West Bank Unplugged afl.11: Het Sultan Toerisme Centrum in Jericho annex kabelbaan

De kabelbaan van het Sultan Tourist Center

Website: http://www.jericho-cablecar.com/

Ook op Facebook: Telepherique & Sultan Tourist Center


Deze foto van Time Life hierboven dateert van 29 oktober 2000 toen het toerisme op de Westoever (en ook in Israël) een terugval kende. Ook de Sultan kabelbaan die in 1999 in gebruik werd genomen moest in de klappen delen.

Intussen kent ook het toerisme in de Palestijnse gebieden op de westoever een serieuze boom. Het gros van de foto’s zijn plaatjes van recente datum.


De kabelbaan van het Sultan Toerisme Centrum is de voorbije vier jaren onder constructie geweest. De kabelbaan verbind Tel Jericho met de Berg der Verzoekingen in minder dan vijf minuten. De kabel is 1330 meter lang van het basisstation tot het bergstation in de bergen. Er zijn 12 cabines en elke  cabine kan 8 personen bevatten met een laadvermogen van 625 personen per uur. Cabine nummer twee kan een rolstoel laden.De constructie werkte aanvankelijk met vier ezels vooraleer zware machinerie in staat was om de werken te voleindigen op de top van de Berg der Verzoekingen.  Het uitzicht van op de bergtop is adembenemend  en er zijn enkele cateringbedrijven die er het Sultan Restaurant runnen alsook een koffiebar.  De tocht met de cabine over Tel Jericho met zicht op het oude Jericho en de wijde omgeving is overweldigend.

Bovendien, glijden de cabines boven de oase van Jericho en de banananplantages en halverwege de tocht naar de Berg van  de Verzoekingen is er een korte tussenstop om de bezoekers toe te laten foto’s te nemen van het panoramische uitzicht over Jericho. Het klooster ligt op enkele minuten lopen vanaf het  bergstation en de openingstijden zijn uitgehangen aan de hoofdingang van het klooster en op verschillende locaties in het basisstation. Het is aan te raden om fatsoenlijke kleding te dragen om het klooster te betreden en giften worden gewaardeerd.