Opper-rabbijn van Stockholm aangevallen en met de dood bedreigd

Enkele dagen geleden heeft het Zweedse Comité tegen het Antisemitisme (Svenska Kommittén mot Antisemitism) gemeld dat een rabbijn in Stockholm deze zomer bij herhaling antisemitische bedreigingen en anti-joodse scheldwoorden naar het hoofd kreeg geslingerd. Het eerste incident vond plaats op 7 juli 2010 toen rabbijn Isak Nachman toekwam op het centraal station van Stockholm. De rabbijn droeg een keppeltje en was aldus gemakkelijk als Joods te herkennen. Toen hij begon te lopen in de richting van zijn huis, ontmoette hij plotseling vier jonge mannen in hun twintiger jaren, die begonnen te schreeuwen “Je zal sterven, fucking Israëli, fucking killer, je zal verslaan worden!

Opper-rabbijn Isak Nachman

Nadien begonnen de jonge mannen in het Arabisch te schreeuwen en bleven Nachman volgen die zich aldus gedwongen om op de vlucht te slaan. Hij slaagde erin te ontsnappen door uiteindelijk in een taxi te springen en weg te stuiven. Alleen dan verdwenen de vier mannen van het toneel. Rabbijn Nachman vertelde ook aan de christelijke dagkrant Dagen dat hij al sinds zijn 11de levensjaar in Zweden woont, maar nooit eerder zoiets heeft meegemaakt in een soortgelijke bedreigende situatie.

Het tweede incident deed zich slechts een paar weken later voor, toen Rabbijn Nachman en twee buitenlandse collega’s een wandeling maakten doorheen de straten van Stockholm. Een auto reed voorbij en de passagiers draaiden de ramen naar beneden en schreeuwden “Fucking Jews”. Aan het Zweedse Comité tegen het Antisemitisme verklaarde Nachman: “Het is onaangenaam dat zoiets kan gebeuren, alleen maar omdat ik een keppel draag en dus laat zien dat ik Joods ben.”

Hij vervolgt: “We hebben het nog veel zwaarder te verduren in de publieke sfeer. Zo hebben we bijvoorbeeld lokale politici die vinden dat de Joden een standpunt moeten innemen tegen wat er gaande is in Israël; anders lopen zij het risico te worden aangevallen. Ik denk dat dit soort verklaringen zullen resulteren in normverlaging [van aanvaardbaar taalgebruik en gedrag]. Het wordt stilaan normaal om aan te vallen, in de eerste plaats Israël, maar ook de Joden in het algemeen. Veel mensen hebben het moeilijk om Israël en de Joden van elkaar gescheiden te houden…”

Het is nu algemeen bekend dat antisemitisme erg goed gedijt in de derde grootste stad van Zweden, Malmö. Ook hier is rabbijn Shneur Kesselman regelmatig het slachtoffer een reeks antisemitische haatopmerkingen waarvan het ergste was toen iemand hem probeerde te omver te rijden met een auto. Vorige week klonken harde knallen aan de synagoge van Malmö, vermoedelijk werden er voetzoekers geworpen naar de synagoge, en Joodse mensen worden in de stad voortdurend lastig gevallen en bedreigd.

Terwijl de Joden in Stockholm zich tot op heden misschien veiliger gevoeld hebben dan de Joden in Malmö, zien we hier nu misschien toch een keerpunt. Dit wordt ook bevestigd door rabbijn Nachman die uitlegt dat de bedreigingen tegen de Joden in Stockholm niet zo erg zijn als in Malmö. Echter nu, sinds hij ’s nachts buitenkomt, is hij begonnen zijn mening te herzien nu duidelijk blijkt dat de situatie voor de Joden ook in Stockholm is verslechterd.

Meer en meer lijkt het erop dat de Zweedse autoriteiten politieke correctheid prefereren boven zich in te laten met een toenemende problematische situatie. Zoals gedocumenteerd in deze blog [op Sweden Israel and the Jews], is de frequentie van antisemitische incidenten toegenomen en lijkt het er thans op dat aanslagen zich verder verspreiden. Opnieuw vragen we of de autoriteiten zullen wakker…. vooraleer de gebeurtenissen onbeheersbaar worden.


Bronnen: Sweden Israel and the Jews: Rabbi in Stockholm Subjected to Death Threat van 1 augustus 2010; Philosémitisme: Antisémitisme: le rabbin de Stockholm est menacé et insulté van 4 augustus 2010; Zweedse cartoonist Lars Vilks doelwit van moslimfundamentalisten van 16 mei 2010; Immigratie van moslims uit M-O oorzaak groeiend antisemitisme in Zweedse stad Malmö van 15 mei 2010; Joden weg uit Zweden op de vlucht voor antisemitisme en vervolging van 13 maart 2010; Fabel van de maand: ‘Israëlisch leger vermoordt Palestijnen om hun organen te verhandelen’ van 20 augustus 2009; Zweden beschaamd over nonsensverhaal over Israëlische ‘organen diefstal’ van 28 augustus 2009

2 gedachtes over “Opper-rabbijn van Stockholm aangevallen en met de dood bedreigd

 1. Wat heb je dat mooi verwoordt Wiesje. Mag ik er nog wat aan toe voegen?
  G”d stuurt vissers en jagers. Ik vrees dat we in de tijd van de jagers leven. Wacht niet te lang, nu kunnen jullie nog je have en goed meenemen. Hoe het straks is…..????

  Like

 2. Het liefst zou ik een e-mailtje sturen gericht aan alle zoons en dochters van Israel in Zweden. Ongeveer als volgt:
  Broeders, Zusters, in 1948 klonk het sein dat de G’d van Israel vertrok, zijn Aanwezigheid verplaatste naar het Land Israels, daarmee de ballingschap be’eindigend.
  De ballingschap is niet meer. Een Jood dient mee te gaan met de Shechina, de Aanwezigheid en terug te keren naar Land, Zion en Jeruzalem.
  Daar wacht hem/haar een volk vol liefde en vreugde om hun aankomst. Boven de poort van Ben Gurion Airport staan de woorden: beruchim haba’im, welkom, arriverenden.
  Welkom dus.
  Zweden heeft de Jood kennelijk niet nodig maar Israel kan niet zonder hem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.