Tuvia Grossman ontmoet na 10 jaar zijn redder [video]

On 30 september 2000 publiceerden The New York Times, Associated Press en andere belangrijke mediagroepen een foto van een jonge man – helemaal onder het bloed en in elkaar geslagen – met vlak achter hem een politieagent zwaaiend met een lange knuppel. Het beeld werd eruit gesneden en met de ondertitel van een “Palestijnse jongen wordt in elkaar geslagen door een Israëlische politieagent” begon de leugen een eigen leven doorheen de wereldwijde media tot ze werd achterhaald door de waarheid.

Een flater van formaat…

Ook de klassieke Israëlboycotgroepen sprongen op de kar en publiceerden onder meer posters voor een boycot van de Coca Cola Company omwille van het feit dat dit bekend Amerikaanse bedrijf zaken doet met Israël, met een foto van dat zogezegde Palestijnse ferme bloedende slachtoffer. Echter, de media beging hier een grote flater van formaat (dat komt wel meer voor als het om Israël gaat…) Door hun informatie niet na te trekken kon iedereen die de foto zag, vrijwel niet anders dan besluiten dat het de Israëlische soldaat was die de jongeman zo had toegetakeld.

Wat er echt was gebeurd…

Een website van de Egyptische regering gebruikte deze foto met Grossman voor een banner

De waarheid was anders, de jongeman op de foto was Tuvia Grossman een Joodse student uit Chicago die zwaar mishandeld werd door Palestijnen en het was een Israëlische grenswachter die de man zijn leven kon redden door de Palestijnse meute op afstand te houden door zwaaiend met zijn knuppel hen af te schrikken voor hij zou worden gelyncht door de islamistische dol geslagen Palestijnen. Het volledige verhaal kan u lezen op de webpagina’s van Honest Reporting: Dramatic Reunion Ten Years After The Photo That Started It All

Media weigeren een rechtzetting te plaatsen

Zoals kon worden verwacht weigerden de media een rechtzetting van het verhaal te plaatsen toen spoedig de waarheid aan het licht was gekomen en zij hun flater inzagen. Het kwam tot een rechtszaak. In april 2002 veroordeelde een gerechtshof in Parijs de Franse krant ‘La Libération’ en Associated Press tot het betalen van 4.400 euro schadevergoeding aan Grossman. De rechter oordeelde dat Associated Press “hem [Grossman] verkeerdelijk had voorgesteld als een lid van de Palestijnse gemeenschap,” terwijl het hof tegelijkertijd La Libération censureerde door de krant tot een rechtzetting te verplichten door de foto opnieuw te publiceren met een commentaar die de juiste voorstelling van de gebeurtenissen vertelde.

Tien jaar later…

Eindelijk, tien jaar later, ontmoet Tuvia Grossman de man die hem destijds wist te ontzetten en hem wellicht het leven redde.


Bronnen: met dank aan Joods Actueel voor de tip: Opmerkelijke ontmoeting na foute Midden-Oostenberichtgeving van 1 september 2010; Honest Reporting: EXCLUSIVE VIDEO: Dramatic Reunion Ten Years After The Photo That Started It All van 31 augustus 2010; The Photo that Started it All van 20 oktober 2000;