Het OIC beschuldigt generaal Petraeus van islamofobie

Nederlands politicus Geert Wilders werd op 16 oktober 2009 in Londen opgewacht door radicale islamisten. Kritiek uiten op een demonstratie van moslims zoals deze, wordt door het OIC veroordeeld als een uiting van islamofobie

OIC: Petraeus Guilty of Islamophobia

door Nathaniel Sugarman

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) heeft in haar laatste rapport de anti-oproerhandleiding van generaal David Petreaus gebrandmerkt als “uiting van islamofobie”. Het rapport bevat een tekst uit een artikel getiteld “Petraeus schreef anti-islamitische handleiding“, gepubliceerd door PressTV, een Iraans nieuwsagentschap. Vermoedelijk is het document “islamofobisch” omdat volgens het artikel “de banden tussen moslimgroepen en terroristen gedetailleerd worden bloot gelegd” en de tekst gebruik maakt van uitdrukkingen zoals “islamitische opstandelingen” en “islamitische extremisten”. Misschien ook een “uiting van islamofobie” vanuit het perspectief van het OIC is het feit dat Petraeus het Witte Huis beleid omtrent het verbod op het gebruik van het woord ‘islam’ negeert als het gaat om de beschrijving van de vijanden van Amerika.

[David Howell Petraeus (°1952) is een Amerikaanse generaal, die van januari 2007 tot september 2008 opperbevelhebber was van de Amerikaanse troepen in Irak. Petraeus verving op 4 juli 2010 Stanley McChrystal als bevelhebber van de ISAF (International Security Assistance Force) in Afghanistan.]

Het OIC, is een internationale organisatie van 57-islamitische lidstaten, die maandelijkse rapporten uitgeeft die zogenaamd gevallen van anti-islamitisch fanatisme compileert. In werkelijkheid echter, bevatten de bulletins weinig werkelijke gevallen van vooroordelen. Het verslag van juli bijvoorbeeld, is bezaaid met gevallen, die, verre van dat het “uitingen van islamofobie” zouden zijn, gewoon voorbeelden zijn van niet-neutrale commentaar over de islam. Aandacht schenken aan moord uit eerwraak of schrijven dat veel van de vijanden van Amerika worden geïnspireerd door de islam kan niet neutraal zijn en kan wat wringen, maar deze verklaringen zijn nauwelijks islamofoob te noemen. En vaak wordt over het hoofd gezien dat dit ongelukkig neveneffect wordt gebruikt om echte gevallen van haat te banaliseren door zogenaamde islamofobe rapporten door elkaar te modderen met kwesties als de handleiding van Petraeus, die helemaal niets te maken heeft met islamofobie.

Het OIC gebruikt ook de protesten tegen het fundamentalisme als vulling voor haar julinummer over islamofobie. De organisatie ondersteunt kritiekloos alle veroordelingen van alle bezwaren tegen de bouw van de het Cordoba Huis op Ground Zero (nu eigenaardig genoeg omgedoopt tot Park51), en onderschrijven eveneens het aan de kaak stellen van [de bouw] van andere moskeeën. Schandalen die de buitenlandse financiering aanklagen van moskeeën en zelfs van terrorisme, krijgen geen enkele aanmerking of verwijzing van het OIC – behalve dan dat bepaalde vormen van islamisme worden bekritiseerd, maar dat het protest derhalve als een uiting van islamofobie moet worden gemeld.

Jong geleerd is oud gedaan. Islam, religie van de Vrede?

Ook opgenomen in het OIC-rapport van juli 2010 zijn minstens twee voorbeelden van  ‘islamofobie’, waarvan het waarheidsgehalte op zijn minst mogen betwijfeld worden. Een daarvan is het opgeblazen verhaal van enkele arrestaties van leden van de Engels Defensie Liga (EDL), wegens samenzwering om een moskee op te blazen, ondanks het feit dat allen even later zonder aanklacht worden vrijgelaten. Het bulletin publiceert ook het BBC-verhaal over twee gesluierde vrouwen, die een Londense buschauffeur beschuldigen van onverdraagzaamheid. De BBC publiceerde een vervolg op het verhaal toen uit de videobeelden bleek dat de vrouwen niet helemaal de waarheid hadden verteld. Niemand die er van opkijkt dat het OIC weinig haast aan de dag legt als het gaat om verduidelijkingen in een bepaalde kwestie in tegenstelling tot het uitgeven van beschuldigingen over [vermeende] gevallen van islamofobie.

Het is duidelijk dat er hier tegenstrijdigheden zijn in de wijze waarop de religieuze motieven van Amerika’s vijanden moeten worden aangepakt. Het beleid van Petraeus lijkt erop gericht te zijn om te erkennen dat niet alle moslims jihadisten zijn, maar dat sommige van de vijanden van Amerika zowel jihadisten als moslims zijn. Daarentegen is blijkbaar eenzelfde houding van zowel het OIC als het Witte Huis, de ontkenning dat godsdienst of jihadisme een rol [van betekenis] spelen in de Afghaanse opstand en gericht op het verbieden of het veroordelen als islamofoob, gelijk welke woorden of beweringen die deze vooropgezette en valse premisse tegenspreken.

burkaafg
Reizen in 2de klasse is voor vrouwen in Afghanistan heel gewoon. Volgens OIC-voorzitter Ekmeleddin Ihsanoglu behoort de burka in bepaalde regio's tot de traditionele klederdracht en daar heeft niemand zich over uit te spreken

Het OIC over het burkaverbod in België

Op 6 mei 2010 noemde Ekmeleddin Ihsanoglu, het hoofd van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), het Belgische verbod op het dragen van een boerka “erg on-Europeaans”. De chef van het OIC riep in Wenen de Europeanen op tot meer respect voor de waarden “vrijheid” en “tolerantie”. De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft op 29 april 2010 een wetsontwerp goedgekeurd dat het dragen van een bepaalde kledij, die de identificatie van personen in het openbaar onmogelijk maakt, moet verboden worden. Hieronder valt dus onder meer het dragen van de burka en de niqab. Het ontwerp moet nog wel naar de Senaat voor een definitieve goedkeuring.

“We hebben altijd gehoord en geleerd en gelezen dat Europa een continent is van vrijheid, niet van verboden”, sprak de secretaris-generaal van de groep van 57 islamitische landen. “Dat is erg on-Europeaans.” Ihsanoglu was in Wenen voor een vergadering met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Turk benadrukte dat een boerka niet islamitisch is, maar eerder in bepaalde regio’s een traditionele klederdracht is. “Ik persoonlijk hou er niet zo van”, luidde het nog. Tegenover de OVSE klaagde Ihsanoglu aan dat vele Europeanen de islam beschouwen als iets dat vreemd is aan de Europese cultuur en samenleving. “Feitelijk is de islam al inheems in Europa sinds de achtste eeuw”, verklaarde hij, verwijzend naar de moslimaanwezigheid op het Iberische schiereiland.

[Opmerking: De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) is een intergouvernementele organisatie met een permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. De organisatie bestaat uit 57 (voornamelijk) islamitische landen uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het doel van de OIC is om de belangen van de moslims wereldwijd te behartigen. De organisatie is opgericht in 1969 als reactie op de brandaanslag op de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem door een Australische christenfundamentalist. Bron]


Bronnen: The Legal Project: OIC: Petraeus Guilty of Islamophobia door Nathaniel Sugarman van 20 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.