Nederland weigert Israëlische delegatie de toegang tot het land

Efrat, een kleine Israëlische gemeente in Judea (Oost-Israël) met ongeveer 10.000 inwoners

Holland calls off settlement heads’ visit

door Aviel Magnezi

Een professionele reis van Israëlische lokale overheidsbestuurders werd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geannuleerd nadat zij vaststelden dat op de lijst deelnemers ook de namen prijkten van burgemeesters van Joodse gemeenten in Samaria en Judea op de westelijke oever van de Jordaan in Oost-Israël. Het Raadshoofd van Efrat: “De Nederlandse staat  probeert aldus zelf de grenzen van Israël te bepalen.

Xander: Onze eigen overheid (op dit moment nog geleid door CDA en CU) heeft feitelijk besloten deze gele ster maar weer uit de kast te trekken voor Joden afkomstig uit Judea en Samaria. [bron]

Nadat de Europese Unie had opgeroepen om de bouwstop op nieuwe huizen te verlengen, doet Nederland er nog een schep bovenop: Een professionele rondleiding van de Israëlische lokale overheid hoofden naar Nederland is geannuleerd, nadat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vernomen had dat op de lijst van deelnemers burgemeesters van gemeenten op de westoever prijkten.

Het bezoek, dat normaal volgende maand zou plaatsvinden volgende maand en voor het eerst werd gemeld door de Leger Radio, werd gecoördineerd door de gemeentelijke afdeling van JDC-Israël in samenwerking met de Vereniging van Lokale Autoriteiten in beide landen. De deelnemers waren bestuursleiders van een 30-tal kleine gemeenten tot 20.000 inwoners, met inbegrip van Kfar Shmaryahu, Savyon, Kfar Vradim, evenals Beit Aryeh, Har Adar, Kiryat Arba, Oranit, Beit El, Elkana, Efrat en een aantal Arabische gemeenschappen.

Raadshoofd van Efrat Revivi vertelde aan het nieuwsagentschap Ynet News: “De Nederlanders hebben de grenzen bepaald van de staat Israël, dat er geen autoriteiten zijn in Judea en Samaria en dat de samenstelling van de delegatie onaanvaardbaar is voor hen. Dus blijven we allemaal hier.” Revivi voegde eraan toe dat hij “vreemde landen niet zou aanmoedigen om tussenbeide te komen, zeker niet in een opvoedkundige reis zoals deze. Zij kunnen hun mening ventileren op de onderhandelingstafel, maar deze tussenkomst [van het Nederlandse ministerie van BuZa) is ongepast.”

Als deel van de voorbereidingen had het Joint Distribution Committee (JDC) de Nederlandse ambassade in Israël gecontacteerd, die hen verzocht om een lijst van deelnemers voor te leggen. Vervolgens heeft het Nederlands Ministerie Buitenland de Vereniging van Lokale Autoriteiten verzocht om te voorbereidingen op te schorten totdat deze kwestie is geregeld.

Revivi: 'Ongepaste bemoeienissen' (foto: Gershon Elinson)

Yossi Levy, de woordvoerder van Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat “wie politieke overwegingen vermengt met een belangrijk en positief initiatief zoals dit, mengt irrelevante zaken door elkaar en haalt de grond vanonder cruciale doelstellingen van een rechtstreekse dialoog tussen locale gemeenteraden op het gebied van levenskwaliteit en milieu.”

Levy voegt eraan toe dat vanuit het standpunt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken “de juiste manier om een dialoog te bevorderen, nog nooit resultaten heeft gebaard door boycot en verwerping.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte echter dat Nederland een ware vriend was van Israël en dat zal ook zo blijven.

Volgens Revivi, zou het forum van de gemeenteraadsbestuurders oorspronkelijk Spanje bezoeken, maar die reis werd voortijdig afgeblazen na het incident op 31 mei 2010 met de Free Gaza Flotilla. “De Spanjaarden zeiden opeens dat we niet meer welkom waren, dus opteerden we voor Holland en verzochten om een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur in Israël. Toen ze vroegen om de lijst voelden we de grond onder onze voeten inzakken.”

Yonit Smolash, manager van het forum van locale overheidshoofden, sprak haar teleurstelling uit over het Nederlandse besluit. “Dit is een professioneel forum, waar de Raadshoofden uit het hele land, vanuit alle sectoren en van alle types, komen om te leren over de onderwerpen op hun agenda. Wij zijn teleurgesteld door het feit dat hierbij politieke vraagstukken worden betrokken.” Volgens Smolash, hadden de raadshoofden reeds hun vliegtickets geboekt naar Nederland.


Bronnen: Ynet News: Holland calls off settlement heads’ visit door Aviel Magnezi van 19 september 2010; Xander Nieuws: Nederlandse overheid weigert toegang delegatie Israël vanwege nederzettingen van 19 september 2010; The Jerusalem Post: Gush Shalom blames Israeli leaders for Dutch rejection van 19 september 2010

19 gedachtes over “Nederland weigert Israëlische delegatie de toegang tot het land

 1. Wanneer je alijah wilt doen, je geniet van bv een pensioen en/of AOW en je gaat wonen in Jeroesjalajiem, maar wel in de ‘verkeerde’ gedeelte dat onder de ‘westbank’ valt, keert NL niet uit.

  Like

 2. Het is een regelrechte schande! een land zoals Nederland, met een “zeer” rijk koloniaal verleden, en heden (kijk naar de zogenaamde nederlandse antillen) die de les wil gaan spelen aan Israël.
  Dat zij eerst voor hun eigen dorpel vegen, maar ja, wat verwacht men van een land waar het koningshuis trouwt met ex nazi’s.

  Like

 3. Dit is belachelijk! Alsof de mensen die daar wonen in eens dubieuze personen zijn. Dat irritante Nederlandse vingertje altijd.

  Like

 4. Enkele argumenten waarom Nederlanders niet meer welkom zijn in België!
  Procentueel heeft dat kleine landje meer joden vervolgd dan andere.
  En dan recentelijk die moeders die hun baby’s vermoordden en in de tuin of op zolder de lijkjes verborgen en geen buurman die dat had gezien.
  Dat hun soldaatjes “op vredesmissie” in ex Joegoslavië duizenden vrouwen en kinderen lieten afmaken, zijn ze blijkbaar ook vergeten.
  Misschien moet we de rollen omdraaien, geen Nederlandse Christenen en Protestanten naar Israël, geen Nederlandse toeristen op de Europese wegen omdat ze met caravans de weg onveilig maken, geen gierige en dronken kampeerders die de boel op stelten zet.
  Dus, geachte taalgenoten, de eerste die ik in België ontmoet, die vliegt er zo uit.
  Boycot de Nederlandse drop, de tulpen, Philips, Zeeman en de Hema.
  Men zegge het voort.
  David

  Like

 5. hoe weinig de wereld toch verandert. De Nederlandse overheid wilde lijsten hebben met namen…Dit voe3rt mij terug naar de jaren ’40 waar mijn ouders documenten thuisbezorgd kregen waar zij namen moesten invullen van hun ouders. Met vermelding uiteraard van het al dan niet Judeeer (Jood) zijn van die ouders.
  Ach, ach. Ik wil niet eens aanvoeren dat er in datzelfde kleine Israel honderden, wellicht meer dan duizend Arabische burgemeesters (Mughtars) leven, hoofden van Arabische dorpen waar een Jood echt geen voet moet zetten want dat is ongezond, zowel voor die voet als voor die Jood.
  En dan Israel drie malen per etmaal Israel maar van ”
  racisme” beschuldigen. Holland, Holland, ooit gehoord van de gemeente Beit Eil? Leest de Bijbel eens. Beit Eil. Klom Mohammed daar niet op de een of andere ladder?

  Like

  1. Wiesje,

   Met alle respect: dit is een Europees probleem. Het valt mij alleen erg tegen dat NL mee hobbelt en net als ieder ander EU-land haar maatregelen treft tegen Israel.

   Laten we stoppen te generaliseren en weten dat het zelfs niet een EU probleem is, maar een globaal probleem: haat naar ons, haat naar Joden dus.

   Devorah

   Like

 6. @David,
  Met alle respect, David, ik heb zowel de BE paspoort en NL paspoort, dus ik voel me vrij het volgende te posten:
  België is echt geen ene haar beter dan NL en jouw vorm van hooghartigheid naar NL is zeer ongegrond: het zijn EU landen die problemen voor ons vormen. De sjoa’ was een Europees probleem en niet die van DL, NL, BE of wie dan ook. Probleem van als die tientallen miljoenen mensen van EU die Joden tot de dag van vandaag haten. DL heeft uitgevoerd wat heel veel Nederlanders, maar ook heel veel Belgen wensten. Veel Fransen en veel Engelsen, ja zelf de Amerikanen.

  Hoe jij over NL spreekt is disrespectloos en geeft alleen aan dat jij mensen over een kam scheert. Zoals EU bij Joden deed in de Sjoa! Begint altijd met:
  geen Nederlandse toeristen op de Europese wegen omdat ze met caravans de weg onveilig maken, geen gierige en dronken kampeerders die de boel op stelten zet/Joden stinken en Joden zitten achter het geld aan.
  Jouw posting is in diezelfde geest geschreven. De geest van generalisatie.
  Zeer gevaarlijk…

  enne… het waren die wij, die Belgen, die Israel voor het EU gerechtshof wilde slepen voor Cast Lead. Hoe DOM!

  Devorah

  Like

  1. Beste Devorah,
   Shalom,
   U heeft mijn reactie op bovenstaand artikel blijkbaar niet goed begrepen.
   Gezien het complete cynisme dat uitgaat van enkele Nederlandse politici, heb ik mij geoorloofd enig weerwerk te leveren met dezelfde stijl en inhoud. Mijn vorig schrijven stelt dus op dezelfde wijze aan de kaak -veralgemeningen en schematiseringen- hoe polariserend en dom gedoe dergelijke uitspraken kunnen teweegbrengen. Het spottend effect is u compleet ontgaan of anders gezegd, u bent erin gelopen als een blinde. En, ik hou nog steeds van mijn Noordelijke buren als geen ander ondanks “wij” als Joden in Nederland kunnen rekenen op een stijgend antisemitisme. Dus, wederzijdse moppen over Belgen en Nederlanders hebben geen racistische inslag als die over de Joden dat vandaag dikwijls gehoord wordt met verwijzing naar
   de Shoah of dat Hitler…..
   Ik stel u vrijblijvend voor dat uw engagement, indien aanwezig, zich zou richten naar meer essentiële reacties.
   Sans rancune.
   Het gaat u goed.
   David

   Like

   1. Ha David,
    Of ik als een blinde erin ben gelopen, mag je absoluut concluderen. Ik schrijf al jaren teksten en weet als geen ander dat je altijd van de lezer uit moet gaan. Aangezien de feit Belgen en Nederlands geen hoge pet van elkaar hebben iha, is mijn reactie verre van gek.

    Voorts slaat jouw aanmatigende opmerking over wel of niet aanwezigheid van mijn zogenoemde ‘populaire’ begrip ‘engagement’ nergens op. Je gebruikt het begrip op de verkeerde situatie. Komt een beetje vreemd over als je moeilijke of popu-woorden gaat gebruiken die niet op de situatie toepasbaar zijn 🙂

    Al met al zie ik zeker nu de humor in je tekst in.

    [aussi] Sans rancune.

    Devorah

    Like

 7. Het is niet de nederlandse regering die dit heeft geweigerd,het is de Vereniging van nederlandse gemeenten die dit dot. Er worden vragen gesteld in de kamer over deze weigering.
  Meneer Lieberman kon hier ook gewoon komen,die woont toch ook in een nederzetteing?
  Even bellen met een parlementarier of BZ.
  Blijft dat het absurd is dat deze vereniging dit weigert

  Like

 8. Niet iedereen in Nederland gaat akkoord. Joël Voordewind van de Christen Unie wijst erop “dat zelfs vertegenwoordigers van Iran in Nederland worden ontvangen, ondanks dat het islamitische regime bekendstaat als grote mensenrechtenschender”.

  Like

 9. Vragen van de leden De Roon en Wilders (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een werkbezoek van Israëlische burgemeesters.

  1.)
  Kent u het bericht “Holland calls off settlement heads’ visit”(*)?

  2.)
  Klopt het dat u en/of de VNG bezwaren heeft gemaakt tegen de deelname van Israëlische locale bestuurders uit Judea en Samaria aan een werkbezoek aan Nederland? Zo ja, waaruit bestaan die bezwaren?

  3.)
  Betwist u de legitimiteit van de bestuurlijke functie van die locale bestuurders? Zo ja, waarom?

  4.)
  Bent u het met ons eens, dat een werkbezoek van locale bestuurders uit een democratische rechtsstaat als Israël dat er op is gericht om kennis te krijgen van organisatie en werkwijze van Nederlands locaal bestuur, niet moet worden verhinderd o.g.v. overwegingen van internationale politiek? Zo neen, waarom niet?

  5.)
  Bent u bereid om alles in het werk te stellen om dit werkbezoek op korte termijn door te laten gaan en de VNG op te roepen om daar alle medewerking aan te geven? Zo neen, waarom niet?

  (*) Ynetnews.com

  Like

 10. Ha David,
  Of ik als een blinde erin ben gelopen, mag je concluderen. Aangezien de feit Belgen en Nederlands geen hoge pet van elkaar hebben iha, is mijn reactie verre van gek.

  Voorts slaat jouw opmerking over wel of niet aanwezigheid van mijn zogenoemde ‘engagement’ nergens op. Je past het begrip op de verkeerde situatie toe. Je kunt dan beter gewoon Nederlands/Vlaams schrijven 😉

  Al met al zie ik zeker nu de humor in je tekst in.

  [aussi] Sans rancune.

  Devorah

  Like

  1. Beste Devorah,
   Nogmaals moet ik vaststellen dat uw laatste reactie wel degelijk “dichtbij van gek is” , gezien uw opmerking dat “Nederlanders en Belgen geen hoge pet van elkander hebben”. Waarom u dit schrijft ontgaat me compleet als wel irrelevant en “uw bronnen”( van horen zeggen?) zijn duidelijk aan herziening toe.
   Zoals dikwijls, moet ik treurend vaststellen dat begrijpend lezen van velen niet hun sterkste kant is alhoewel de duale inhoud toch duidelijk aanwezig is( in de mijne het spottende of parodiërende) en in uw geval als een werkelijkheid aanzien werd. Het staat u trouwens volkomen vrij mijn eerste reactie als onsmakelijk te beschouwen, wat ook mijn bedoeling was of nog steeds is.
   Eveneens refereer ik naar mijn laatste reactie van vandaag wat betreft de weigering van het Nederlandse Ministerie voor Buitenlandse Zaken Israëlische burgemeesters toe te laten op haar grondgebied, te lezen op deze website en met een schrijven van Wiesje.
   Vooral de laatste opmerkingen zal u smaken als geen ander.
   Een Vlaamse salut naar een Nederlandse dame.
   David

   Like

   1. Beste David,

    Je kunt me blijven beledigen, maar het is aan dovemansoren besteed. Jammer dat je niet inhoudelijk op mijn reacties ingaat.

    Over slecht lezen gesproken: groeten van een BELGISCHE (Brusselse) dame woonachtig in NL.
    Devorah

    Like

 11. Het NRC Handelsblad meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) twisten over de aanleiding tot de weigering van het werkbezoek. Volgens Ralph Pans, directeur van de VNG en oud-PvdA-burgemeester in Rosmalen en Almere, zou zijn vereniging na een telefonische waarschuwing van de Nederlandse ambassade in Ramat Gan de medewerking aan de reis hebben ingetrokken. Pans: „Wij wisten van niets, tot het telefoontje van de ambassade. Die had de deelnemerslijst gezien en noemde die pikant. Wetende dat Nederland het nederzettingenbeleid afwijst, besloten we niet mee te werken aan het bezoek. We zouden ons in een wespennest steken, zeiden ze op de ambassade.” Het ministerie zegt daarentegen dat er geen advies is gegeven aan de VNG en dat de VNG tot een zelfstandig besluit is gekomen. Op haar website zegt de VNG dat van de organisatie is afgezien, omdat de VNG haar neutraliteit t.a.v. zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit wil benadrukken.

  PVV-fractieleider Geert Wilders wil dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) er bij de VNG op aandringt de reis toch te organiseren. VNG-directeur Pans: „Hoezeer we alle commotie ook betreuren, ons besluit staat vast. Dit zou een brug te ver zijn geweest. Aan Palestijnse zijde zou het veel ergernis oproepen.”

  Kennelijk vindt Ralph Pans het geen enkel probleem dat er in Israël veel ophef ontstaat. De VNG wenst de legitimiteit van lokale bestuurders van de democratische staat Israël niet te erkennen. Dat linkse lokale bestuurders zoals in Rotterdam het aanhalen van banden met de Hamas zelfs propageren, is bekend. De meeste steden in Nederland hebben PvdA-burgemeesters met alle gevolgen van dien. Zowel de PVV, de ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) hebben vragen gesteld aan minister Verhagen. Minister Verhagen staat bekend als vriend van Israël. De vraag is of Maxime Verhagen zal afwijken van het pro-Palestijnse EU-beleid.

  Like

Reacties zijn gesloten.