Saraya al-Quds feest van de Islamitische Jihad in Gaza

Damascus, Syrië 15 augustus 2010. Elf Palestijnse terreurorganisaties met basis in Damascus die zich kanten tegen de ‘gematigde’ al-Fatah van Mahmoed Abbas, vergaderden een maand geleden om zich uit te spreken tegen de directe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Op de foto van links naar rechts de belangrijkste opposanten van al-Fatah in de Gazastrook: Ramadan Shallah, de secretaris-generaal van de Islamitische Jihad; Maher Taher, de vertegenwoordiger van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina; Ahmed Jibril, van het generaal commando van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en helemaal rechts Khaled Mashaal, hoofd van het politburo van Hamas in het buitenland.

Teheran, 27 februari 2010. De belangrijkste drie leiders van de Gazaanse terreurformaties op visite bij hun belangrijkste sponsor en wapenleverancier. Van links naar rechts: de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki, in het midden Iran’s hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei, naast hem Hamasleider Khaled Meshaal, Ramadan Shallah, leider van de Palestijnse Islamitische Jihad en uiterst rechts op de foto Ahmed Jibril, leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van het Generaal-Commando (PFLP-GC).

Palestijnse Islamitische Jihad

Wanneer we aan Gaza denken spreken we gewoonlijk over Hamas dat sinds de verkiezingen van begin 2006 bij meerderheid van stemmen aan de macht kwam en sinds juni 2007 alleen over de Gaza regeert toen het al-Fatah van Mahmoud Abbas met geweld uit de Gazastrook verdreef. Echter, naast Hamas zijn er nog verschillende andere terreurorganisaties actief in de Gaza, eufemistisch ook wel ‘verzetsgroepen’ genoemd. De belangrijkste terreurorganisatie is de Palestijnse Islamitische Jihad, opgericht begin jaren 1980 door Dr. Fathi Shikaki en Sjeik Odeh en tegenwoordig geleid door Ramadan Shallah.

Niet alleen Hamas vuurt raketten af op Zuid-Israël, de terroristen van Islamitische Jihad zijn er, en ze zijn bijzonder gevaarlijk en zeer actief!!


Grote portretten van Dr. Fathi Shikaki worden meegedragen

Elk jaar op het einde van oktober wordt door de terreurorganisatie Islamitische Jihad het Saraya al-Quds feest om hun stichter Dokter Fathi Shikaki (1951-1995) te herdenken. Dr. Shikaki werd namelijk op 26 oktober 1995 uitgeschakeld. De voorbereidingen bij de Islamitische Jihad [= Saraya al Quds] voor het feest dat eind volgende maand voor de 15de keer wordt gevierd zijn al aan de gang. Om u een idee te geven hoe op deze vieringen meestal aan toe gaat en in afwachting van de volgende fotoreeks over Islamitische Jihad, alvast deze fotosessie die van de laatste viering is van het Saraya al-Quds feest van de Islamitische Jihad in Gaza op 30 oktober 2009, tien maanden geleden dus. Aan de fotoreeks, die afkomstig is van de website van de Ezzedeen Al Qassam Brigades, is goed te merken dat Islamitische Jihad weinig geleden heeft onder de Gazaoorlog en zich redelijk goed bewapend heeft.

Voor wie er nog aan moest twijfelen aan de ENIGE bestaansreden van de Palestijnse Islamitische Jihad…..

Dr. Fathi Shikaki (ook wel Shaqaqi, Shiqaqi of Shqaqi) werd geboren in Gaza in 1951 in een Palestijnse familie vluchtelingen afkomstig uit Jaffa. Gaza werd sinds 1948 bezet door Egypte dat zware repressie uitoefende op de Gazaanse bevolking. Egypte zal Gaza tot 1967 gebruiken als uitvalsbasis om aanslagen op Israël te plegen. Shikaki studeerde wiskunde aan de Birzeit Universiteit in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en geneeskunde in Egypte waar hij in 1981 afstudeerde. [Overigens is het Israël dat na de bevrijding van Judea en Samaria in 1967 de Arabische school van Birzeit op vier jaar tijd zal omvormen tot een volwaardige universiteit, die kort daarna werd ingepalmd door Hamas] In Egypte begon Dr. Fathi Shikaki een dokterspraktijk en raakte in contact met de Moslimbroederschap.

26 oktober 1995. Aanslag op Dr. Fathi Shikaki in Malta

Hij keerde terug naar de Palestijnse gebieden en oefende geneeskunde uit in Jeruzalem. Toen hij in Egypte studeerde werd Shikaki ook sterk beïnvloed door de Iraanse Revolutie die in januari 1979 was begonnen onder leiding van Ayatollah Khomeini. Voordat Shikaki uit Egypte werd gegooid werd hij begin jaren 1980 lid van een militaire groep,de Egyptische Islamitische Jihad.

Hoewel hij aanvankelijk beïnvloed werd door de Moslim Broederschap, begon hij stilaan negatieve gevoelens te ontwikkelen. Hij had herhaaldelijk zijn ontgoocheling geuit over hun reformistische agenda en werd omwille van zijn radicale filosofie en kort nadat de Egyptische President Anwar Sadat op 6 oktober 1981 door diezelfde Egyptische Islamitische Jihad werd vermoord, het land uitgeschopt. Sadat werd vermoord door radicale islamisten omwille van het feit dat hij in 1979 een vredesakkoord met Israël had ondertekend.Dr. Fathi Shikaki keerde noodgedwongen terug naar de Gazastrook en het is dan dat hij eind oktober 1995 de Palestijnse Islamitische Jihad zal oprichten samen met Abd Al Aziz Awda (ook gekend als sjeik Odeh, als onderdeel van de Egyptische Islamitische Jihad. De doelstellingen van de Palestijnse afdeling van de Islamitische Jihad zijn vrij eenvoudig en door Dr. Shikaki als volgt samengevat: “De Islamitische Jihad Beweging is de manifestatie van het begrip [kilemma] dat bestond in de tijd [de jaren 1970] toen nationalisten de Islam en Islamisten verwierpen indien die geen agenda voerden omtrent Palestina. De beweging beschouwt zichzelf als onafhankelijk, islamitisch, een volksbeweging van de islam – als haar ideologie, een spontane actie van gewone mensen en van de gewapende strijd, voor wat dat waard is – en de bevrijding van Palestina als haar doel.” Kort samengevat: Israël vernietigen en vervangen door een Palestijnse Islamistische Staat en de Joden van Israël verdrinken in de Middellandse Zee.

De niueuwe generatie moordenaars staat al paraat: Jong geleerd is oud gedaan

In 1983 werd Shikaki gearresteerd en verdween een jaar achter de tralies. In 1986 werd hij opnieuw veroordeeld tot drie jaar opsluiting wegens zijn politieke activiteiten en werd door Israël gedeporteerd naar Zuid-Libanon in augustus 1988. Shikaki dook even later op in het vluchtelingenkamp Yarmouk even buiten de Syrische hoofdstad Damaskus. Hij speelde een sleutelrol in het oprichten van de Nationale Alliantie in januari 1994, die een coalitie was van acht [of negen?] radicale Palestijnse organisaties van de PLO waaronder ook Hamas en de Islamitische Jihad, die het Oslo vredesproces verwierpen alsmede het vredesakkoord van Israël met Jordanië radicaal afwezen.


Dr. Shikaki zat ook achter een ganse reeks zelfmoordbomaanslagen in 1995 in Israël. 26 oktober 1995 werd een fatale dag voor Dr. Shikaki toen hij een aanslag niet zal overleven. Hij werd voor het Diplomat Hotel in Sliema (Malta) doodgeschoten [vermoedelijk door de Mossad maar dat werd nooit bewezen], toen hij onder een valse naam als Dr. Ibrahim Ali Shawesh, op weg was naar de Libische hoofdstad Tripoli om er president Moeamar al-Khaddafi te ontmoeten die hem hulp had beloofd voor de financiering van de organisaties van Shikaki. Tegenwoordig wordt de soennitische moslimorganisatie de Palestijnse Islamitische Jihad in hoofdzaak financieel gesponsord en bewapend door de Iraanse proxy de sjiitische Hezbollah terreurgroep. De groep telt tegenwoordig ongeveer 200 leden. Shikaki werd begraven in Damascus on 1 november 1995 en zijn begrafenis werd naar schatting door 40.000 mensen bijgewoond. Hij werd opgevolgd door sjeik Ramadan (Abdullah Mohammad) Shallah.

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad (R) schudt de handen van de huidige leider Ramadan Shallah van de Palestijnse Islamitische Jihad tijdens diens bezoek aan Damascus op 5 mei 2009.  (Foto:EBRAHIM NOROUZI/AFP/Getty Images)
Leiders van de Islamitische Jihad in Gaza. De tweede persoon van links (met witte hoofddoek) is Abdallah al-Shami, de grote chef in Gaza. De anderen zijn zijn adjudanten. Ramadan Shallah verblijft in Damascus, Syrië
Logo van de Palestijnse Islamitische Jihad