Gazaanse bakkers bereiden zich voor op het Suikerfeest

Rafah, 4 september 2010 in Gaza

Weer een reeks foto’s van het hongerende Gaza, wel, dat is toch wat wij moeten denken dat Israël 1,5 miljoen Palestijnen uithongert. Niks is minder waar natuurlijk. Allemaal Arabische propaganda. In Gaza lijdt niemand honger. Oops, ik zou liegen… een beetje honger wordt er op dit ogenblik wel geleden, want het is de Ramadanmaand, de heilige vastenmaand van de moslims over de wereld, dus ook in Gaza.

In deze fotosessie bereiden Gazaanse bakkers zich voor op het Suikerfeest, in het Arabisch Eid al-Fitr genoemd. Dat is een drie-dagen durend islamitisch feest dat het einde markeert van de vastenmaand. Wanneer het Suikerfeest wordt gevierd hangt af van streek tot streek. Ingewikkelde berekeningen aan de hand van de stand van de maan, zorgen ervoor dat het tot op het laatste ogenblik spannend blijft wanneer het feesten kan beginnen. Wat België en Nederland betreft, zullen moslims van Marokkaanse origine waarschijnlijk vandaag 9 of morgen 10 september beginnen feesten.


Deze foto’s werden genomen door Abed Rahim Khatib, in Rafah in het zuiden van de Gazastrook op 4 september 2010 en enkele dagen later geplaatst op de Gazaanse website van Pal Today.