West Bank Unplugged afl.15: Het Murad Tourist Hotel en Resort in Bethlehem


Een resort (Engels voor “verblijf”) is een verblijfsoord dat (meestal) gericht is op luxe en comfort. Een resort kan een vakantieverblijf zijn, maar ook bijvoorbeeld een conferentieoord. Naast een recreatiefunctie kan een resort ook een (al dan niet tijdelijke) woonfunctie hebben. Resorts worden veelal aangetroffen bij thema-, pret- en amusementsparken. Het resort bestaat dan vaak uit hotelfaciliteiten met omringende recreatiebestemmingen zoals sauna’s, zwembaden, sportvelden, restaurants, cafés en fitnessgelegenheden.

Een prachtig voorbeeld van een Palestijns resort is het Murad Tourist Hotel en Resort dat werd opgericht nabij Beit Sahour, op de weg van Bethlehem naar Jeruzalem, drie kilometers gelegen van het centrum van Bethlehem. Ik citeer uit de brochure: “Het resort wordt omringd door dennen-, olijf – en palmbomen en leunt tegen het gebergte aan met valleien en vlaktes en creëert aldus een gezellige atmosfeer voor de gasten. De verscheidenheid van het landschap gaf de designers van het resort de kans om architecturale innovaties uit te proberen die de geschiedenis van de stad belichaamt inbegrepen uitgegraven kelders, gangen en tunnels, tot bronnen, watervallen en bruggen.”


Uit de brochure: “De hoge gebouwen bruggen, chalets, restaurants, torens en zwembaden voegen schoonheid en charme toe aan het resort. Het Murad resort biedt u dit alles aan. Het al-Day`a Tent is ontworpen voor het houden van partys, sociale activiteiten, bruiloften, presentaties van films en toneelstukken en andere evenementen. Oosterse levensmiddelen en hapjes, evenals drank en waterpijpen, zijn verkrijgbaar in de tent. Het resort is een ideale plek voor zakenmensen, ondernemers en VIP’s voor het houden van vergaderingen en conferenties, waarvoor alle diensten beschikbaar zijn. Genieten en ontspannen in een warm-water zwembad kan uitstekend in de Turkse kelder. Mis het Turkse bad, de jacuzi en de Finse sauna niet alsmede de zeer goed uitgeruste fysiotherapie kamers.”


Accommodatie capaciteit: 20 enkele en dubbele kamers

Hotel faciliteiten: babysit, banket- en conferentiezaal, beauty- en haarkapsalon, zakencentrum, auto verhuur, faciliteiten voor kinderen, koffiebar, kredietkaarten, restaurant, faciliteiten voor gehandicapten, tuinen van het hotel, In house Video conference, internetverbinding, Jacuzzi, massage, ontmoetingscentrum, parking, restaurant, sauna, zwembad.

Kamerfaciliteiten: Mini Bar, airconditioning, badkuip, centrale verwarming, koffiezetapparaat, haardroger, internetverbinding, niet-rokerkamers, radio, kluis, docuhe, telefoon, TV.

Hotel informatie: Beit Sahour in Bethlehem; tel. +972(2)2759880, fax +972(2)2759881. Het hotel heeft ook een (werkende) website: http://www.murad.ps en mailen kan op info@murad.ps
Bronnen: Bob May Info: An Oasis in Beit Sahour van 10 juni 2002; website van het Murad Tourist Hotel and Resort; Murad Tours – Experience Bethlehem with Us: Murad Tourist Hotel & Resort

3 gedachtes over “West Bank Unplugged afl.15: Het Murad Tourist Hotel en Resort in Bethlehem

 1. Een interesant detail: het telefoonnummer begint met 972. Dat is het internationale nummer van Israel en de 2 die daar op volgt is het gebiedsnummer van Israel.
  Tot zover ik weet hebben de Pally’s al jaren hun eigen internationale nummer maar surfen nog lekker mee op het Israelische telefoonnet.

  Like

 2. Ik vraag me dikwijls af of Israël in 1967 niet meteen beter het hele gebied, Samaria en Judea, inclusief Gaza, had geannexeerd en een vorm van beperkt zelfbestuur hadden gegeven.

  Like

 3. Het antwoord daarop is heel simpel: Israel heeft altijd de deur open willen houden voor vredesbesprekingen. Daarnaast speelt de demografie een mogelijk probleem inclusief het geschreeuw van de linkse dhimmie-kerk als de rechten (over de plichten spreken we nooit) van deze zelfbestuur minder is dan van de Israeli’s.
  Maar na het 3x nee van Khartoem had het duidelijk moeten zijn…

  Like

Reacties zijn gesloten.