Nieuwe auto’s voor het ‘Getto’ van Gaza

Alweer een nieuwe aflevering van Gaza unplugged – deel 2 reeds en het ziet er naar uit dat het een lange serie van “goed nieuws uit Gaza” gaat worden. Ik dacht dat ik daar veel mensen gelukkig mee zou maken maar dat blijkt niet zo, integendeel. Ik krijg heel wat reacties in mijn mailbox dat ik een leugenaar ben, dat 1 zwaluw.. eh foto de lente nog niet maakt, dat het slechts om een handvol ‘stinkend rijken’ zou gaan die daarvan profiteren, tot en met smaad, laster en bedreigingen met geweld.

Ik krijg zelfs verzoeken dat ik beter over de miserie in Gaza zou schrijven. Vreemd niet? Niet dat ik niet zou beseffen dat er geen Gazanen zouden zijn die moeilijke tijden beleven, maar dan vraag ik me wel af hoe de rijkdom daar verdeeld wordt. Want geeft toe, Gazanen die 30.000 dollar voor een gesmokkelde wagen kunnen afdokken, daar is toch iets mis mee. “Vanwaar komt die rijkdom,” denk ik dan zo maar.

Maar aan dat smokkelen van auto’s lijkt voorlopig een einde te komen. Israël heeft voor het eerst in lange tijd de grens geopend voor de invoer van nieuwe wagens. De Gazanen die zogezegd alle dagen met bosjes van de honger sterven kunnen weer met de wagen naar de bakker om de hoek rijden en op zondagochtend verse broodjes en koffiekoeken kopen. Dan is dat probleem van die ‘honger’ ook in een klap opgelost.


Op bijgevoegde fotoserie kan je vrachtwagens geladen gloednieuwe personenwagens via de Erez grensovergang op 20 september 2010 de Gazastrook binnenrijden. Vier andere vrachtwagens gelanden met olieproducten, wisselstukken en banden mochten eveneens de Gazastrook binnenrijden. Een dikke streep door de rekening van de Gazaanse en Egyptische smokkelaars die hun inkomsten behoorlijk zien dalen door het ineenstorten van de woekerprijzen op de invoer van wagens.

Volgens Zaher Salah, een autodealer in Gaza, bevatte deze lading van maandag j.l. 20 auto’s waaronder 16 in Duitsland geproduceerde Volkswagens, Golfs en Polos alsook  vier in Korea gemaakte Hyundais. “Allemaal nieuwe modellen van 2010,” zei de man. Sinds de gewelddadige machtsovername in het voorjaar van 2007 handhaaft Israël een strenge blokkade van de Gazastrook en werd de bevolking genoopt haar gading te vinden in de tweedehandsmarkt in wagens.


De Gazanen kochten ook tweedehandwagens die werden gesmokkeld doorheen de tunnels onder de grens tussen Gaza en Egypty, ondanks de hoge prijzen die ze ervoor moesten betalen. Volgens autoverdeler Salah, is de prijs van tweedehands auto’s de afgelopen vier jaren met 100 procent gestegen. Voor een Hyundai bijvoorbeeld wordt nu 30.000 dollar gerekend.

Salah en andere autodealers in Gaza zeggen dat de Israëlische beslissing om nieuwe auto’s terug toe te laten tot Gaza, een einde zou maken aan de prijsstijgingen van de auto’s en tegelijk ook bijdragen aan de economische groei in Gaza. “De smokkel van auto’s doorheen de tunnels heeft de autohandel ernstig geschaad in de Gazastrook,” zegt hij. “Ik geloof dat de Israëlische beslissing om de invoer van auto’s terug toe te laten de juiste beslissing is in de goede richting.”