Een gewone marktdag in Gaza City in juli 2010


Een Pieterjan Viaene deed nogal schamper over de plaatjes: “En zo eenzijdig kan je alles gaan ontkrachten: – hongersnood in Ethiopië, maar neen, kijk, ik heb 4 foto’s van een overvolle markt… – verschrikkelijke droogtes in Soedan, maar neen, gisteren heeft het er nog geregend… – Bangladesh, het armste land ter wereld? Lieg toch niet, ik heb twee foto’s van een hotel en goudwinkel…” Het gaat natuurlijk niet om een paar plaatjes of een uitzonderlijk eenmalig fenomeen. Op het overzicht staan enkele tumbnails die verwijzen naar het bijhorende artikel op deze blog. Bovendien gaat het in het artikel ook maar om een beperkte selectie die ik zelf heb gemaakt. Bij deze opnieuw 11 foto’s uit de drie dozijn die ik heb geselecteerd van een overvolle markt in Gaza City, speciaal ter attentie van Pieterjan Viaene.


Grappig is wel de opmerking van een zekere Tourniquet die zich zichtbaar ergert aan zoveel afbeeldingen op dat bepaalde fotoforum. Hij geeft wel toe dat de beelden authentiek zijn, maar ze in feite toch maar beter niet getoond kunnen worden. Uiteraard omdat het het imago van een uithongerend volk van Gaza niet erg ondersteunt:

“I felt happy to see these photos, but there’s no way to deny they’re hiding a terrible truth. Sorry if I’m talking about politic issues but the people of the world can’t forget the horrible things that happening in Gaza. [..] Please, do not understand me bad. The only thing I want to avoid is people thinking “Oh, Gaza is completaly nice, why these crazy guys around the world are complaining so much about what they’re doing there? Israel and Hamas are doing a nice job, let’s keep gaza in the way it is.I know the things you shown really exist, even cuz people have to live their lifes no matter the situation of where they live.” [bron]Gazaanse knaap draagt een kartonnen doos met sandalen. Bemerk de hebreeuwse opschriften op de doos