Lieberman: geen vrede het eerstkomende jaar, bouw wordt hervat

De minister van BZ tempert de verwachtingen, zegt dat de bouw wordt hervat.

“Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Israël en de Palestijnen binnen het jaar een vredesakkoord kunnen bereiken,” zei Avigdor Lieberman, de Minister van Buitenlandse Zaken van Israël gisteren woensdag 24 augustus 2010. Sprekend voor de Israëlische Radio, zei minister van BZ dat de Palestijnen de veel eisen stellen en dat de Amerikanen hen dwingen opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Lieberman was er op uit om de verwachtingen te temperen en zei over het openen van nieuwe onderhandelingen dat ”Het gewoon een andere gebeurtenis zal zijn zoals alle andere vreugdevolle gelegenheden voordien.”

Amerikanen dreigden geldkraan naar PA dicht te draaien als Abbas niet aan vredesonderhandelingen wilde deelnemen en Abbas stond er meteen weer met zijn zakken wijd opengesperd

Lieberman stelde dat de Palestijnen alleen de besprekingen bijwonen, omdat ze daartoe worden gedwongen door de Amerikanen. Zijn commentaar kwam nadat bronnen bij de Israëlische Radio hadden gezegd dat de regering Obama de Palestijnse Autoriteit ermee dreigde om de geldkraan aan de PA dicht te draaien en andere internationale fondsen dreigde te blokkeren, indien de Palestijnse president Mahmoud Abbas niet zou instemmen met de vernieuwing van de rechtstreekse onderhandelingen.

Volgens Lieberman, zal Israël niet instemmen op de Amerikaanse verzoeken om de bouwstop op nieuwe nederzettingen te verlengen. Lieberman zei dat, na het einde van de huidige bevriezing op 26 september a.s., de bouw in de nederzettingenblokken opnieuw kan beginnen en dat de “natuurlijke groei” elders zou worden toegestaan. Er zijn nederzettingen waar elk jaar een nieuw klaslokaal nodig is, zei Lieberman, inclusief diegene die werden vastgelegd onder vorige regeringen van de Arbeidspartij. “Zullen we dan diegenen straffen omdat ze kwamen als onderdeel van de zionistische onderneming?” vroeg hij.

Op de vraag wat Ehud Barak, de minister van Defensie, dacht van nieuwe gebouwen op de Westelijke Jordaanoever, zei Lieberman dat zijn voorganger ermee instemde “zoals ik dat hem toch heb horen zeggen.” De minister van Buitenlandse Zaken voegde er nog aan toe dat de onderhandelingen met de Palestijnen de coalitie niet zullen ontwrichten. Kadima heeft geen behoefte om aan de regering deel te nemen, zei Lieberman, noch is het nodig dat de Shaspartij dient de regering te verlaten.

Tzipi Livni: directe onderhandelingen zijn in het belang van Israël

Sprekend voor de Kadimapartij maakte oppositieleidster Tzipi Livni dinsdag enkele opmerkingen aan de Israël’s deelname an directe gesprekken met de Palestijnen op het Inter-Disciplinary Center in Herzliya waar ze een babbel weggaf op de conferentie met betrekking tot de “delegitimizatie van Isreël” op de internationale toneel.

“Directe gesprekken zijn bijzonder belangrijk en ik hoop dat de eerste-minister daar verder mee door zal gaan met dien verstande dat het niet enkel gaat om de Palestijnen of de Verenigde Staten er een gunst mee te bewijzen, maar dat het ook in onze [Israëlische] belangen zijn,” sprak Livni. Ze voegde eraan toe dat, “Het succes van de eerste-minister [in de directe onderhandelingen] is een succes voor ons allemaal, en als hij slaagt [in die onderhandelingen], zullen we hem niet aanvallen omdat hij een goede stap in de juiste richting heeft gezet.”


Bronnen: The Jerusalem Post: Lieberman: No peace within a year van 26 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.