Joodse activisten willen zeeblokkade van Gaza doorbreken

De Irene met 10 Joodse activisten aan boord op weg naar Gaza

Een boot met Joodse activisten aan boord is onderweg naar de Gazastrook en zou daar deze dinsdag in de late ochtend moeten aanleggen. De boot, genaamd de Irene, is afgelopen zondag vertrokken vanuit een haventje in Cyprus. Aan boord zijn negen Joodse activisten afkomstig uit Israël en enkele andere landen, waaronder Yonatan Shapira, die in 2003 uit het leger werd ontslagen nadat hij zich had gevoegd bij een groep van 25 andere piloten die verklaarden geen missies meer te zullen uitvoeren tegen de Palestijnse Autoriteit. Enkele maanden geleden had hij op een muur in het voormalige getto van Warschau met een spuitbus de slogan gespoten: “Free de getto’s, Free Gaza en Palestina”.

De organisator van de tocht, de Britse Miri Weingarten (afb. rechts), vertelde aan de pers dat zij met deze actie de internationale aandacht willen vestigen op de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Weingarten zei dat de actievoerders zich niet zullen verzetten als de Israëlische autoriteiten tot actie tegen de boot overgaan. Naar verluid zal de m/s Irene snel worden geënterd en afgeleid worden naar de haven van Ashdod. Andy David, de woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, liet daar heen misverstand over bestaan en liet weten dat zij de actie als ‘een politiek gemotiveerde provocatie’ beschouwen.

Zoals bekend, sneuvelden op 31 mei 2010 negen activisten van de Turkse terreurformatie IHH, toen zij zwaaiend met stalen knuppels en messen het Israëlische commando aanvielen dat op legale wijze het schip de m/s Marmara wilde aanhouden. Onder het valse voorwendsel van het afleveren van hulpgoederen, hadden de Turkse piraten op de m/s Mavi Marmara geprobeerd de militaire blokkade van Gaza te doorbreken. De Israëlische mariniers die aanvankelijk slechts ‘gewapend’ waren met paintballguns, schrokken zich letterlijk een bult toen zij het disproportioneel geweld aantroffen op het schip waarvan foutief werd gemeend dat er zich alleen maar pacifisten aan boord bevonden. Die militaire vergissing gebaseerd op een verkeerde inschatting van de situatie door het IDF zal niet meer gemaakt worden.

De activisten vertelden aan Associated Press dat zij verwachten dat de Israëlische marine de boot zal overnemen naarmate het dichter de kust van Gaza zal naderen. “We weten dat ze alle andere boten hebben gestopt, dus is de kans groot dat ze ook dit schip zullen proberen te stoppen”, aldus Shapira tijdens een telefonisch interview aan boord van het schip. De actievoerders hebben gezegd dat ze geen confrontatie willen met de Israëlische troepen.

Het konvooi van Viva Palestina hier in Thessaloniki (Griekenland) op 24 september 2010

Viva Palestina stuurt konvooi over land

Ondertussen is vanuit de Griekse stad Alexandroupolis een ander konvooi over de weg met zogenaamde hulp vertrokken naar Gaza. 40 activisten van de actiegroep Viva Palestina hebben in hun voertuigen reeds de Turkse hoofdstad Istanboel bereikt waar ze uitbundig werden onthaald door de Turkse terreurgroep IHH. Van daar uit gaat de rit van het konvooi verder naar het Midden-Oosten, in de hoop de Gazastrook binnen te rijden via de grensovergang ter hoogte van Rafah met Egypte.

Viva Palestina schrijft op haar website dat het konvooi Londen verliet op 12 september en zo verder via Lyon in Frankrijk en Milaan in Italië op weg ging naar Griekenland. De organisatie van dit konvooi werd gevormd door  het voormalige Britse parlementslid George Galloway, die in juni het vertrek van dit konvooi had aangekondigd “Groot-Brittannië te verlaten kort na het einde van de Ramadan in september en reizen doorheen Europa zo verder naar beneden, via Turkije en Syrië naar Jordanië.”

George Galloway: "Jews out! Arabs in!"

Galloway bezwoer dat het embargo op Gaza “niet zal eindigen door de resoluties in de [VN] Veiligheidsraad, het zal er niet door eindigen, door G’d zal het niet beëindigd worden, noch met het gepieker binnen de Arabische Liga…. We moeten het [embargo] eigenhandig neerhalen en we zullen dat doen.” [orig. “won’t end by resolutions in the [U.N.] Security Council; it won’t end by, by G-d it won’t end, with ruminations in the Arab League…. We have to break it down ourselves and we will do so.“]

Viva Palestina heeft reeds drie hulpkonvooien naar Gaza georganiseerd de afgelopen 18 maanden. Bij een incident in december van vorig jaar, werd een van de konvooien dat een kortere weg naar Egypte wilde volgen, gestopt door de Egyptische autoriteiten, die de binnenkomst van het konvooi blokkeerden aan de grens ter hoogte van Nuweiba, zeggende dat de voertuigen moesten binnenkomen via de havenstad El-Arish aan de Middellandse Zee.

6 gedachtes over “Joodse activisten willen zeeblokkade van Gaza doorbreken

 1. @recep

  Omtrent IHH:
  IHH

  “IHH, which plays a central role in organizing the flotilla to the Gaza Strip, is a Turkish humanitarian relief fund with a radical Islamic anti-Western orientation. Besides its legitimate philanthropic activities, it supports radical Islamic networks, including Hamas, and at least in the past, even global jihad elements.”

  Lees er hier alles over (in het Engels):
  http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/hamas_e105.htm

  Like

 2. Prima, ik heb het verbeterd naar Istanboel. Overigens moet “bestempeld” met een “t” zijn, “bestempelt” dus.

  Overigens streef ik geen objectiviteit na. Als ik bv naar de pro-Palestijnse websites surf vind ik die ook niet terug. Waarom zou ik dan de moeite doen om bepaalde kritieken nog eens op mijn blog te herhalen als ze honderden keren elders staan – terwijl mijn blog ongeveer het enige Vlaams/Belgische pro-Israëlische alternatief is (naast Joods Actueel blog). Ik breng gewoon de andere kant van het verhaal. Ik heb veel vertrouwen in het gezond verstand van de mensen. Als ze de inhoud van mijn blog naast al de andere versies leggen, hoop ik dat ze ten lange leste een heel eind opschieten naar de complete waarheid.

  Like

 3. Er zitten wat spel fouten in het is Istanbul en daarnaast snap ik niet waarom u de IHH als een tereurorganisatie bestempeld? Kun je dit ook onderbouwen met argumenten. Daarnaast vind ik je posts erg goed alleen vaak niet objectief genoeg.

  Like

 4. Hoe tragisch is het dat een Jood, gek gemaakt door vele eeuwen van vervolging en strijd tegen hem kan komen tot het haten van het eigen volk, het eigen zelf.
  Wanhopig geeft hij het op in de vijand een vijand te zien en zoekt de ooraaak van zijn lijden in het eigen zelf. Valt dan zijn eigen volk aan. Hoe vreselijk.
  Israel heeft een enorme hoeveelheid geduld met deze beklagenswaardigen en zal zeker met een zoet lijntje hen weren uit gevaarlijke zones.
  Het heeft zelfs geen zin hen uit te leggen dat Israel de grens met Gaza wel MOET bewaken, dat dit met blokkeren niets te maken heeft. MOET bewaken want anders is Israel snel totaal verwoest. En dit zal ook de situatie van genoemde ziekgemaakte Joden niets verbeteren. Het helpt ook niet dat men aan dit syndroom een naam gaf:”Stockholm-syndroom”.

  Like

 5. Een mens vraagt zich af wat nu eigenlijk een Jood is. Kan een Jood Israel haten, d.w.z. zichzelf haten? De psychologie houdt zich hiermee bezig en verklaart dat Joden, inwendig verscheurd door vele eeuwen van vervolging inderdaad kunnen komen tot zelfhaat,zoals een kind, grootgebracht zonder liefde geen zelfrespect ontwikkeld. Deze beklagenswaardigen, de zelfhatende Joden, weten dan niet beter te doen dan hun eigen volk de schuld te geven van hun ellende. Het is tragisch maar op het praktische vlak zijn zij tamelijk ongevaarlijk, juist om hun duidelijk wankele geestelijke gezondheid.
  Er is bij Gaza natuurlijk geen sprake van een blokkade. Israelhaters echter zien dit toch zo. Zij willen dat Israel de razende terreurbenden ongehinderd toelaat in het kleine landje waar men hen dan naar hartelust moet laten doen wat zij zo graag willen doen:verwoesten. Israel aan reepjes snijden. Dat kan natuurlijk niet gezond zijn voor Israel en ik zou al die Israelgangers moederlijk willen aanraden zichzelf toch te ontzien in deze hitte en de waanzin de waanzin te laten en vooral rustig te blijven. Rustig thuis te blijven. En zich niet onsterfelijk belachelijk te maken. De tijden der kruisvaarders zijn echt voorbij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.