De VRT en Hamas samen tegen de Joodse staat Israël

Wie wat wil opsteken over het Midden-Oosten conflict doet dat beter niet via de openbare omroep VRT/Canvas/TV Eén. Helemaal not done was het korte overzicht van de VRT over de oorsprong van het conflict dat woensdagavond  1 september werd uitgezonden op de openbare omroep. Om de uitzending wat te stofferen, werd beroep gedaan op Steven Decraene, een journalist die werkt voor de nieuwsdiensten van zowel de VTM als voor VRT.

Steven is germanist en publicist en uitvoerend producent van Arendsoog TV en videoproducties. Het verslag over het conflict dat enkele minuten in beslag neemt, is een opeenstapeling van stommiteiten, vooroordelen en onnauwkeurigheden, ik donderde haast uit mijn stoel van verbazing toen ik het de eerste keer beluisterde.

Het is het klassieke eenzijdige verhaal van Israël als de grote booswicht, Palestijnen de grote zielige slachtoffers en over de rest van de andere betrokken verantwoordelijken en aanstichters van dit conflict en vooral voor het laten aanslepen van deze ellende, geen kwaad woord. De opvoedkundige nieuwswaarde van de VRT die voordien al erg bedenkelijk was, daalt hiermee tot beneden het vriespunt. Enkele typische fragmenten en een beknopte correctie van mezelf eraan toegevoegd.

“Hoe Stop Ik Een Maximum Aan Blunders En Vooroordelen

In Amper 3 Minuten Televisie”

“De Arabische buren hebben de grenzen van Israël altijd betwist. Vooral omdat de Joden tijdens de oprichting van hun staat, miljoenen Palestijnen hebben verdreven.”

Géén miljoenen maar enkele honderdduizenden. Op 1 november 1950 schatte Howard Kennedy, de directeur van de UNRWA, het aantal gevluchte Palestijnen op ongeveer 600.000. Eigenaardig genoeg wordt nooit gesproken over de 850.000 Joden die door de Arabieren werden verdreven. De Arabische Joden die eeuwenlang in de Arabische landen hebben gewoond, sommige zelfs nog voor de geboorte van Christus. De meeste Joden moesten al hun hebben en houden achterlaten, verloren eigendommen en bezaten gronden die vele malen de oppervlakte omvatten van het huidige Israël. Deze Joden hebben hiervoor nooit compensatie gekregen. Zij werden door de prille Joodse staat jarenlang in tenten en vluchtelingenkampen opgevangen tot er voor hen woningen konden worden gebouwd. Zij kwamen nooit in aanmerking voor hulp door de UNHCR en noch werd er ooit een speciaal vluchtelingenorganisatie voor de Arabische Joden opgericht zoals bv. de UNWRA voor de Palestijnen.

“De Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn jarenlang bezet door Israël dat voor bloedige onlusten zorgde.”

De Gazastrook werd van 1949 tot 1967 bezet door Egypte dat er voor ware terreur zorgde. Sinds 2006, toen Hamas de verkiezingen won, handhaaft Egypte de voorbije vier jaren een blokkade aan de zuidelijke grens met de Gazastrook en heeft er een muur gebouwd van staal en beton. Onlangs zijn er bijkomende werken begonnen om tot 30 meter diep onder de grond de afscheiding te verstevigen. Niet zozeer om te beletten dat er goederen door de honderden smokkeltunnels de Gaza worden binnen gesmokkeld, maar om te beletten dat terroristen en andere criminelen Egypte kunnen binnen raken. Af en toe laat de Egyptische overheid de tunnels onder water lopen, of erger nog gas doorheen laten lopen, waarbij al tientallen doden en gewonden zijn gevallen.

De Westelijke Jordaanoever werd in 1949 bezet door Jordanië en korte tijd later geannexeerd. Juridisch wordt de Westelijke Jordaanoever als betwist gebied beoordeeld. Het hele gebied was negentien jaar lang verboden zone voor Joden die er ook hun heiligdommen niet meer mochten bezoeken. Joden mochten niet meer aan de Klaagmuur komen, het Joodse Kwartier en de Oude Stad (het feitelijke Jeruzalem dus) was verboden voor Joden enz. Tijdens de Zesdaagse Oorlog werd de Westelijke Jordaanoever door Israël bezet maar niet geannexeerd. Het oorspronkelijke Jeruzalem van de Joden (Oost-Jeruzalem) werd herenigd met de Nieuwe Stad (West-Jeruzalem).

“Volgens de Palestijnen zijn er meer dan zes miljoen burgers uit hun oorspronkelijke woonplaats verdreven en verblijven ze in tientallen vluchtelingenkampen. En allemaal laten terugkeren ligt voor Israël erg moeilijk, nochtans een eis van de Palestijnen.”

Opnieuw een nul teveel: géén zes miljoen Palestijnse vluchtelingen maar 600.000. Waarschijnlijk dacht journalist Steven Decraene aan zes miljoen vermoorde Joden tijdens de holocaust, en wilde hij daar zelf ook wat tegenover stellen. Een leugentje om bestwil dus, vandaar die extra nul toegevoegd. Volgens de UNRWA waren in 1959 van de 120.000 vluchtelingen die naar Libanon waren gevlucht, leefden er tien jaar nadat ze gevlucht waren niet meer dan 15.000 van hen in vluchtelingenkampen.

Volgens de UNWRA zijn er 4,7 miljoen ‘erkende’ Palestijnse vluchtelingen. De vluchtelingenstatus is erfbaar en wordt dus doorgegeven van vader op zoon tot… [?], en is een werkelijk unicum in de geschiedenis van de mensheid. Dat wil zeggen dat, wanneer de normale vluchtelingenstatus van de UNHCR zou worden gehanteerd er thans nog 200.000 Palestijnen in aanmerking zouden komen voor de status van vluchteling ipv die 4,7 miljoen nu.

Het “Recht op Terugkeer“, zoals dat inderdaad door de Palestijnen wordt geëist, is het standaard Arabische eufemisme voor de vernietiging van Israël door middel van demografische ondermijning. Echter, misschien jammer voor Palestijnen en miljoenen andere Arabieren, maar de Joodse staat is gezond en welvarend en heeft geen suïcidale neigingen. Het spreekt dan ook voor zich dat Israël NOOIT 4,7 miljoen Palestijnen op haar grondgebied zal laten wonen.

3 gedachtes over “De VRT en Hamas samen tegen de Joodse staat Israël

  1. Hoe verschrikkelijk bovenstaand relaas ook is, ik wil er toch iets positiefs over zeggen. Het toont hoe de zgn Palestijnen (zij die Israel willen vervangen door een Arabische staat die Palestina moet heten) hoe zij eenvoudig geen woordje waarheid hebben om mee te schermen. Enkel leugens in hun arsenaal. Het gegoochel met getallen is belachelijk maar nogmaals, het toont hoe men moet roeien met de riemen die men heeft en het palestinasprookje heeft geen waarheid, enkel leugen en bedrog. Roodkapje en Sneeuwwitje zijn daarbij vergeleken waarheidsgetrouwe figuren.

    Like

  2. Ik dacht dat die oproep om te vluchten juist van de Arabische kant kwam, omdat ze toen beweerden de Joodse staat te gaan vernietigen. Heb ik dat goed of niet?

    Like

Reacties zijn gesloten.