Libanon: Palestijnen krijgen ruimere toegang tot de arbeidsmarkt maar geen recht op eigendom

Talakipark, 13 april 2010. Kinderen spelen in hun nieuwe pretpark nabij het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr El-Bared, Libanon. Het park werd aangelegd op kosten van USAID/OTI

Het Libanese parlement heeft een wet aangenomen waardoor de Palestijnse vluchtelingen die in Libanon wonen en bijna van alle beroepscategorieën worden uitgesloten, thans een ruimere toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Onnodig de vraag te stellen of iedereen wel recht heeft om eigendom te verwerven…

Werken in de landbouw of in de bouw: het zijn allemaal beroepen die tot vandaag voor het overgrote deel worden uitgeoefend door de Palestijnse vluchtelingen in Libanon. Deze situatie, die al jaren wordt aangeklaagd door mensenrechtenorganisaties, zal veranderen: een wet die op 17 augustus werd goedgekeurd zal ervoor zorgen dat de vluchtelingen quasi alle beroepen zullen mogen uitoefenen. Van vier beroepen blijven ze uitgesloten. “Dit zijn de beroepen van advocaat, arts, apotheek en ingenieur waarvoor er beroepsorganisaties bestaan. Het zal aan hen liggen om te beslissen”, zegt Isabelle Dellerba, correspondente voor France 24 te Beiroet.

Volgens de Verenigde Naties leven er ongeveer 400.000 Palestijnse vluchtelingen in dit land van 4 miljoen inwoners [volgens de Libanese autoriteiten zouden dat er echter maar 300.000 zijn], zowel in de steden of in de kampen van de UNRWA. De term “Palestijnse vluchtelingen” verwijst, volgens de VN-definitie, naar die mensen die in Palestina leefden tussen 1/6/1946 en 15 mei de 1948 en die hun huizen en hun middelen van bestaan verloren in het conflict in 1948. Een definitie die eveneens geldt voor al hun nakomelingen.

Religieuze remmingen

Het wetsvoorstel dat werd aangenomen werd ingediend door de fractie van de Druzenleider Walid Jumblatt en heeft geleid tot verhitte debatten tussen de verkozen ambtenaren. Maar de belangrijkste verzuchting van de Palestijnen blijft de eis op het recht op eigendom. “De Palestijnse vluchtelingen van vandaag zijn helemaal niet tevreden”, zegt Isabelle Dellerba. Op dit punt zijn de besprekingen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Omdat, zoals uiteen werd gezet door de correspondente voor France 24, “het is daar dat het een religieus probleem wordt. De Palestijnen zijn overwegend moslim – en de andere godsdiensten in Libanon, voornamelijk de christenen, willen vooral niet dat de Palestijnen zich in de Libanese samenleving innestelen, omdat anders het geloofsevenwicht in het land zou worden verstoord.”

“De Libanese hebben geen humanistische benadering tot de Palestijnen en zeggen dat het lastposten zijn en dat het land geen behoefte heeft aan extra problemen”, zegt van haar kant Joumana Mehri, een militante van een Libanese mensenrechtenorganisatie in een interview met France 24. Sommige Libanezen houden steeds de geweldplegingen in het achterhoofd in het kamp Nahr el-Bared van 2007 ten noorden van het land. De kampen worden door sommigen beschouwd als volstrekt wetteloze gebieden, enkel toegankelijk voor extremisten.

“Ik ben ervan overtuigd dat de economische en sociale rechten die aan de Palestijnen worden gegeven, hun levensomstandigheden in Libanon zullen vergemakkelijken en de aantrekkingskracht door radicale groeperingen zal verminderen,” besluit op zijn beurt Paul Salem, directeur van het Carnegie Centrum voor het Midden-Oosten.


Bronnen: France 24: Les réfugiés palestiniens accèdent au droit du travail mais pas à la propriété van 17 augustus 2010; AP: Lebanon grants Palestinian refugees right to work van 17 augustus 2010; Human Rights Watch Policy on Right of Return: Treatment and Rights in Arab Host States; The Daily Star on Lebanon: Parliament grants wider work rights for Palestinians

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.