Gaza exporteert Israëlische hulpgoederen via smokkeltunnels naar Egypte

Gazamuur. Nee, niet de muur tussen Israël en Gaza maar wel de muur die niemand kent, met name de muur tussen Egypte en Gaza, met haar honderden smokkeltunnels langs waar Hamas wapens, munitie, raketten, parfum, drugs, alcohol en andere 'hoogst noodzakelijke' goederen invoert

Palestina is een leugen

Het gaat elke dag weer wat beter in de “Open Gevangenis van Gaza” of… is het altijd zo geweest maar mochten we het simpelweg niet weten omdat anders de kassa van Hamas [door het Westen] niet meer wordt gespekt? [bekijk hier een Arabisch TV verslag van 14 september 2010 door Al-Arabiya TV over een nieuwe supermarkt in Gaza.]

Sinds de versoepeling van de blokkade van Gaza is het crisis in de smokkelhandel via de tunnels van Gaza. 600 van de 2000 tunnels werden al door de Gazanen zèlf gesloten wegens geen werk. Niermand wil nog Egyptische goederen hebben. “Pure rommel,” zeggen de Gazanen. “Geef ons maar Israëlische goederen, goedkoper en van betere kwaliteit.” De tunnels worden nu gebruikt voor de export… ja u leest het goed: EXPORT van Gazaanse (en ingevoerde Israëlische goederen) naar Egypte.

Wat blijkt? Gazanen (en Palestijnen op de Westoever) kopen bij voorkeur de Israëlische goederen waarvan door Westerse pro-Palestijnse ngo’s en organisaties wordt opgeroepen tot boycot. Zouden ze dat hier in het Westen ondertussen ook al doorhebben, met name dat de grootste tegenstanders van boycot van Israëlische goederen de Palestijnse en Gazaanse consumenten zèlf zijn?


Nogal erg pyschedelische cartoon van 5 juni 2010 over twee smokkelaars doorheen de Gazaans-Egyptische tunnels met in hun armen een kist vol wapens en raketten. Zegt de ene smokkelaar tegen de andere: “Als ze de grenzen openen, hebben wij geen werk meer.” (cartoon van Yonatan Frimer)

Het volgende verslag over het failliet van de smokkeltunnels van Gaza werd door Press TV uitgezonden in Iran op 8 oktober 2010. Voor de gekendste linkse Palestina activisten in de Lage Landen zoals Anja Meulenbelt, Robert Soeterik, Sus Van Elzen, Jaap Hamburger, Ludo Abicht, Gretta Duisenburg, Eric Goeman, Brigitte Herremans en Lucas Catherine, moet dit beslist een pijnlijke ontnuchtering zijn. Ik hoor ze al jammeren tot hier: “Waar is die goede oude tijd toch gebleven toen we Israël nog naar hartenlust konden boycotten? Nu willen zelfs de Palestijnen ons niet meer hebben.”

Transcriptie van de videobeelden, gebracht en verzorgd door MEMRI TV. Het is weliswaar een Iraans ‘gekruid’ verslag maar toch de moeite waard om te bekijken en te beluisteren. Klik hier http://www.memritv.org/clip/en/2635.htm voor de videobeelden en klik hier http://www.memritv.org/clip_transcript/en/2635.htm voor de oorspronkelijke tekst van het verslag.

  • Reporter Yousuf Al-Hilu van Press TV in Gaza doet het verhaal: Israël begon consumptiegoederen in Gaza binnen te laten na de aanval van mei [2010] op een Turkse hulpschip, maar het blokkeert nog steeds elke uitvoer uit het grondgebied, legt een volledige blokkade op en beperkt de bewegingsvrijheid van de mensen. De versoepeling van de blokkade heeft geleid tot een scherpe daling van het volume van de goederen die Gaza bereiken doorheen de tunnels, maar nu dienen zij als een kanaal om goederen te exporteren naar Egypte. Items zoals schroot, fruit en groenten maken nu een omgekeerde reis naar Egypte via dezelfde tunnels die werden gebruikt om humanitaire goederen naar het grondgebied te brengen.
  • Tunnel werknemer: Vanwege de dalende vraag naar Egyptische goederen, hebben vele tunneleigenaars het op een akkoordje gegooid met Egyptische handelaren om goederen uit te voeren naar Egypte via dezelfde tunnels. Het tunnelbedrijf is sterk achteruit gegaan en vele tunnels werden gesloten.
  • Reporter: Met de recycling infrastructuur in Gaza grotendeels beperkt tot de productie van cinder blokken uit cement aggregaten, ijzer en schroot, verzameld uit het puin van de laatste Israëlische oorlog in Gaza en de voortdurende luchtaanvallen, worden deze door de tunnels vervoerd naar Egypte voor de verwerking, en wordt het schroot verkocht aan Egyptische handelaren in ruil voor ijzeren staven en andere bouwmaterialen. Volgens de Verenigde Naties werden tijdens de 22-daagse Israëlische oorlog meer dan 50.000 woningen, 800 industriële objecten en 200 scholen beschadigd of verwoest.
  • Gazaanse handelaar: Egyptische goederen, vooral levensmiddelen, meegebracht uit de tunnels vanuit de Egyptische kant, liggen klaar op de planken. Sinds de versoepeling van het beleg, kopen de mensen de goederen aan de grensovergangen [en niet meer via ons.] We hebben geen kopers kunnen vinden voor de Egyptische goederen.
  • Reporter: Handelaren zeggen dat de handel via de tunnels minder lucratief is geworden in vergelijking met het hoogtepunt in deze handel tussen 2007 en 2009, toen de greep van Israël op de Gazastrook nog erg krap was. De salarissen van de [tunnel]werknemers zijn gedaald – van 100 dollar per dag, in sommige gevallen, tot een gemiddelde van 25 dollar per dag. Schattingen zeggen dat het aantal bedrijfsuren van de tunnels met 70% is afgenomen, met Egyptische functionarissen die zeggen dat bijna 600 van 2.000 tunnels sinds het begin van het jaar buiten bedrijf zijn.
  • Gazanen zeggen dat, tenzij ze in staat zijn om hun goederen te exporteren en te produceren en anderzijds grondstof voor industriële eenheden kunnen importeren, hun enige hoop op verbetering op lange termijn in de algemene situatie in de Gazastrook niet realistisch is.

Brabosh: Ik denk persoonlijk dat de enige realistische optie voor de Gazanen op een werkelijke en permanente verbetering van hun lot en voor een gestaag groeiende economische ontwikkeling, is dat ze hun leiders van Hamas verbannen uit de Gazastrook of achter slot zetten en een vredesakkoord sluiten met Israël. Iemand zou hen ooit moeten verduidelijken hoe eenvoudig en hoe snel sommige zaken een oplossing kunnen vinden. Dat er nog andere manieren zijn om geschillen te beslechten dan enkel door wapens en geweld. Door te onderhandelen bijvoorbeeld en compromissen te sluiten.