YouTube sluit Memri TV – Jihadkanalen blijven geopend

De misdaad van Memri? Arabische verklaringen vertalen naar het Engels zodat de wereld begrijpt wat er echt aan de hand is in de moslim- en Arabische wereld

Don’t Hate the Media, Be the Media

Een grof staaltje van internetcensuur gebeurde enkele dagen geleden toen YouTube het account van Memri TV afsloot. De bekende slogan waarmee nieuwsmakers plegen uit te pakken “Don’t Hate the Media, Be the Media“, geeft iedereen het idee dat internet hèt mediakanaal is waar iedereen aan bod kan komen. Een PC en een internetaansluiting en je bent vertrokken. Maar dat is een illusie.

YouTube, opgericht in 2005 en in november 2006 opgekocht voor 1,65 miljard dollar door Google Inc., ontving in 2008 nog de George Foster Peabody Award omwille van en ik citeer: “for being a ‘Speakers’ Corner’ that both embodies and promotes democracy.” Ja, juist, maar schijn bedriegt. Behalve als je tegen de stroming invaart en de Jihad wilt bestrijden, wordt je er meteen weer afgegooid.

Om op de grote nieuwsstromen mee te kunnen drijven moet je toegang krijgen tot die kanalen, anders blijf je maar in de marge [van het internet] ter plaatse trappelen. Het verschil in bereik loopt al gauw in een cijfer met vele nullen: ipv 1000 bezoekers per dag heb je er dan 100 miljoen bij, dagelijks dus! Eén van die grote stromen is YouTube.

Met het opdoeken van het Memri [The Middle East Media Research Institute] videokanaal op YouTube verdwijnt één van de belangrijkste hulpmiddelen voor diegenen zoals ik die op zoek zijn om de Midden-Oosten politiek te begrijpen en de wereldwijde jihadistische dreiging in haar juiste proporties in te schatten.

Let wel, Memri TV op eigen account blijft bestaan [klik hier: Memri], maar het impact en het wereldwijde bereik en toegankelijkheid van YouTube is zo immens dat tegenwoordig elke zichzelf respecterend nieuwskanaal of meent wat te vertellen, een account bij YouTube opent. Een wereld zonder YouTube is als een wereld zonder Google bv.

Moesten we nu Arabisch begrijpen, wat zouden we dan horen?

Moeite om de problematiek van het Midden-Oosten te begrijpen?

Luister naar wat ze zeggen in het… Arabisch!

De werkwijze van Memri is eenvoudig: neem openbaar beschikbare video’s van dingen zoals toespraken van dictators zoals Mahmoud Ahmadinejad, verklaringen van terroristische woordvoerders of zelfs stalen van kinderprogramma’s die aanzetten tot geweld in Egypte. En zij vertalen deze uitspraken uit het Arabisch of het Perzisch in het Engels, met de oorsprong van het getoonde materiaal (naam van de spreker, datum en locatie). Gewoon de pure feiten, niks meer en niks minder. Het oordeel is aan de kijker of luisteraar.

Wat voor soort dingen precies zal u waarschijnlijk te zien krijgen in die videoclips van MEMRI? Zoiets als waarin Mahmoud Ahmadinejad oproept tot de dood aan Amerika en Israël. Een Jemenitische geestelijke die de vergelijking maakt tussen Joden die “net als varkens en apen” zijn. Instructies van een islamitische tv-presentator over hoe je het best je vrouw kan slaan [zonder dat de littekens uiterlijk zichtbaar zijn]. Met MEMRI dat al doende de context verstrekt, tonen deze video’s het overtuigend bewijs dat de islamistische oorlog tegen de beschaving niet slechts een bizar denkbeeldige brouwsel  dat uit het brein van Dick Cheney is voortgekomen.

Als we nu Arabisch zouden begrijpen, wat zouden we dan horen?

De behoefte aan deze vorm van dienstverlening is duidelijk. De jihadistische bedreiging voor zowel islamitische landen als voor de buitenwereld is zeer reëel. Met eigen ogen zien en beluisteren wat deze mensen precies te zeggen hebben in tegenstelling tot wat uit tweedehands bronnen ons vertellen “wat ze zouden gezegd hebben”, is van onschatbare waarde voor het begrijpen van de mentaliteit en de intenties van degenen die de verklaringen de [Arabische en/of moslim] -wereld hebben ingezonden.

Is YouTube gezwicht voor de islamisten die het platform gebruiken als propagandakanaal en voor het werven van leden via hun eigen kanalen bij YouTube? Dat is wellicht de meest waarschijnlijke conclusie. Zonder nauwkeurige vertalingen van primaire bronnen, zijn de tegenstanders van de jihadistische agenda slechter uitgerust om hun eigen werk uit te voeren, en dat zal uiteraard de bedoeling zijn geweest: de oppositie van de Jihad monddood te maken door ze eerst vleugellam te leggen.

Zal YouTube het Memri TV kanaal weer openen? Onwaarschijnlijk maar we blijven het hopen. Tijdelijk heeft MEMRI een alternatief noodkanaal geopend op YouTube. Helaas, er staat nauwelijks wat op. Ga het toch maar snel bekijken vooraleer het straks weer wordt opgedoekt: http://www.youtube.com/user/MemriTelevision

Liegen en bedriegen voor het heil van de islam is toegelaten

Bronnen: The Propagandist: MEMRI Suspended On YouTube. Jihadi Video Channels Stay Up door Jonathon Narvey van 5 oktober 2010; Atlas Shrugs: Youtube Shuts Down MEMRI’s Channel, Jihadi Channels Stay Up Truth is the New Hate Speech van 5 oktober 2010;

4 gedachtes over “YouTube sluit Memri TV – Jihadkanalen blijven geopend

  1. Laat Memri naar LiveLeak uitwijken. Fitna bleef daar ook met succes staan en meer kritisch publiek wijst de weg wel weer naar Memri op LiveLeak. Voordeel daarvan is dat Memrifilmpjes makkelijk overal embedbaar blijven en zo vrij eenvoudig verspreid kunnen blijven worden.

    Like

  2. Totale discriminatie
    Is You Tube opgekocht door neonazi’s, linxmensen of erger nog, door islamieten?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.