Iran plant 5 bomen op de Libanees-Israëlische grens en UNIFIL hakt ze om

Het Libanese leger heeft in samenwerking met de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) vijf bomen verwijderd op de grens met Israël  en dat op Israëlisch verzoek. De bomen werden afgelopen week geplant, discreet, in het kader van een project dat door Iran werd gefinancierd Iran om “het landschap aan de zuidelijke grens te verbeteren.”

Maar voorlopig bestaat alleszins de wens niet om de druk aan de grens te verminderen. Helemaal niet. Nochtans wilde Iran met die 5 aangeplante bomen het landschap alleen maar mooier maken. Niet eens met de bedoeling om mogelijke nieuwe confrontaties uit te lokken zoals dat twee weken geleden het geval was tijdens de Libanese hinderlaag die het leven kostte aan een Israëlische officier.

Maar voor het te laten verwijderen van de bomen, bleef het Libanese leger aanvankelijk compleet doof. Omdat het IDF niet opnieuw het doelwit wilde worden van Libanese sluipschutters had het IDF derhalve UNIFIL verzocht om dat deel van het tuinierswerk uit te voeren. Maar UNIFIL weigerde hiervoor de toestemming aan de Libanezen te vragen. Onder druk gezet door de Westerse regeringen zijn de Libanezen uiteindelijk op het verzoek ingegaan.

Intussen was het Libanese leger in hoge staat van paraatheid gebracht en in een fase Rood Alarm. Het Israëlische verzoek werd beschouwd als “een val” en extra versterkingen werden gestuurd door de Libanese troepen naar de grens om te kijken of Israël geen hinderlaag had gepland. Het is in ieder geval, weinig verrassend om te zien dat “alles wat Israël schade berokkend” steeds maar opnieuw wordt “herhaald” door Iran. Na de kwestie met de Free Gaza flotilla’s, had Iran beloofd om nieuwe schepen te sturen naar de Gazastrook. Na de zinloze dood langs de Libanese grens met Israël omwille van een boom, herplante Iran er 5.

Meer in het algemeen gedraagt Iran zich op een passief-agressieve manier. De Iraniërs doen hun best om chaos te creëren en onschuldig aan te kondigen: “Steek de schuld niet op ons! We hebben niets gedaan!” Een techniek die blijkbaar opbrengt… Geen enkele andere natie behalve Israël, klaagt erover dat Iraanse soldaten zich aan de Israëlisch-Libanese grens ophouden om de posities van de IDF-soldaten [Tsahal] te observeren.


Bronnen: JSS News: L’Iran plante 5 arbres à la frontière libano-israélienne. Le Liban les coupes van 18 augustus 2010;