Israël krijgt onverwacht steun van VN na gewelddadige clash aan Libanese grens

Tot verrassing van veel Israëli’s heeft de Verenigde Naties woensdag bevestigd, dat Israëlische soldaten dinsdag ten onrechte werden aangevallen door troepen van het Libanese leger tijdens routine-onderhoud langs de grens. Een lid van de VN Interim Force in Libanon (UNIFIL) bracht een verklaring uit, met als inhoud dat het Israëlische leger de organisatie in kennis had gesteld van zijn voornemen om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren zeer dicht bij de Blauwe Lijn, de internationaal erkende grens.

UNIFIL - vredesmacht van de VN in Libanon

Israël hakt regelmatig grote bomen om in het gebied tussen het Israëlische veiligheidshek en de blauwe lijn (wat nog steeds soeverein Israëlisch grondgebied is) om Libanese terroristische strijders dekking te ontzeggen voor aanvallen op Israëlische grenssteden. “Ik kan bevestigen dat we een bericht hebben ontvangen van de IDF over het werk en we hebben de informatie doorgegeven aan het Libanese leger”, verklaarde een Hongaarse diplomaat die voor UNIFIL werkt.

Maar de Libanezen gebruikten de informatie om een hinderlaag op te zetten. Toen de Israëli’s met hun werk begonnen – nogmaals, aan de Israëlische kant van de door de VN afgebakende grens – openden sluipschutters van het Libanese leger het vuur, doodden de commandant van de Israëlische eenheid en verwonden een van zijn plaatsvervangers ernstig. Israëlische tanks beantwoordden het vuur, en werden aangevallen door Libanese anti-tank raketten. Israëlische artillerie heeft vervolgens het gebied gebombardeerd.

Iraanse vrouwen gekleed met zelfmoordbommengordels houden borden vast met het logo van de Libanese Hezbollah tijdens een vrouwendemonstratie in Teheran op 31 juli 2006, om te protesteren tegen de aanval van de Israëlische strijdkrachten in Libanon. Op het bord links staat in het Iraans (farsi) te lezen “Hezbollah vecht, Israël beeft”, terwijl op het bord rechts in het Arabisch staat te lezen: “In de waarheid zal Hezbollah overwinnen.” (foto: REUTERS/Raheb Homavandi(IRAN)

De Israëlische legertop merkte op, dat Arabische journalisten al aanwezig waren aan de Libanese kant van de grens, wat bewijst dat de botsing een geplande hinderlaag was. Het Libanese leger heeft later een verklaring afgegeven via het Franse persbureau AFP, waarin het bevestigd dat zij het eerst hadden geschoten, maar benadrukten dat de Israëlische troepen op Libanees grondgebied stonden. UNIFIL-functionarissen zeiden dat dit niet waar is, en dat de Israëli’s de grens niet hebben overschreden.

Natuurlijk hebben de Libanese regering, en Hezbollah en Iran die er aan de touwtjes trekken, nooit de door VN gemarkeerd Blauwe Lijn als de officiële grens aanvaard, en beweren zij dat Israël nog steeds delen van het zuiden van Libanon bezet houdt. Ondanks Libanon’s onverzoenlijkheid en wangedrag bij de botsing dinsdag, probeerde VN secretaris-generaal Ban Ki-moon neutraal te blijven bij zijn reactie op het incident. Ban riep zowel Libanon als Israël op om extreme terughoudendheid te betrachten, en rouwde om het verlies van mensenlevens aan beide zijden.

Waarnemers zeiden dat indien het de schuld van Israël was geweest, Ban Ki-moon en de VN een veroordeling zouden hebben uitgesproken en waarschijnlijk de VN-Veiligheidsraad oproepen om een harde resolutie op te stellen en aan te nemen, waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar het gedrag van Israël. Arabische leiders de zachte VN-reactie op de Libanese provocatie uitgespeeld door verder te stoken de vlammen van een conflict.

  • De Syrische president Bashar Assad heeft verklaard dat “Israël voortdurend bezig is om de veiligheid in Libanon en de regio te destabiliseren,” en zwoer om Libanon te steunen in elke toekomstige confrontatie met de Israëliërs.
  • De Libanese president Michel Suleiman zou “Standhouden – koste wat het kost” tegen wat hij ‘de schending van de Libanese soevereiniteit door Israël’ noemde.
  • Hezbollah leider sjeik Hassan Nasrallah zei dat zijn terroristische milities de botsing nauwkeurig hadden gevolgd en klaar stonden om op elk gewenst moment in te springen om het Libanese leger te steunen.

Israëlische functionarissen zeiden de voortdurende militaire aanwezigheid van Hezbollah een schending is van de resolutie van de VN Veiligheidsraad, die een einde maakte aan de Tweede Libanonoorlog in 2006. Maar in plaats van de resolutie uit te voeren, heeft UNIFIL toegelaten dat de invloed van Hezbollah toenam, en zelfs groter werd dan het Libanese leger. De Israëli’s geloven dat de botsing van dinsdag werd aangemoedigd door Hezbollah.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde, dat eventuele toekomstige aanvallen door het Libanese leger of Hezbollah zouden leiden tot een sterke Israëlische reactie. “Ik beschouw de Libanese regering als direct verantwoordelijk voor deze gewelddadige provocatie tegen Israël”, zei Netanyahu in een televisietoespraak tot het volk. “Israël heeft krachtig gereageerd en zal dat ook doen in de toekomst.”


Bronnen: Israel Today.nl: VN steunt Israël in botsing bij Libanese grens van 4 augustus 2010; op Brabosh.com: Israëlisch officier gedood in hevig vuurgevecht aan grens met Libanon van 4 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.