Wereld kookt van woede door nieuwe Joodse huizen

Netanjahoe: 'Jeruzalem is geen nederzetting!' (bouwwerken in Har Gilo/Jeruzalem)

door Israel Today
http://israeltoday.nl/

Trouw aan zijn woord, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de zelfopgelegde Joodse bouwstop in Judea en Samaria (de zogenaamde Westbank) laten vervallen en mogen er goedgekeurde bouwprojecten worden hervat.

Maandag begon het werk aan minstens 2.000 nieuwe woningen en een aantal nieuwe scholen in de Joodse gemeenschappen in het gehele gebied dat de Palestijnen claimen voor hun toekomstige staat. Netanyahu stond onder zware druk om de bouwstop te verlengen, en doet zijn best om niet op te vallen, zowel voor zichzelf als voor Israël, sinds de bouwstop zondag is verstreken. Maar daardoor is de wereld niet opgehouden met mopperen.

Volgens bronnen binnen de regering, aangehaald door The Jerusalem Post, was Netanyahu maandag non-stop aan de telefoon, luisterend naar de klachten en uitingen van teleurstelling van de wereldleiders. “De Verenigde Staten is teleurgesteld, maar we blijven ons richten op onze lange termijn doelstelling en we gaat in gesprek met de partijen over de gevolgen van de Israëlische beslissing,” zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, P.J. Crowley.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gaf een verklaring uit waarin wordt benadrukt dat ‘de bouw van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden [sic], met inbegrip van Oost-Jeruzalem, illegaal is volgens het internationale recht, en dringt er bij Israël op aan zijn verplichting na te komen om de bouw van nederzettingen te bevriezen.’

[Redactioneel commentaar – Het is een veel voorkomende misvatting, gevoed door onjuiste verslagen en regelrechte desinformatie door de wereldleiders, dat Israël ooit heeft ingestemd met volledig stopzetting van Joodse groei in Judea en Samaria. Hoewel Israël er mee heeft ingestemd om geen nieuwe Joodse steden in deze gebieden te bouwen, heeft elke minister-president zorgvuldig bedongen dat natuurlijke groei in de bestaande steden toegestaan moet zijn.]

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat hij ‘zeer bezorgd is dat de gesprekken over dit onderwerp kunnen haperen en ik roep premier Netanyahu en zijn regering op om leiderschap te tonen om dit op te lossen, zodat de partijen zich verder kunnen concentreren op de echte uitdagingen’.

De Europese buitenlandchef Catherine Ashton herhaalde, dat het lichaam dat zij vertegenwoordigt, Joodse woonhuizen op dit oude Joodse land beschouwt als ‘illegaal volgens het internationale recht, een obstakel voor de vrede en een bedreiging die een twee-staten-oplossing onmogelijk maakt’. Israëlische functionarissen hebben tevergeefs geprobeerd om de internationale gemeenschap de zaken in hun context te laten zien.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, was er van overtuigd dat de dreiging van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, om weg te lopen bij de onderhandelingen wegens de hervatting van de Joodse bouw, een list is, een excuus om een vredesakkoord te ontlopen dat hij nooit heeft willen ondertekenen of honoreren.

De Palestijnen ‘hebben negen maanden lang geweigerd het gebaar van de [Joodse] bouwstop aanvaarden’, zei Lieberman tegen verslaggevers in New York. Hiermee verwees hij naar het feit dat Israël de bouwstop oplegde in november 2009, als middel om de Palestijnen weer naar de onderhandelingstafel tafel te lokken. Abbas verwierp het gebaar tot eind vorige maand, en eiste vervolgens dat het voor onbepaalde tijd wordt verlengd.

Voor Lieberman is dit het bewijs dat de Palestijnen de onderhandelingen niet te goeder trouw zijn begonnen. Vice-premier Silvan Shalom voegde eraan toe dat ‘een dergelijke eis nog nooit is gesteld aan enige premier in het verleden, en het heeft onderhandelingen niet verstoord. Als de Palestijnen de besprekingen verlaten, zal het duidelijk zijn dat het slechts een excuus is’.

Het Amerikaanse Congres leek aan Israël’s kant te staan. Het tijdschrift Foreign Policy meldde, dat een brief, ondertekend door 87 van de 100 Amerikaanse senatoren, deze week naar de Amerikaanse president Barack Obama is gezonden. Hierin wordt hij aangespoord om Abbas stevig onder druk te zetten om aan de onderhandelingstafel te blijven, en wordt Netanyahu geprezen voor het feit dat hij bleef onderhandelen, zelfs toen Israëlische burgers wreed werden vermoord door Palestijnse terroristen op de dag dat de onderhandelingen in Washington werden hervat. ‘Geen van beide partijen moeten bedreigingen uiten om te vertrekken nu de besprekingen net zijn begonnen’, schreven de senatoren.

Ondertussen heeft Abbas zijn dreigement afgezwakt, om onmiddellijk de onderhandelingen op te schorten. Hij heeft gezegd dat hij Israël nog een week geeft om de Joodse bouwstop weer op te leggen, die in Palestijnse ogen ook voor Jeruzalem moet gelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.