Israël sluit akkoord met VS voor aankoop hightech F-35 gevechtsvliegtuigen

In een speciale ceremonie die gisteren donderdag 7 oktober werd gehouden in New York, heeft Udi Shani, de directeur-generaal van het ministerie van Defensie, een overeenkomst getekend waardoor Israël de aankoop i vervulling ziet gaan van haar eerste squadron van F-35 stealth straaljagers uit de VS voor een waarde van 2,75 miljard dollars.

De Amerikaanse zijde werd vertegenwoordigd door Heidi Honecker Grant, de vice-staatssecretaris van de luchtmacht Internationale Zaken en door vice-admiraal David Venlet, de chef van het F-35 in het Pentagon. Als onderdeel van deze overeenkomst, zal Israël de F-35 stealth fighters van de VS ontvangen tussen de jaren 2015 en 2017, tegen een kostprijs van 96 miljoen dollar per vliegtuig. Hierin zijn eveneens begrepen motoren, simulatoren, reserveonderdelen en onderhoud.

Volgens een verslag in Aviation Week vorige maand, zal de F-35 speciale Israëlische add-ons hebben, zoals een wijziging van de cockpit interfaces aangepast aan de IDF communicatie, controle en intelligentie systemen, het installeren van Israëlische apparatuur op de hoofdcomputer en het installeren van een afneembare brandstoftank die het vliegtuig gemakkelijker te herkennen maakt wanneer aan gehecht, maar anderzijds het vliegbereik van het vliegtuig aanzienlijk zal uitbreiden.

De koopovereenkomst werd goedgekeurd door de Israëlische regering, de Knesset en de veiligheidsdiensten. Premier Benjamin Netanjahoe en minister van defensie Ehud Barak gaven hun definitieve goedkeuring voor de aankoop vorige maand. Netanjahoe zei toen “De aankoop van deze straaljager, technisch de meest geavanceerde op aarde, is een belangrijke stap in de versterking van de militaire macht van Israël.”

Shani zei tijdens donderdag tijdens de ondertekeningsplechtigheid: “Dit is een historische gebeurtenis en een nieuw tijdperk voor de defensie en strategische kracht van Israël, alsook voor het behoud van het voordeel van het Israëlische leger ten opzichte van de uitdagingen waarmee het te maken heeft, dichterbij en verder weg in de jaren die komen zullen. Dit is eveneens een aanvulling die van enorme betekenis is voor de nationale economie, zoals blijkt uit de toezegging van de fabrikant om aankopen te plaatsen ter waarde van miljarden dollars van de Israëlische industrie.”

Hij voegde eraan toe dat Israël van plan is om in de toekomst nog meer stealth straaljagers aan te kopen en zei dat de overeenkomst “een andere uitdrukking van de strategische alliantie en vriendschappelijke betrekkingen met de Verenigde Staten en haar verbondenheid naar Israël’s kwalitatieve voorsprong.”

Tom Burbage, vice-president van Lockheed Martin, het bedrijf dat de F-35 Lighting II vliegtuigen produceert, zei donderdag dat zijn bedrijf “uiterst tevreden is met het besluit van de Israëlische regering om verder te gaan met het verwervingsproces,” en voegde eraan toe dat de overeenkomst “een extra stap is in de langdurige relatie tussen Lockheed Martin en de Israëlische staat. De Lightning II zal de nationale veiligheid van Israël versterken, voor zowel de militaire alsmede de betrokken industriële partijen.”

Israel zal 20 van deze Lockheed Martin F-35A Lightning II Stealth Fighters verwerven voor 2,75 miljard dollars (foto: Lockheed Martin)

 

Bronnen: Arutz Sheva: Israel Signs F-35 Agreement door Elad Benari van 8 oktober 2010; Defense Update: Update: Israel MOD Formally Orders the F-35A Stealth Fighters van 15 augustus 2010; Defense Update: Israel Emerges as First International Customer for the F-35A;

Een gedachte over “Israël sluit akkoord met VS voor aankoop hightech F-35 gevechtsvliegtuigen

Reacties zijn gesloten.