Netanjahoe stelt voor beperkt aantal huizen te bouwen als onderhandelingen verder lopen

Premier Benjamin Netanjahoe overweegt om een nieuw voorstel op tafel te leggen dat de bouw van nieuwe Joodse huizen in Judea en Samaria zou beperken, indien de onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit verder zouden duren. Mahmoud Abbas, de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, heeft ermee gedreigd om de gesprekken af te breken indien de constructiewerken in Judea en Samaria niet worden beëindigd.

Het voorstel zou de bouw tot 1.200 nieuwe woningen beperken tijdens het komende jaar. Nochtans werden tijdens de onderhandelingen tussen Abbas en de voormalige premier Ehud Olmert eind 2008, nog 1.500 woningen gebouwd in Israëlische steden in Judea en Samaria. Het gebaar van goodwill tav de PA werd vrijdagochtend gemeld in het gratis dagblad Yisrael Hayom. Israël zou ook geneigd zijn een eerder gemaakte verbintenis te willen vernieuwen die werd aangegaan door de voormalige premier Ariel Sharon en waarin Israël toezegde dat het geen nieuwe Joodse gemeenschappen meer in Judea en Samaria zou bouwen alsmede dat het geen land meer zou toevoegen aan de bestaande steden en dorpen.

Bovendien zou Israël nog andere toegevingen willen doen zoals het verwijderen van meerdere controlepunten in Judea en Samaria, bovenop de tientallen andere die de afgelopen jaren werden verwijderd als tekens van goede wil. De verwijdering van controlepunten, ondanks de voortdurende aanvallen door terroristen van de Palestijnse Autoriteit, heeft de woede gewekt van vele Israëli’s, meer in het bijzonder na de recente terroristische schietpartij in de buurt van Hebron waarbij vier Israëliërs in koelen bloede werden afgemaakt, onder hen een vrouw in haar negende maand zwangerschap. Het ongeboren kind overleefde eveneens de slachting niet.

Een hoge diplomatieke bron vertelde aan de krant dat de bouw van woningen voor Joden in Judea en Samaria niet echt een belemmering vormen voor de vredesonderhandelingen. “De Palestijnen begrijpen wel dat we de bouwstop niet zomaar kunnen verlengen, maar ze tonen zich niet erg bereid om de waarheid te erkennen – met name dat de bouw werd beperkt en als zodanig niet in de weg staat van de besprekingen.”

“We zijn al meer dan 43 jaren aan het bouwen en over die hele tijd hebben we slechts twee procent van het grondgebied gebruikt,” vervolgde hij. “Het spreekt dan ook voor zich dat bouwen op zich niets aan de zaken verandert wanneer het op een permanente overeenkomst op aankomt.” Israël probeert momenteel een overeenkomst met de PA en de VS te bereiken die het toelaten dat de gesprekken verder lopen,” zei hij.


Bronnen: Arutz Sheva: Proposal: Limited Construction During Talks door Maayana Miskin