Moslimbroederschap lanceert eigen sociaal netwerk gebaseerd op Facebook

De Moslim Broederschap, de belangrijkste oppositiepartij in Egypte, zal volgende maand haar eigen sociaal netwerk lanceren, gebaseerd op Facebook. Dit omzeggens de ‘gematigde islam’ te bevorderen, zo vertelde woensdag j.l. een ambtenaar van de Broederschap aan het AFP nieuwsagentschap..

Een eerste versie van “Ikhwanbook” (ichwaan betekent “broeders” in het Arabisch) heeft al 5.000 mensen aangetrokken. Er moet formeel volgende maand worden gestart na nog wat ‘technisch gesleutel’, zegt Mohammed Morsi, lid van het Politbureau van de Islamitische Broederschap.

“De site is opgericht om de ‘gematigde islam’ te bevorderen en (mensen) te informeren over wie we zijn,” zei hij.  De site staat open voor iedereen, maar zal niet toestaan dat er ‘onfatsoenlijke’ groepen worden opgericht. De Moslim Broederschap, opgericht in 1928, is officieel verboden, maar wordt door de autoriteiten getolereerd. Tijdens de wetgevende verkiezingen van 2005 kende de Moslimbroederschap een spectaculaire doorbraak en behaalde eenvijfde van de zetels in het Egyptische parlement.

“Technologie is voor niemand verboden. We gebruiken het internet om de communicatie tussen mensen te bevorderen en een licht te werpen op wie we zijn en wat we willen bevorderen,” zei Morsi. De Moslim Broederschap heeft al andere succesvolle sites als YouTube en Wikipedia geïmiteerd. Ikhwanbook werd echter al bekritiseerd, ook binnen de groep, sommigen beweren dat het de Moslimbroederschap zal isoleren.

“Het is niet zoals Facebook. En Facebook geeft meer zichtbaarheid”, aldus Abdelmoneim Mahmoud, een journalist die een band heeft met de hervorming van de broederschap. “De site is gemaakt om te zeggen dat het broederschap in staat is om een mondiaal product te ontwikkelen”, voegde hij eraan toe. Facebook of Twitter spelen een steeds grotere rol in de oppositie in Egypte, en twee manifestaties werden reeds rond en mede dankzij deze sites georganiseerd.


Bronnen: J. Forum Fr.: Le Facebook musulman est né ! van 26 augustus 2010