Iran test nieuwe raket Fateh 110, bestemd voor Hezbollah

Iraans president Mahmoud Ahmadinejad beweert dat zijn oorlogsretoriek enkel het goede doel dient. Euh, welk doel?: “Dood aan Israël! Israël moet van de kaart worden geveegd! Israël heeft geen recht om te bestaan! Net zoals ons kernprogramma zullen onze nieuwe lanceermogelijkheden enkel benut worden voor vreedzame doeleinden.”

Iran says test-fired new missile

door Dudi Cohen

De Islamitische Republiek Iran gaat nog steeds verder met nieuwe militaire ontwikkelingen, en zegt dat het met succes een opgewaardeerde versie van de grond-naar-grondraket Fateh 110 heeft uitgetest. De Iraanse minister van defensie zegt dat zijn regering bereid is om het Libanese leger te bevoorraden met wapens.

De Fateh 110 raket werd vanaf een voertuig gelanceerd

Iran heeft een afvuurtest uitgevoerd met haar thuisgebouwde grond-naar-grondraket Fateh 110, zo heeft de staatstelevisie gemeld op woensdag, minder dan een week nadat een soortgelijke test werd uitgevoerd met een andere raket. De staatstelevisie toonde een zandkleurige raket die vanaf een voertuig werd gelanceerd en de lucht in werd geschoten vanuit een woestijngebied, een dikke rookpluim achter zich latend. Er werd niet bij gezegd wanneer deze testlancering plaatsvond. De Engelstalige Press TV van Iran zei dat de Fateh 110 (‘Veroveraar’) raketten negen meter (29 feet) lang zijn en 3.500 kg (7700 pond) wegen.

Op de website van de TV-zender werd Ahmad Vahidi geciteerd, de Iraanse minister van Defensie, die vertelde dat de derde generatie Fateh 110 een raket is met een “ééntrapsraket met vaste brandstof” die een groter bereik heeft [dan de vorige editie]. Hij zei dat de raket die woensdag werd uitgetest, uitgerust is met een geleid besturingssysteem met een hoge nauwkeurigheid en ontwikkeld werd door Iran Aerospace Industries Organization. Op de vraag van een Iraanse tv-reporter of Iran bereid zou zijn om dergelijke wapens te leveren aan het Libanese leger, zei Vahidi dat die mogelijkheid wordt overwogen “indien we een verzoek zouden ontvangen.”

Volgens rapporten zal naar verwacht de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad binnenkort een bezoek brengen aan Beiroet [Libanon] en de zaak ter plekke bespreken aan het eind van de heilige maand van de Ramadan. Vahidi heeft het bereik van de raket niet aangegeven, maar Iran heeft eerder tijdens een militaire parade een vorige versie van de Fateh 110 raket getoond die – naar er toen werd bij gezegd – een bereik van tussen de 150 en de 200 kilometer (90 tot 125 mijl) zou hebben. “Het toepassen van een zeer nauwkeurig geleidings- en controle-systeem zorgt ervoor dat de raket met grote precisie naar doelwitten kan treffen,” zoals Vahidi werd geciteerd woensdag j.l. op de staatstelevisie. Vahidi zei dat de laatste versie van Fateh 110 “trefzekerder” is.

De lancering van de Fateh 110 volgt op een aankondiging van Vahidi afgelopen vrijdag 20 augustus 2010 dat Iran met succes had haar Qiam (‘rijzend’) korte afstandsraket had uitgetest, die wordt aangedreven met vloeibare brandstof. De test met het afvuren van de Fateh 110 raket komt twee dagen nadat Iran is begonnen met de massale productie van twee hogesnelheids varianten van raketten die gelanceerd kunnen worden vanaf aanvalsboten, namelijk de Seraj en Zolfaqar missiles. Op zondag, presenteerde president Ahmadinejad dan zijn zelfgebouwde onbemande “Vliegende Bom”, ttz de bommenwerper Iran drone, die hij beschreef als een “ambassadeur van de dood” aan Iran’s vijanden. De militaire aankondigingen komen er op het ogenblik dat Iran haar jaarlijkse “Week van de Regering” houdt, waarmee hij graag pronkt met zijn nieuwste verwezenlijkingen op de verschillende gebieden.

Teheran, 7 maart 2010: Iran begint met massaproductie van kruisraket type Nasr 1, een korte-afstandsraket met een bereik van 30 km van kust-naar-zee en van zee-naar-zee, die zware oorlogsschepen kan vernietigen

De ondercommandant van de Iraanse Revolutionaire Garde heeft er eerder mee gedreigd dat wanneer de Verenigde Staten Iran zouden aanvallen, elke Amerikaanse militaire basis in de Perzische Golf een doelwit zal zijn voor het Iraanse leger en dat dit zal een grootschalige oorlog doen ontvlammen in de hele regio.

De Iraanse generaal Hussein Kanani voegde er nog aan toe dat Iranezen in het zuidwesten van het land veel graven hebben uitgegraven bestemd voor gedode Amerikaanse soldaten. “De vele graven waarin de soldaten van Sadam Hoessein [tijdens de Iraans-Iraakse oorlog van 1970] worden thans klaargemaakt om de lijken van Amerikaanse soldaten in te begraven,” wist het Iraanse nieuwsagentschap Fars nog te melden.

KLIK op de afbeelding om videobeelden van 10 augustus 2010 te bekijken. Psychologische oorlogsvoering: Iran graaft massaal graven uit voor de toekomstige lijken van dode Amerikaanse soldaten

Ynet News: Iran says test-fired new missile door Dudi Cohen en de nieuwsagentschappen van AFP en The Associated Press van 25 augustus 2010; Xandernieuws: Nieuwe Syrische raketten voor Hezbollah zijn rode lijn voor Israël van 7  februari 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.