Verenigde Naties sponsorden Gaza World Cup 2010

Gaza World Cup 2010

Gaza voetbalt! Links de supporterspandoek met in de rechterhoek het VN-logo. Bemerk rechts de sponsor reclame van het Amerikaanse Pepsi Cola bedrijf
Pepsi sponsort met een check van 5000 dollar

Tijdens het officiële wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika werd onder de auspiciën (en met de dollars en euro’s)  van de Verenigde Naties en de UNRWA (de VN-vluchtelingenorganisatie van en voor de Palestijnen) een alternatieve wereldbeker voetbal georganiseerd in Gaza. Zestien teams werden samengesteld uit de hulpverleners van de UNRWA die het voetbaltoernooi in twee weken mochten afwerken. De winnaar kreeg een trofee die – volgens Hamas woordvoerders – gemaakt werd van gerecupereerd puin dat afkomstig was van de oorlog met Israël tijdens Operatie Cast Lead in januari 2009. De Gazaanse wereldbeker voetbal werd geopend met de match tussen Palestina en Italië. Het zal uiteindelijk het Franse team zijn dat op 15 mei de finale zal winnen. Ook een Nederlands en Amerikaanse team namen deel aan dit tornooi.

Enkele maanden terug zorgden de Verenigde Naties voor een opmerkelijke stunt door in de Gazastrook een alternatieve wereldbeker voetbal te organiseren, die naast de officiële wereldbeker, voor de nodige pro-Palestijnse propaganda moest zorgen. Zestien teams namen eraan deel. Drie jaar geleden was aan de Palestijnse voetbalcompetitie een einde gekomen, na de interne ruzie tussen al-Fatah van Mahmoud Abbas dat Judea en Samaria (op de Westoever) controleert en Hamas dat de Gazastrook in een ijzeren greep houdt. Uiteindelijk organiseerde de Palestijnse Voetbal Associatie [Palestinian Football Association] haar eerste officiële voetbalmatch in maart 2010 tussen al-Shate versus Rafah, twee van Gaza’s meest populaire voetbalteams. Het werd het begin van 240 voetbalmatchen die in juli tot de playoffs leidden.

Vermits Palestina geen soevereine staat is en ook de Westelijke Jordaanoever en Gaza dat niet zijn, konden de Arabische regio’s ook geen teams naar de officiële FIFA Worldcup Football 2010 afvaardigen. Onder impuls van de VN werd in Gaza besloten om bij wijze van propaganda een eigen ‘wereldcup’ in elkaar te boxen en zo ontstond de eerste Gaza World Cup. De beste Gazaanse voetballers zouden spelen tegen landenteams die waren samengesteld uit hulpverleners en andere vreemdelingen in Gaza.

De beker werd volgens Hamas gemaakt uit materiaal afkomstig van het puin uit de Gazaoorlog met Israël van januari 2009

Zestien landen hadden zich ingeschreven voor het tornooi: Algerije, Egypte, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Jordanië, Nederland, Rusland, Servië, Zuid-Afrika, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten. Vanuit België waren enkel Martine Tanghe en Rudi Vranckx vertegenwoordigd maar dat aantal was niet voldoende om een voetbalploeg uit samen te stellen, bovendien weigerde Martine om een burka tot over haar sokken aan te trekken.

Het tornooi dat werd gecoordineerd door de Palestinian Football Association, omvatte 15 matchen die gespeeld werden in de Palestine en Yarmok stadions, de twee grootsten van Gaza City. Elke match was vrij toegankelijk voor het grote publiek. Het twee weken durende tornooit eindigde op 15 mei 2010. De Gaza World Cup is ontsproten uit de samenwerking tussen Patrick McGann uit de VS en Ashraf Mohammed Hamad uit Gaza. McGann kwam ruim een jaar geleden naar Gaza en werkte er voor een niet-gouvermentele organisatie Jumpstart International genoemd, die scholen bouwt en locale studenten begeleid in cartografie.

Sinds de ngo zich vorig jaar terugtrok uit de Gaza werkt hij nu voor de University College of Applied Sciences (UCAS) waar hij ook Hamad leerde kennen. McGann zocht hulp van buitenaf en vond sponsoring bij de Bank of Palestine, de UNRWA (United Nations Development Program) en het Amerikaanse Pepsi Co. De trofee die naar het winnende team ging, werd ontworpen door Hamad. Op 3 mei 2010 vond de aftrap plaats van de Gaza Worldcup. De Nederlandse ploeg werd vrij snel met 4-1 uitgeschakeld door Rusland. Verrassend genoeg won Frankrijk de spannende finale met 5 tegen 4 van Jordanië, de officieuze staat van het Palestijnse volk. Hamasleider Ismail Haniyeh overhandigde de Gazanse trofee aan het Franse team. Frankrijk dat er in de officiële FIFA Worldcup al van in de eerste ronde werd uitgespeeld.
Bronnen: Common Dreams Org: For The Pure Joy door Abby Zimet van 3 mei 2010; The Electronic Intifada: Under siege, Gaza organizes its own World Cup door Pam Bailey van 3 mei 2010; website van de Gaza World Cup 2010; CNN: Football in the firing line: The Gaza Cup final door James Montague van 29 oktober 22009