Noorwegen boycot Israël

Oslo, 7 augustus 2006: Pro-Israëlische manifestatie in Noorwegen

Noorwegen desinvesteert uit Israël

Israel Today nl

Het Noorse Oliefonds heeft besloten om volledig te desinvesteren uit Africa-Israel Investments, één van Israëls grootste investeerders.

Het Noorse Ministerie van Financiën zegt in een verklaring dat de desinvestering plaatsvindt omdat het bouwbedrijf Danya Cebus Ltd, een dochteronderneming van het fonds, betrokken is bij bouwprojecten in Joodse nederzettingen in Judea en Samaria.

Arabische kolonies in Oost-Israël

‘De Ethische Raad benadrukt dat de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden in strijd is met de beslissing van de Conventie van Genève inzake de verdediging van burgers in oorlogstijd’, meldt de verklaring van de Noorse regering. ‘Volgens verscheidene besluiten van de VN Veiligheidsraad en het Internationale Hof van Justitie is de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden verboden’.

Israël betwist deze conclusies van de Veiligheidsraad en het Internationale Hof van Justitie betreffende Joodse nederzettingen in Judea en Samaria, en beschouwt deze als zeer gepolitiseerd. Hoewel velen dit zijn vergeten, of liever onwetend willen blijven, waren ‘gesloten Joodse gemeenschappen’ in Judea en Samaria werkelijk gemandateerd (= opgedragen) door de voorganger van de VN, de Volkerenbond, tijdens de San Remo Conferentie in 1929. Dit zelfde mandaat, ook bekend als het Britse Mandaat voor Palestina, werd later bekrachtigd door de VN.

Daarom valt de bouw van Joodse woningen in Judea en Samaria, gebieden met een lange en rijke Joodse geschiedenis, niet onder de artikelen van het Verdrag van Genève dat de Noorse overheid aanhaalt.

Het Noorse Oliefonds wordt bestuurd door de Centrale Bank van Noorwegen en heeft een totaal aan activa 450 miljard dollar. Tot deze week werd 1,6 miljard dollar belegd in aandelen Afrika-Israel Investments.


Bronnen: Israel Today.nl: Noorwegen desinvesteert uit Israël van dinsdag 24 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.