Foto’s van Palestijnse arrestanten op Facebook veroorzaken storm in een glas water

De foto’s die de Israëlische soldaat Eden Abergil op haar netwerksite op Facebook plaatste, zorgen sinds maandag 16 augustus voor nogal wat commotie. De pers heeft er zich massaal op gestort en vooral de Arabische en pro-Palestijnse pers probeert van ‘niets’ met alle geweld ‘iets’ te bakken. Op de foto’s is in feite niets te zien behalve dan een jonge vrouw die zich laat fotograferen met arrestanten die geblinddoekt en geboeid zitten te wachten.

Wat er inhumaan aan zou zijn ontgaat mij totaal. Niemand weet wat deze gevangenen hebben gedaan of niet gedaan. Niemand die heeft verteld wat er met deze gevangenen zou gebeuren. Zouden ze gefolterd zijn, gedood of vrijgelaten worden? Toch heeft de halve wereldbol zijn/haar oordeel al klaar staan waarbij vooral wordt veroordeeld wat niet te zien is maar “wat voor verschrikkelijks wel zal gebeurd zijn”. Het draait ‘m in het bijzonder om “wat niet te zien is” dan “wat er wel wordt getoond”.

Moest ik een Belgische politie officier zijn en foto’s nemen van mezelf op het ogenblik dat ik de criminelen zou arresteren, zou het enige zijn dat men mij kan verwijten,het feit zijn dat ik bewijsmateriaal had openbaar gemaakt nog voor het tot een proces is gekomen! Het zou nooit gekapitteld worden als inhumaan of als een oorlogsmisdaad. Op de foto’s is op geen enkele ogenblik een mensonterende daad of geweld te zien. De enige reden waarom ze op die manier worden geïnterpreteerd is omdat de media regelmatig de beschuldiging bespeelt (gecreeërd over lange tijd doorheen artikels en nieuwsverhalen die doordrongen zijn van anti-Israëlische propaganda) dat Israël een onderdrukkende, wrede natie is. In een interview met Haaretz op de vraag of deze foto’s het imago van het IDF zouden kunnen beschadigen antwoordde Abergil: “We will always be attacked. Whatever we do, we will always be attacked.” [Wat we ook doen, we zullen altijd worden aangevallen en veroordeeld.”]

Eden Abergil als gewone burger

Oud-soldaat Eden Abergil is compleet verbouwereerd door de ganse commotie. Vooral dan omdat zij zich door het leger verraden voelt in deze zaak. De Israëlische legertop lijkt inderdaad nogal overhaast en onhandig op de hele commotie te reageren. Zo heeft kapitein Barak Raz, woordvoerder van het IDF, in een verklaring het gedrag van ex-soldaat Abergil als een schande voor het leger hebben beschreven. “The behavior displayed by this former soldier is not only disgraceful but in total opposition to the values and ethical code” [Het is een ernstige schending van onze morele en ethische code], zei kapitein Barak Raz. Op de website legt de kapitein vervolgens The Spirit of the IDF toe. Lees ook: 60 Years of Women’s Service in the IDF van 18 augustus 2010.

Abergil zegt dat het IDF haar heeft medegedeeld dat zij van de lijst van reservisten zal worden geschrapt en haar legerrangen zal verliezen. Eden Abergil: “Ik ben erg ontgooceheld door het IDF, het leger is ondankbaar. Ik heb mijn leven geriskeerd, werd gewond, ik was een modelsoldaat en nu wens ik dat ik nooit in dit leger had gediend.” En over de foto’s en het incident: “Wij hebben de Palestijnen altijd goed behandeld, we gaven hen voedsel en drinken en lachten met hen. We hebben ze nooit vervloekt, bespot of aangeraakt. De enkele foto’s die ik op Facebook  heb geplaatst zijn deel van mijn ervaring bij het leger, het was compleet onschuldig. De mensen hebben het ver buiten proportie opgeblazen. Ik heb respect voor alle mensen, ik heb mijn land gediend.”

Eden Abergil (links) of Facebook: "Het leger... de beste tijd van mijn leven"

Bronnen: IDF Spokesperson: Capt. Barak Raz Responds to Shameful Facebook Photos Uploaded by Discharged IDF Soldier van 17 augustus 2010; The New York Times: Israeli Bloggers Copy Controversial Images From Facebook van 16 augustus 2010 en Israeli Ex-Soldier Defends Her Facebook Snapshots van 17 augustus 2010 door Robert Mackey ; Fanpage Eden Abergil op Facebook; Ahashiut website; Ynet News: Ex-soldier presents cuffed Palestinian friends van 16 augustus 2010; ‘I actually took care of the detainees’ en Arab world ‘disgusted’ by IDF Facebook photos van 17 augustus 2010; Gazet van Antwerpen: Facebook-foto’s van Israëlische soldaat zorgen voor ophef van 17 augustus 2010; Haaretz: ‘I don’t see anything wrong with Facebook images of Palestinian detainees’ van 17 augustus 2010; Joods Actueel: Israëlische soldate poseert op foto gevangen Palestijnen, wereld reageert geschokt 17 Augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.