Kolonisten dreigen regering Netanjahoe ten val te brengen als bouwstop wordt verlengd

Binnen enkele weken loopt de bouwstop af voor de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Premier Netanjahoe staat thans onder zware druk om de bouwstop te verlengen. Enkele dagen terug drong Obama erop aan om de bouwstop te verlengen. Netanjahoe lijkt nu te zwichten voor de Amerikanen. Zondag heeft hij te kennen gegeven een gedeeltelijke bouwstop te handhaven, dat wil zeggen geen uitbreidingen van de bestaande nederzettingen meer, maar wel opnieuw bouwen binnen de bestaande constructies.

Armed and dangerous

Dit is zeer tegen de zin van de kolonisten die verder willen blijven uitbreiden en thans dreigen het kabinet van Netanjahoe ten val te brengen als hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte zou houden en de bouwstop compleet opheffen. De Palestijnse Autoriteit heeft in elk geval al gezegd dat het de directe vredesonderhandelingen niet zal afbreken als er inderdaad weer gebouwd zou worden binnen de reeds bestaande nederzettingen.

Bovendien lijkt Netanjahoe geneigd om de vredesplannen van ex-premier Ehud Olmert als uitgangspunt te gebruiken voor de nieuwe onderhandelingsronde die morgen dinsdag 14 september begint in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Zoals bekend ging Ehud Olmert erg ver in de toegevingen waarbij hij bereid was om 98 procent van de grond in Judea en Samaria aan de Palestijnen af te staan in ruil voor vrede. Het corruptieschandaal rondom Olmert en het uitbreken van de Gazaoorlog op 28 december 2008 maakten een einde aan de ambities van Olmert. Overigens weigerde Abbas in te gaan op de verregaande voorstellen van Olmert.

Netanyahu eiste volledige beëindiging van conflict

door Israel Today.nl

Israëlische premier wil vredesovereenkomst, mits Arabische claims op Israëlische grond stoppen en Israël wordt erkend als Joodse staat

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe heeft gezegd, dat hij dinsdag, tijdens de volgende ronde van directe vredesonderhandelingen met de Palestijnse leider Mahmoed Abbas in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh, zal eisen dat het akkoord waaraan zij werken een volledig einde aan het conflict zal markeren.

“Abbas moet het principe erkennen dat als we overeenstemming bereiken over grenzen, Israël eist dat dit een eind maakt aan het conflict en de Palestijnen de Joodse staat erkennen”, aldus een Israëlische zegsman voor de nieuwsdienst van Ynet. “De premier zal niet instemmen met het uitgangspunt dat de Palestijnen een staat mogen oprichten en daarna doorgaan met het conflict over welk gebied aan wie toebehoort”.

Dit komt overeen met de eis die Netanyahu zondag herhaalde, dat de Palestijnen Israël erkennen als ‘de Joodse staat’, na het ondertekenen van een vredesakkoord. “We wonen beiden op het zelfde stukje land, maar zodra we praten over een tweestatenoplossing voor twee volken, een Joodse en een Palestijnse, hoor ik helaas van de andere kant niet de zin ‘twee staten voor twee volken’. Ik hoor twee staten, maar ik hoor niet twee volken,” zei Netanjahoe tijdens het wekelijke kabinetsberaad.


Bronnen: Israel Today.nl: Netanyahu eiste volledige beëindiging van conflict van 12 september 2010; Ynet News: PM to demand peace deal end conflict van 12 september 2010; Palestinians: Netanyahu to accept understandings reached by Olmert van 13 september 2010; Settlers threaten to topple Netanyahu van 12 september 2010; Will settlement construction freeze end? van 12 september 2010; Obama urges Israel to extend settlement freeze van 10 september 2010