Laatste foto van Gilad Shalit voor hij gegijzeld werd

De Israëlische krant Yedioth Ahronoth (Ynet.news) bracht op 11 oktober 2010 de laatst bekende foto via haar krant in omloop van soldaat Gilad Shalit, toen hij nog in vrijheid was. De foto werd genomen door soldaat Vadim Lidin (25) uit Ashdod die in augustus 2004 dienst klopte in het IDF en vocht in de Tzabar Brigade. Hij kende Gilad Shalit niet persoonlijk maar fotografeerde zowat alles wat bewoog. Deze foto maakte hij op 17 mei 2006, een maand voor Gilad werd gevangen genomen door een terreurbrigade van Hamas en ontvoerd naar de Gazastrook. Korporaal Gilad is hier te zien aan boord van zijn tank. Een maand later op 26 juni 2006 werd de bekendste legerkorporaal van de wereld gevangen genomen door Hamas.

De foto is intussen ook te zien op de verschillende Gazaanse websites en blogs van Hamas, van haar Qassam Brigade en vele andere terrorisme gerelateerde Arabisch islamistische organisaties. Tot op vandaag weigert Hamas brieven aan Gilad door te geven of brieven van de gegijzelde soldaat aan Israël door te sturen. De terreurorganisatie herhaalde afgelopen maandag nogmaals dat elk contact van eender wie of welke organisatie met de gegijzelde Israëlische soldaat verboden blijft zolang Israël niet alle eisen inwilligt van Hamas. Zoals bekend eist Hamas de vrijlating van minstens 1000 terroristen en andere Arabische moordenaars die in Israëlische gevangenissen opgesloten zitten.

Een jaar geleden – op vrijdag 2 oktober 2009 – werd een video van soldaat Gilad Shalit van 2min. 42sec. geruild voor 20 Palestijnse terroristen. Hierop leest Gilad een brief aan zijn ouders voor: “Ik wil mijn groeten doen aan mijn familie en hen zeggen dat ik van ze houd en hen mis en naar de dag verlang dat ik hen zal weerzien.” Sindsdien werd niets meer vernomen van de gegijzelde soldaat.

Korporaal Gilad Shalit wordt vandaag 1572 dagen gegijzeld door Hamas