Er komen barsten in het laagje vernis van het vredesdorp Neve Shalom

“Beschaving is een zeer dun laagje vernis dat gemakkelijk in alcohol kan worden opgelost.”

Neve Shalom, een Oase van Vrede

Het Joods-Arabische dorp “Neve Shalom”, werd in 1970 opgericht door Bruno Hussar, een Dominicaanse Broeder… van Joodse afkomst, om een voorbeeld van Joods-Arabische coëxistentie te worden. Het dorpsleven ontvouwde zich volgens een gemengd model waarin Joodse kinderen, moslims en christenen naar dezelfde scholen gaan en dezelfde integratieve instructies ontvangen ontdaan van religieuze aspecten. Inmiddels is het project Neve Shalom een “School van Vrede” en worden er regelmatig seminaries gehouden en werd een pluralistisch Spiritueel Centrum opgericht.

Maar onder het mom van “harmonie en vrede”, de geestelijke staat waaronder de leiders van dit project vanaf het begin leidden naar het idee van “een staat voor alle burgers”, en dat zich fel kant tegen het idee van een Joodse staat, en dat aldus impliciet wordt verdedigd door Ahmad Hijazi, een Israëlische Arabier en de directeur voor de ontwikkeling van deze gemeenschap: “Neve Shalom is een voorbeeld, een model, het bewijs dat we samen kunnen leven, maar ook een vorm van protest tegen een politiek van segregatie.”

De kwestie van de Mavi Marmara

Vredesactvist op de Mavi Marmara haalt zijn 'beste' vredesargument boven in het zicht van de camera's

Echter, de defensieve aanval door Tsahal [het IDF] op de m/s Mavi Marmara, die activisten vervoerde ter ondersteuning van [het beleid] van Hamas, heeft aan de Arabische bewoners van Neve Shalom de kans geboden om hun ware identiteit aan de oppervlakte te laten komen. De dorpsraad, die voornamelijk uit Arabieren bestaat, plaatste een bord bij de ingang van de gemeenschap waarop in drie talen – Hebreeuws, Engels en Arabisch – werd geschreven: “De bewoners en de Raad van Neve Shalom veroordelen de moord op de vredesactivisten door de Israëlische troepen en roepen op tot het beëindigen van de Israëlische blokkade van Gaza.”

Bij het zien van dit opschrift aan de ingang van het verdesdorp hebben de Joodse bewoners onmiddellijk een klacht ingediend bij de voorzitter van de dorpsraad, Ajax Shabita, en verzochten hem “dat het bord met het opschrift zou worden verwijderd of dat de tekst zou worden aangepast”. De volgende dag bleek dat de term “bloedbad” was vervangen door “moord”! “Wij weigeren te aanvaarden dat de IDF-soldaten als moordenaars of uitschot worden behandeld”, aldus Elie Shah’ar, een van de inwoners van het dorp.

Vervolgens is er een scherpe woordenwisseling uitgebroken tussen de twee partijen, waarbij het bord met het woord “bloedbad” op grond van de uiteindelijke beslissing van de dorpsraad werd verwijderd. De Joodse dorpsbewoners besloten om een ander bord te plaatsen met een tekst naar hun goesting waarop stond geschreven: “Wij, bewoners van Neve Shalom, zijn gekant tegen de borden die een eenzijdige visie weergaven van ons dorp. Wij veroordelen de aanvallen door islamitische extremisten tegen de IDF-soldaten op de boot en roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van Gilad Shalit.”

Een reactie van de dorpsraad liet niet lang op zich wachten: ze liet onmiddellijk zonder pardon het bord van de Joodse bewoners verwijderen. De raad deelde zelfs mee “dat zij de laatsten zou laten verdrijven uit het dorp als gevolg van dit incident.” Klein voorbeeld van co-existentie gezien door de ogen van Israëlische Arabieren…

Wordt vervolgd…

"Somewhere over the rainbow, way up high. There's a land that I heard of, once in a lullaby. Somewhere over the rainbow, skies are blue. And the dreams that you dare to dream, really do come true." (Judy Garland in The Wizard of Oz, 1939)

Bronnen: Israel7: Le vernis de « Neve Shalom » est-il en train de craquer ? van 12 juni 2010; Peace Power: Israeli Jews and Palestinians Build an “Oasis of Peace” – Real peace has to be made with enemies Volume 3, Issue 1; Spring 2007; Middle East Forum: Neve Shalom: A Model of Arab-Israeli Coexistence? door Joseph V. Montville, Middle East Quarterly December 1998, pp. 21-28; website van Neve Shalom Nederland; Neve Shalom/Wahat al-Salam: http://www.NSWAS.org; School for Peace: http://www.NSWAS.sfpeace.org; Church Times: Holy village with hope for Holy Land van 6 juni 2008; Hand in hand Organization: http://www.handinhand12.org; Open House: http://www.openhouse.org.il; Parent Circle Forum: www.parentscircle.israel.net