Straatgeweld neemt toe navenant de kansen op directe vredesonderhandelingen groeien

De jongen links denkt "Had ik nu maar mijn bril meegebracht". En de jongen rechts denkt: "Keitjes gooien naar Joden, leuk zeg. Ik vind het wel heel erg flauw dat ze niet kunnen verdragen dat ik een halve rotsblok naar hun hoofden keil..."

Terroristische groepen Arabieren geruggensteund door de Palestijnse Autoriteit hebben hun aanvallen op Joden in Judea en Samaria opgevoerd parallel aan de toenemende druk op de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen en geruchten dat directe onderhandelingen dichterbij zouden komen. Twee soldaten van het IDF en een gewone vrouwelijke burger raakten de afgelopen week gewond toen ze werden bekogeld met stenen. In andere dergelijke aanvallen werden voorbij rijdende wagens beschadigd maar bleven de passagiers ongedeerd. In een specifiek geval kon een chauffeur ongekwetst ontkomen niettegenstaande een barrage van molotovcoctails, waarbij echter wel zijn voertuig werd beschadigd.

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit hebben onlangs toegegeven dat voorzitter Mahmoed Abbas [door verscheidene Westerse landen] onder zware druk wordt gezet om in te stemmen directe onderhandelingen te beginnen met Israël. Abbas zei toen dat hij geen beslissing zal nemen vooraleer hij gisteren donderdag een samenkomst had met het opvolgingscomité van de Arabische Liga in Caïro.

Dat Comité wordt gevormd door 14 Arabische landen waaronder Jordanië, Syrië, Egypte en Saoedi-Arabië, naast uiteraard ook de Palestijnse Autoriteit. Abbas eist van Israël dat het een bouwstop handhaaft ten oosten van de bestandslijn van 1949 en instemt om deze lijn te gebruiken als basis voor onderhandelingen omtrent de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. Enkel wanneer Israël aan die eis tegemoet komt is de Palestijnse Autoriteit bereid gesprekken te beginnen, heeft hij gezegd.

Deze week lekten twee rapporten uit waarin wordt gesuggereerd dat Israël onder druk staat om in te stemmen met de eisen van Abbas. Vandaag vrijdag schrijft het in Londen uitgegeven Arabische dagblad al-Hayyat dat eerste-minister Benjamin Netanjahoe bereid zou zijn om Abbas 90 procent van Judea en Samaria zou vrijgegeven voor de oprichting van een Palestijnse staat, en onder dwang de ruwweg geschatte 50.000 Joden die in dat gebied leven zou uitdrijven. Het kantoor echter van Netanjahoe heeft dit rapport reeds ontkend.

Barones Catherine Ashton van de EU

Intussen meldt het nieuwsagentschap Reuters dat Abbas zou instemmen met directe gesprekken met Netanjahoe indien deze akkoord zou gaan met een Palestijnse staat gebaseerd op de bestandslijn van 1949 – een akkoord waarbij de Palestijnse Autoriteit geheel Judea en Samaria zou krijgen, inbegrepen het oude stadscentrum van Jeruzalem [de Oude Stad] en andere historische wijken zoals Shiloach (Silwan) en Shimon Hatzaddik. Het verslag van Reuters was gebaseerd op een brief die Catherine Ashton (afb. links), de vertegenwoordiger van de Europese Unie, had geschreven.

Ashton zou naar wordt beweerd gezegd hebben dat Abbas zou ingestemd hebben tot het voeren van directe gesprekken de volgende week wanneer Israël zou toegeven aan zijn eisen, en deed een oproep aan het internationale Kwartet om Abbas daarin te steunen. Abbas beweert al een tijd dat hij bereid is over te gaan op directe onderhandelingen wanneer Israël zou toegeven aan zijn eisen en dfe controle zou krijgen over alle gebieden die onder Jordaanse controle waren tussen 1949 en 1967.


Bronnen: Arutz Sheva: PA Violence Continues; Direct Talks Reported to be Near door Maayana Miskin van 13 augustus 2010 en Abbas Under Pressure for Direct Talks door Maayana Miskin van 26 juli 2010


Een gedachte over “Straatgeweld neemt toe navenant de kansen op directe vredesonderhandelingen groeien

  1. Opmerkelijk dat Abbas wil praten ‘als Israël toegeeft aan zijn eisen.’ Waarover moet dan eigenlijk nog gepraat worden? Die zogenaamde eisen leg je, volgens mij, pas op tafel als je in gesprek bent gegaan en de gesprekspartner dus bij je aan tafel zit. Het lijkt me overigens heel onredelijk om Judea en Samaria aan de ‘Palestijnen’ te geven, in wat voor onderhandelingen dan ook. Deze gebieden zijn nooit in hun bezit geweest. Gaza (helaas al opgegeven in 2005) was 19 jaar onrechtmatig van Egypte en Judea en Samaria waren 19 jaar lang illegaal bezet door Jordanië. Palestina (het Britse mandaatgebied) bestaat niet meer en een Palestijnse staat heeft nooit bestaan. Het gebied voor de Palestijnse Joden is Israël geworden in 1948 en na 1967 heeft Israël, tijdens een oorlog die had moeten leiden tot haar vernietiging, Gaza, Judea en Samaria in de schoot geworpen gekregen. Het gebied voor de Palestijnse Arabieren is gewoon Jordanië.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.