilitaire Joodse verzetsgroep die opereerde tijdens het de periode van het Britse Mandaat van Palestina tussen 1931 en 1948. In het tegenwoordige Israël wordt naar de Irgoen gerefereerd als Etzel. Een van de bekendste aanvallen van de Irgoen was de bomaanslag op het King Davidhotel in Jeruzalem op 22 juli 1946 en het incident in Deir Yassin. In 1948 zal het grootste deel van de Irgoen opgaan in het IDF, het huidige Israëlische leger.

Bekendste leiders van de Irgoen waren de Opperste Commandant Ze’ev Jabotinsky (1937-1940), Avraham Tehomi (1931-1937), Robert Bitker (1937), Moshe Rosenberg (1937-1938), David Raziel (1938-1941) en Yaakov Meridor (1941-1943). De laatste commandant van Irgoen – van 1943 tot 1948  – was Menachem Begin die van 1977 tot 1983 de premier van Israël was en in die functie in 1979 een vredesakkoord met Egypte sloot, waarvoor hij nadien de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Meer informatie over de Irgoen hier klikken: http://www.etzel.org.il

Een gedachte over “Palestijnen willen een kaart zien van Israël met actuele grenzen

  1. Ik zou welleens een kaartje van de Palestijnen willen zien waar Israel op staat. Al was het alleen maar een getto rondom Tel Aviv…

    Like

Reacties zijn gesloten.