West Bank Unplugged afl.3: Kwestie van overleven op de Westbank: het Haddadcentrum in Jenin

Wegens het onverwacht grote succes van mijn topic ‘Gaza Unplugged, wat u nooit te zien krijgt‘ hebben vele lezers en trouwe bezoekers van deze blog mij terecht gewezen op de eveneens bijzonder schrijnende toestanden in het oosten van Jeruzalem waar ik helemaal niet van op de hoogte was, waarvoor ik mijn excuses wens aan te bieden.

Toestanden zoals bijvoorbeeld in het Banana Land en Jericho Village Resort in Jericho, de Zoo van Qalqilya, het Arab Palestinian Shopping Center – Plaza, het Ein Almarj Tourist Resort en Mukhmas Funland in Ramallah, het Al-Yasmeen Hotel in Nabloes en last but not least het Nativity Bells Hotel in Bethlehem om enkel maar de bekendste te noemen. Wanneer zal Human Rights Watch of Amnesty International zich eindelijk eens bemoeien met deze mensonwaardige leefomstandigheden op de Westelijke Jordaanoever?

Echter, toen de eerste beelden binnenrolden op mijn PC-scherm van het Haddad Tourism Village Hotel & Resort in Ein-Ganim (ook gekend als de Arabische nederzetting Jenin in Samaria in Oost-Israël), rolden de tranen van mijn wangen bij het zien van zoveel ellende en miserie. Onwillekeurig moest ik terugdenken aan de verschrikkelijke leefomstandigheden in het Getto van Warschau van 1943. Het Haddad Complex werd opgedeeld in vijf eenheden: Het woondorp Haddad Village, het pretpark Funland, het Hotel Haddad, het Theatergebouw van Haddad en het Museum voor folklore.

Waarschuwing: schokkende beelden – niet voor gevoelige kijkers!
Haddad Funland

Haddad Hotel
Het Haddad TheaterHet Haddad Museum7 gedachtes over “West Bank Unplugged afl.3: Kwestie van overleven op de Westbank: het Haddadcentrum in Jenin

 1. Het feit dat volgens jou – en wat is jouw subjectieve expertise en autoriteit waard in deze? – ‘het Palestijnse volk in erbarmelijke toestanden moet leven’ heeft natuurlijk een oorzaak. Sinds 1994 werd het Israëlisch bestuur over Arabische delen van Judea en Samaria overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit van Arafat (sinds 2004 M. Abbas). Feit is dat we met Arafat en zijn opvolgers we hier te maken hebben met de corruptste benden criminelen van het Midden-Oosten. De verhalen over Arafat’s fabelachtige rijkdommen, kastelen en bankrekeningen in het buitenland zijn bekend. Het is er met Mahmoud Abbas niet op verbeterd. Op deze blog heb ik verschillende corruptieschandalen binnen de PA aangekaart, en ik ben de enige (Nederlandstalige) die dat heeft gedaan. Lees bv EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft en Corruptieschandaal bij Palestijnse Autoriteit deint uit: Abbas onder vuur

  Maar goed, als jij bereid bent het conflict wat meer te nuanceren – wat je nog altijd niet gedaan hebt – ben ik geïnteresseerde, tenminste als je spreekt voor een of andere organisatie. Voor particulieren heb ik helaas geen tijd en geen zin.

  Overigens wordt al die rijkdom (die wel degelijk bestaat) op alle pro-Palestijnse blogs en websites verzwegen. Geen letter erover op het Palestina Komitee, noch op Broederlijk Delen, niet op Vrede VZW, niet op Stop de Bezetting, noem ze maar op: Amnesty International, Human Rights Watch enz.. Ik ben de enige die (in het vlaams/nederlands) verhaalt over de rijkdom in Gaza en op de westoever. Dus, moet jij mij maar eens uitleggen waarom ik wel moeite zou doen, om het verhaal van Broederlijk Delen toe te voegen aan het mijne, zonder dat daar een wederzijdse inspanning voor bestaat of dat er zelfs een schijn van kans bestaat dat het zal vermeld worden. Waarom zou ik jouw verhaal tonen als jij weigert het mijne te brengen? Voor wat hoort wat.

  Like

 2. Luxe in de zogenaamde Palestijnse Autoriteit? Ik ben niet zo lang geleden persoonlijk gaan kijken, werd als journalist als gast door burgemeesters en andere ‘vooraanstaande’ Arabieren ontvangen, werd bij voorbeeld genood op lunches en diners in Ramallah en Jericho in weelderig ingerichte hotels en reataurants en ja: het eten was er voortreffelijk. In beide steden werd ik naar enorme winkels geloodst waar tal van Israelische artikelen, zoals luxe Ahawa cremes vol mineralen uit de Dode Zee, volop verkocht werden: dezelfde artikelen die ons door anti-Israelische ‘actiegroepen’ worden voorgehouden om te ‘boycotten’. Natuurlijk heb ik ook armoede gezien, maar zelfs de meest schrijnende omstandigheden zijn duizend keer beter dan die ik in Arabische landen als Egypte, Syrie of Libanon heb gezien. De hele bonje gaat dan ook, zoals Wiesje de Lange terecht schrijft, niet om de omstandigheden van PA-inwoners maar om de ook via PR te bewerkstelligen eliminatie van Israel en het Joodse volk. Dat daar gelukkig geen kijk op is omdat de Joodse staat een leger heeft en een voor het overgrote deel vastberaden Joodse bevolking is een hele troost!

  Like

 3. Ik heb ook de luxe van sommige Palestijnen en ik ben zeker niet te beroerd om ook die beelden te tonen. Het is namelijk een genuanceerd verhaal. Dat neemt echter niet weg dat de overgrote meerderheid van het Palestijnse volk in erbarmelijke toestanden moet leven en nauwelijks zicht hebben op een beter leven voor hen, hun kinderen en kleinkinderen. Om er maar even Pakistan bij te sleuren. Ja, er zijn ook rijke Pakistani, maar houdt dat in dat we dan maar moeten zeggen van “hey, kijk, ze hebben daar luxe dus zo erg zal het daar wel allemaal niet zijn zeker?”? Nee toch? Trouwens, wat heb je aan luxe (en nogmaals de overgrote meerderheid leeft niét zo) als je niets eens de vrijheid hebt om uit je dorp te gaan of daarvoor uren moet aanschuiven en vernederende controles moet ondergaan om op je eigen stukje land te gaan werken? Een “luxueuze” open gevangenis is nog steeds een open gevangenis! Ik zei het eerder al, maar ik vind het jammer dat je de andere kant van het verhaal weigert te tonen. Er zou echt wat meer nuance rond het hele conflict mogen komen. Ach, op een blog met de naam “Vlaamse Vrienden van Israël” verwacht je niets anders natuurlijk. Mvg.

  Like

 4. Inderdaad. En zoals je Tine Soens hierboven al kan horen is zij uiteraard bijzonder boos als ik positieve beelden breng van luxe en verwenning “want dat beeld klopt niet” volgens haar. Ze zou beter een andere bril kopen, 1 waarmee je naar alle kanten kan zien, ook de positieve.

  Maar met ook het positieve nieuws te brengen daar krijg je de Joodse staat niet mee kapot, vandaar dat en alleen dààrom is dit soort beeldvorming die ik tracht bij te stellen (of op zijn minst te verruimen) niet welkom. Het doel – de vernietiging van Israël – drijft verder weg met elke Palestijn die het beter krijgt en dat mag ik niet laten zien, dat mag niemand weten. Palestijnen hebben het per definitie allemaal slecht, basta.

  Het beeld van het creperende bebloede kind dat geraakt werd door een rubberen kogel, dàt is wat die ngo’s, de VN en de rest van het kwartet nodig hebben en dat past in Operatie Beschadiging Israël. Palestijntjes die paard rijden, in eent reuzerad op de kermis rondtollen en in een vakantiedorp in een olympisch zwembad duiken, passen niet in die strategie van vernietiging en die beelden moeten zo ver mogelijk uit de media worden gehouden.

  Like

 5. Wie de werkelijk hilarische ontwikkelingen volgde inzake de zgn hulpschepen met proviand voor verhongerend Gaza ziet in dat het niet gaat om wat Israel doet. Israel immers doet het steeds verkeerd. Aanvoer van goeeren is niet goed want hindert de smokkelaars en niet aanvoer van goederen is niet goed want hindert de bevolking die zich dan gedwongen ziet de dure en slechte smokkelwaar te kopen. Het gaat er dus totaal niet om wat Israel doet. Het gaat er om wat Israel is. En Israel is voor Gaza enkel een weg te wissen verschijnsel op aarde. Daar in Gaza kan men het regime maar een plezier doen met e e n ding. Het hoofd van Israel op een ziveren presenteerblad.

  Like

 6. Je wilt het maar niet begrijpen. De hele wereld kent jouw beelden en zijn ze beu gezien. De beelden die jij wil tonen kennen we toch allemaal?! Die staan in duizendvoud op honderden, duizenden websites en blogs op het internet. In alle kranten van de wereld en op alle TV-zenders. Mensen zoals jij slaan ons met dat soort beelden – JOUW beelden dus – alle dagen van de week om de oren.

  Ik breng de beelden die niemand brengt. Ik ben 100 procent zeker dat jij de beelden op “Gaza Unplugged” – en nu ook wat er zoal te zien is op de westoever – nooit hebt gezien. Nochtans ze liggen zo voor het grijpen, maar wel… in het Arabisch.

  Like

 7. Ik kan u een hoop beelden tonen die ook de andere kant van de Westbank laten zien. Wat ik op reis door Israël en de Palestijnse gebieden heb gezien en meegemaakt, tart alle verbeelding. Jammer dat er hiervoor geen plaats is op deze weblog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.