Palestijnen lopen woedend weg van vredesbesprekingen

Israëlisch vice-minister Danny Ayalon van BuZa

Danny Ayalon: “Als de Palestijnen niet bereid zijn om over twee staten voor twee volkeren te praten, laat staan dat ze het eens zijn met een Joodse staat Israël, dan is er niets meer om over te praten.

De gevolgen lieten niet lang op zich wachten. De Palestijnse onderhandelaars renden boos weg van het vredesproces. Zoals bekend willen de Palestijnen een Palestijnse staat op de plaats van Israël en de Joden in de zee verdrinken. Dat werd in New York niet expliciet zo uitgedrukt, maar in het Arabisch klinkt het nooit anders dan zo. Aan de Amerikanen om de Palestijnen van hun genocidale intenties af te brengen en normale onderhandelingen te beginnen anders wordt het andermaal een maat voor niks.

Ook blijft het onaanvaardbaar dat wat de Palestijnen betreft, de Israëlische staat twee volkeren en twee nationaliteiten zou moeten herbergen en dat daarentegen een Palestijnse staat enkel Arabisch en islamitisch zou mogen zijn en uitdrukkelijk verboden gebied voor de Joden. Dat was zo tussen 1948 en 1967 het geval en is al ruim 62 jaar nog steeds zo in Jordanië, waar Israël nochtans in 1994 een vredesverdrag mee heeft afgesloten (voor wat dat waard is). Wie zei er iets over Apartheid?

Salam Fayyad: "Eigen Volk Eerst!"

Fayyad storms out of New York meeting with Ayalon

door Jordana Horn (JP)

De Palestijnse premier Salam Fayyad is in New York boos weggelopen van een bijeenkomst van een Ad-Hoc Liaison Comité van de Verenigde Naties en heeft een voor nadien geplande persconferentie die hij samen met de Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken Daniel Ayalon gisteren dinsdag zou geven geannuleerd. Dit omwille van het feit dat Ayalon weigerde een samenvatting van de vergadering goed te keuren waarin weliswaar over “twee staten” werd gesproken maar zonder de vermelding “twee staten voor twee volkeren.” [Dit idee werd een jaar geleden geponeerd door Benjamin Netanjahoe als oplossing voor het conflict]

“Wat ik zeg is dat als de Palestijnen niet bereid zijn om over twee staten voor twee volkeren te praten, laat staan een Joodse staat voor Israël, dan is er niets om over te praten,” vertelde Ayalon aan de redactie van de Jerusalem Post in een telefonisch interview. “En ook heb ik gezegd dat, indien de Palestijnen denken dat zij op het einde van de vredesbesprekingen zouden uitkomen met aan de ene kant een Palestijnse staat en aan de andere kant een bi-nationale staat, dat dit niet zal gebeuren.”

Toen hem werd gevraagd of hij werd verrast door het plotselinge vertrek van Fayyad, reageerde Ayalon: “Jazeker, erg verrast.” “Ik was erg verbaasd dat er blijkbaar geen acceptatie bestaat van het idee van twee staten voor twee volkeren”, vertelde Ayalon aan de Post. “Ik zei hem ook dat ik van de Palestijnen niet verwacht dat ze in het hebreeuws zouden zeggen dat Israël een Joodse staat is. Ik vond het nodig dat hij dat in het Arabisch vertelde aan zijn eigen volk.”

“Als de Palestijnen denken dat zij een Palestijnse staat kunnen creëren en een andere staat met dubbele nationaliteit, dat zal dat niet gebeuren,” voegde Ayalon er nog aan toe. ‘Wat er nu zal gebeuren is dat we de resultaten zullen zien van de onderhandelingen die nu plaatsvinden,” vertelde Ayalon aan de Post. “Maar Israël zal niet instemmen met een alles of niets aanpak, of noch toegeven aan eender welke voorwaarden of ultimatums.”

The Post spoke to Ayalon following a Clinton Global Initiative program in which Israeli President Shimon Peres and Fayyad participated on a panel, headed by former US President Bill Clinton, discussing the regional economy’s potential in the event peace were to be achieved. Despite Clinton’s deliberate strategy of avoiding all talk of the current Israeli-Palestinian negotiations in the panel discussion, it did not go unnoticed that Peres and Fayyad, though sitting next to one another, did not shake hands or speak to one another at the panel’s conclusion.

“With all due respect to the Palestinian economy, it all depends on the security situation, and Israel will not gamble on the life of its citizens,” Ayalon told the Post. “We are very much for improvement of the Palestinian economy, and I recited all the things we have been doing,” Ayalon told the Post, referencing his discussions at the UN meeting, “but I also urged them to fight and eliminate terrorism.”