Raketbeschietingen vanuit Gaza zullen toenemen als Iron Dome operationeel wordt


The Jerusalem Post

Ambtenaren voorspellen dat Hamas zal proberen om het gloednieuwe Israëlische raketafweersysteem Iron Dome uit te testen dat zal worden geïnstalleerd langsheen de Gazastrook periferie.

Het IDF bereidt zich voor op de mogelijkheid dat de geplande plaatsing van het Iron Dome anti-raketschild, de komende maanden de raketaanvallen tegen Israël zullen doen toenemen, zo verklaarden hoge defensie-ambtenaren op zondag. Het Iron Dome werd eerder deze maand afgeleverd op een luchtmachtbasis in de buurt van Gedera, waar de IAF Air Defense Division het hoofdkwartier van het nieuwe defensiesysteem zal installeren, dat bedoeld is om raketten te onderscheppen die een bereik hebben tussen de 4 en 70 km.

Elke batterij bestaat uit een multi-mission radar (BMR), vervaardigd door Israël Aerospace Industries en drie draagraketten, elk met 20 onderscheppers die een gebied kunnen beschermen van ongeveer 150 vierkante kilometer tegen de inslag van raketten (qassams, katyoesha’s enz.).

“Het is mogelijk dat, wanneer het afweersysteem wordt ingezet langs de Gazastrook, Hamas en andere organisaties het systeem zullen willen uittesten door hun raketbeschietingen op Israël te willen opvoeren om aldus trachten te bewijzen dat het systeem niet effectief is”, waarschuwde een ambtenaar op het ministerie van defensie.

Het Iron Dome slaagde in juni in een reeks tests en onderschepte met succes een aantal 122-mm. Katyoesha-raketten van het Grad-type. Het systeem dat nu staat opgesteld op de basis, wordt momenteel gebruikt door een divisie van de luchtmacht (IAF) voor de opleiding van haar operatoren in afwachting van de geplande verklaring in november a.s. dat het systeem volledig operationeel zal worden uitgeroepen. Het IDF heeft ook posities langsheen de grens met Gaza gelokaliseerd die door het systeem zullen gebruikt worden en waarvan elke post zal uitgerust worden met een raketlanceerder, een radar en een commandopost.

Een optie is om het systeem onmiddellijk op het terrein te ontplooien langsheen een van de kwetsbare punten aan de grenzen met Israël, waarschijnlijk met de Gazastrook van waaruit zoals bekend door Hamas de meeste raketten worden afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten op Zuid-Israëlische steden. Een andere optie om het systeem tijdelijk op te slaan op de basis van de Israëlische luchtmacht en het pas in te zetten afhankelijk van de operationele behoeften.

Het beschieten door Hamas van willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël krijgt brede steun van de locale bevolking zowel in Gaza als in Judea & Samaria. Je kan zelfs van een ware raketcultus spreken. De raketten zijn erg onnauwkeurig en raken zelden doel, maar dat geeft niks. Het èchte doel is om de Israëlische bevolking permanent in de greep van de angst te houden en dat lukt Hamas erg aardig....

Bronnen: The Jerusalem Post: IDF: Gaza rocket fire may increase with Iron Dome door Yaakov Katz van 27 september 2010; op Brabosh.com: Israël antiraketsysteem succesvol getest van 8 januari 2010