Lieberman in de VN: vrede tussen Israël en Palestijnen nog niet voor morgen

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei gisteren dinsdag tegen de naties van de wereld dat vrede tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit nog niet meteen in het verschiet ligt. De woordvoerder van het kantoor van de minister-president zei dat Lieberman niet voor de premier sprak.

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zei Lieberman dat een vredesverdrag dat het Land van Israël zou verdelen tussen Joden en Arabieren, niet zal ondertekend worden in de komende decennia. De betrokken partijen hebben er belang bij om een overeenkomst op dit punt op langere termijn te bereiken, legde hij uit.

Lieberman zei dat een tijdelijke overeenkomst op lange termijn de Palestijnse Autoriteit in staat zal stellen om economische groei te bereiken en te genieten van vrijheid van verkeer. Het zal het mogelijk maken, voegde hij eraan toe, voor de nieuwe generaties van Joden en Arabieren die niet zijn opgevoed tot haat en ophitserij, vrede te bereiken over meerdere decennia.

Een permanente overeenkomst, zei Lieberman, moet gebaseerd op landruil die eveneens een bevolkingswissel zou inhouden. Lieberman benadrukte dat hij doelde op hertekenen van de grenzen op een manier die een weerspiegeling is van de demografie en niet om daadwerkelijk populaties te verhuizen weg van hun huidige locaties.

Zoals kon verwacht worden zorgden de woorden van Lieberman voor nogal wat commotie binnen de regering van Netanjahoe en bij de pers. Na afloop van zijn toespraak in de VN reageerde hij op die kritieken in een interview met de nieuwszender Channel 2 met name dat de Palestijnen niet geïnteresseerd zijn in vrede en dat het tijd wordt dat Israël ophoudt om zichzelf voortdurend te beschuldigen voor het falen van het bereiken van een vredesakkoord.

Zowel Netanjahoe als Ehud Barak haastten zich om afstand te nemen van de toespraak van Lieberman. Het kantoor van de minister-president zei dat de toespraak van Lieberman niet vooraf was afgesproken minister-president Benjamin Netanjahoe. In een reactie op vragen van journalisten, zei de woordvoerder van de premier dat “de eerste-minister diegene is die de leiding heeft over de diplomatieke onderhandelingen in naam van Israël.”

Lieberman zei ook dat degenen die zeggen dat een oplossing voor de Iraanse dreiging afhangt van een oplossing van het conflict tussen Israël en de PA de dingen op zijn kop zet. Het radicale regime in Teheran neerslaan, zo legde hij uit, zou ook de val betekenen van Hamas, dat zijn marsorders ontvangt uit Iran – en de vrede meer binnen bereik brengen.


Bronnen: Arutz Sheva: Lieberman at UN: Peace Decades Away, Can be Based on Land Swap door Gil Ronen van 28 december 2010