West Bank Unplugged afl.8: Luxueus shopping Herbawi Home Center in Jenin

Jenin, 30 juni 2009. Precies een jaar geleden opende in de buitenwijken van Jenin in het noorden van de westoever in Oost-Israël, het luxueuze 5 verdiepen tellende Herbawi Home Center haar deuren.

Afaf Rahal, een Palestijnse onderwijzeres komt hier op 30 juni 2009 shoppen in Herbawi

De kosten van de bouw liepen op tot 5 miljoen dollars en de modernste producten uit de hele wereld, inclusief de Israëlische, worden er te koop aangeboden, van blinkende espresso machines tot plasma schermen. Het Herbawi Home Center bevind zich in de Al-Mohafadhastraat in Al-basateen, Jenin. Telefoonnummer: 04-2434052. Herbawi heeft ook een website, maar die lijkt nog onder constructie te zijn: http://www.herbawicenter.com/

Ziad Turabi, stichter en CEO van het Herbawi Home Center – foto: Daniella Cheslow


De opening van deze supermarkt in juni 2009 was een geweldig succes. Vandaar dat manager Ziad Turabi nog meerdere supermarkten plant. De volgende maanden wil hij van dit type supermarkt nog vier openen in Judea-Samaria en een andere in Jordanië. De eerstvolgende supermarkt zal in Ramallah zijn. Daarna volgen nieuwe Herbawi Home Centers in Hebron, Nabloes en Tul Karem.

Een verkoopster van Herbawi presenteert een prachtig porseleinen eetservies


Koffiezetapparaten en espressomachines en andere huishoudapparaten van Rowenta, Moulinex, Tefal enz. het wordt er allemaal te koop aangeboden.

Shoppen in de Herbawi, augustus 2009 in Jenin


Herbawi shoppingcentrum, 9 juli 2009. Op deze afbeelding is te zien hoe Palestijnse klanten komen shoppen in de meubelafdeling van Herbawiwinkel in Jenin op de westoever van de Jordaan in Oost-Israël. Midden-klasse moeders komen kijken naar geïmporteerde meubelen in een decor van marmer en glas. De film “Transformers” draait nu in de zopas vernieuwde filmzaal van Jenin. Tieners swingen op de muziek van een Deense hip-hop band die een concert weggeeft op het basketbalterrein van een hogeschool. Het leven op de westoever lijkt stilaan een normale schijn te krijgen.


Bronnen: Association de Défense des Identités Françaises: Une idée vacances ? Gaza ! van 30 juni 2009; Green Prophet: Palestinian Mall Chain Could Bring Suburban Living to West Bank target= door Daniella Cheslow van 22 juni 2009; Bare Naked Islam: Life in GAZA vs the WEST BANK: The problem is NOT Israel, it’s Hamas van 30 juni 2010; Faz Net: Wo Märtyrer Polizeiuniform tragen van 28 juli 2009; Marketplace: Violence lull brings mall to West Bank van 29 juli 2009; The Truth Herzl: Shopping in Jenin t van 29 juli 2009; Global News Blog: West Bank: From the rubble, a home furnishing center rises van 5 augustus 2009; The Jerusalem Post: West Bank boom door Khaled Abu Toameh van 17 juli 2009; Teekse Photography: The rising of the light: Burquin & Jenin van 18 juli 2009; VOA News: As Violence Subsides, Concrete Pours in West Bank 1 juli 2009