Israëlische luchtmacht vernielt Gazaanse tunnels

Afbeelding hierboven: de Israëlische luchtmacht (IAF) gebruikte bij de luchtaanvallen op de tunnels in Gaza de F-161, bijgenaamd “Soefa” (Storm), gevechtsbommenwerpers. Exact een jaar geleden, op 3 augustus 2009, werd de F-161 eveneens ingezet om tunnels te vernietigen. De “soefa” gevechtsvliegtuigen, gebouwd door Lockheed Martin maar uitgerust volgens de IAF specificaties met Israëlische hoogontwikkelde systemen zoals Israel Aircraft Industries’ uitgebouwde brandstoftanks (CFT), informatie die wordt geprojecteerd binnen de helmen van de piloten alsmede andere zeer geavanceerde oorlog- en communicatiesystemen, speelden eveneens een belangrijke rol tijdens Operation Cast Lead, de defensieve Gazaoorlog die begon eind december 2008 met het doel om een einde te maken aan de voortdurende raket- en mortierbeschietingen door de terreurgroep Hamas vanuit de Gazastrook op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël.

IAF bombardeert Hamastunnels

In de vroege ochtenduren van maandag jongstleden 16 augustus heeft het IAF (Israeli Air Force) een aantal smokkeltunnels in Gaza gebombardeerd, enkele maanden nadat de Verenigde Staten en de 27 landen van Europese Unie plechtig beloofd hadden dat ze Hamas zouden beletten nog langer raketten en andere wapens de Gazastrook binnen te smokkelen. De operatie werd uitgevoerd als vergelding voor het afvuren van drie mortiergranaten en een raket in het westen van de Negevwoestijn afgelopen zondag 15 augustus 2010.

Twee mortiergranaten kwamen terecht vlakbij een ambulance die Arabieren uit Gaza [!] vervoerden nar een Israëlisch hospitaal voor behandeling, een praktijk die Hamas dikwijls met geweld tracht te voorkomen. Zoals algemeen bekend laat Hamas liever haar eigen volk creperen als offer aan “het goede doel” [= de verwoesting van Israël]. De geviseerde tunnel werd ontdekt onder de stad Rafiah, dicht bij de grens tussen Gaza en Egypte. Buitenlandse media beschreven de Israëlische anti-terreuraanval als uitgevoerd door “oorlogsvliegtuigen”. Er werden geen gewonden gemeld.

Een scherpe toename in de aanvallen op belangrijke Israëlische steden in november en december 2008 leidde tot het drie weken durende verdedigingsoffensief, beter gekend als Operatie Gegoten Lood [Operation Cast Lead]. De regering van Ehud Olmert stemde ermee in om de vergeldingsoorlog te beëindigen nadat de Verenigde Staten hadden beloofd om camera’s en personeel op te stellen om te voorkomen dat wapens doorheen de tunnels vanuit Egypte naar Gaza zouden gesmokkeld worden. Meer dan 200 raketten en mortieren werden op Israël afgevuurd sinds het einde van Op. Cast Lead, heeft de militaire woordvoerder gezegd.

Geit smokkelt Palestijnse jongen naar binnen

Militaire inlichtingenbronnen en Israëlische veiligheidsambtenaren hebben het Comité voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid in de Knesset verteld dat Hamas de tunnels gebruikt om Qassamraketten Gaza binnen te smokkelen die de metropool van Tel Aviv kunnen bereiken. Uit een rapport bleek dat Hamas tenminste twee testen met raketten heeft uitgevoerd die werden afgevuurd richting Middellandse Zee [om aldus de reikwijdte van de raketten uit te testen].

Eén van de tunnels in de Gazastrook die dinsdagnacht werden vernietigd door de Israëlische luchtmacht, begon in het midden van de strook en eindigde pal tegenover de Israëlische kibboets Be’eri in het noorden van Gaza. Die tunnel was uiteraard bedoeld om terroristen Israël binnen te infiltreren, zo vertelde een militaire bron aan het Hebreeuwse netwerk INN, Arutz Sheva.

De bron rapporteerde dat dit het concrete bewijs is dat terrorristische organisaties in de Gazastrook zich non-stop engageren in plannen om Israëlische soldaten en burgers te ontvoeren of om rechtstreeks zelfmoordaanslagen uit te voeren op willekeurige doelwitten en burgers, vrouwen en kinderen. Zij merkten op dat Gilad Shalit werd ontvoerd toen terroristen opdoken uit een tunnel die ze hadden gegraven ter hoogte van de grenspost Kerem Shalom en zijn tank aanvielen, twee soldaten van zijn team vermoordden en hem overmeesterden.

Twee tunnels waar wapens vanuit Egypte naar Gaza worden gesmokkeld ter hoogte van Kerem Shalom werden eveneens vernietigd tijdens de raid van de IAF, alsmede een installatie voor de productie van wapens in het centrale deel van de Gazastrook, die zich tegenover de kibboets Kissufim bevond.

Tunnels worden voornamelijk gebruikt om terroristen en wapens de Gaza binnen te smokkelen

Hamas gebruikt cement om smokkeltunnels te bouwen

Ehud Barak, Minister voor Defensie, heeft bevel gegeven om nog langer cement naar Gaza door te laten nadat militaire en inlichtingenambtenaren hadden ontdekt dat Hamas een deel van dat materiaal gebruikt om smokkeltunnels te bouwen en/of te verstevigen in plaats van die te gebruiken waarvoor die bestemd is, namelijk om burgerlijke projecten op te richten. Israël had bij de recente versoepeling van humanitaire hulpgoederen die de Gazastrook weer in mochten bestemd voor de burgerbevolking ook de vrijgave van cement bevolen, en dat ondanks de onafgebroken beschieting van Zuid-Israël met mortiergranaten en raketten.

Onder druk gezet door de regering van Barck Obama, had defensieminister Barak een grote hoeveelheid ijzeren buizen en 300 ton cement toegelaten tot de Gazastrook, ondaks de [terechte] vrees dat Hamas al die bouwmaterialen zou aanwenden om smokkeltunnels te bouwen en nog meer qassamraketten in elkaar te zetten. De cement werd bedoeld om te worden gebruikt voor de herstelling van een pompstation, een vloer te leggen in een bloemmolen en voor de herstelling van een begraafplaats voor Britse soldaten die werden gedood tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen het Ottomaanse Rijk tijdens de verovering van Palestina.

In plaats daarvan heeft Hamas een deel van de landing bouwmaterialen gebruikt om de tunnels te herstellen en te verstevigen, die worden gebruikt om terroristen te smokkelen, wapens, munitie en goederen bestemd voor de zwarte markt die de ruggegraat vormen van de economie in Gaza. Analysten merken op dat Hamas helemaal niet geïnteresseerd is de heropening van de grensposten met Gaza om op regelmatige basis goederentransporten door te laten, omwille van de bijzonder winstgevende smokkeltunnelindustrie waaraan Hamas enorme bedragen binnenrijft.

Kalveren voor de Ramadan

Israël heeft er ook mee ingestemd om 3.000 kalveren de Gazastrook binnen te laten voor de islamitische Ramadanmaand, wanneer de moslims elke dag van bij zonsopgang tot zonsondergang moeten vasten en dat een hele maand lang. De vastenmaand is enkele dagen geleden begonnen. Gazanse ambtenaren hebben aan het Ma’an nieuwsagentschap te Bethlehem verteld dat Israël heeft toegezegd om de grenspost Kerem Shalom en het brandstof transferstation Nahal Oz te openen. Egypte heeft eveneens de grenspost van Rafah geopend tussen Gaza en Egypte zodat meer dan 2.500 Gazanen naar Mekka kunnen reizen voor de jaarlijkse islamitische Haj pelgrimstocht via de luchthaven van Caïro.


Bronnen: Arutz Sheva: IDF Attacks Smuggling Tunnel Following Mortar, Rocket Attacks door Tzvi Ben Gedalyahu van 10 augustus 2010 en <a href=”http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139204&#8243; target=”_blank”aza Terrorists Digging Tunnels to Infiltrate Israel van 19 augustus 2010; Hamas Diverts Cement for Cemetery to Build Smuggling Tunnels door Tzvi Ben Gedalyahu van 17 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.