Israëlisch officier gedood in hevig vuurgevecht aan grens met Libanon


Israëlische soldaten gebruiken een kraan om een boom af te zagen aan de Libanese zijde van de grens in het zuidelijke Libanese dorpje Adaisseh, gisteren dinsdag. Deze ‘actie’ zou het vuur aan de lont zijn geweest en een vuurgevecht hebben doen uitbreken tussen Libanon en Israël waarbij vier doden zijn gevallen, het ergste incident sinds de Libanonoorlog eindigde vier jaar geleden (foto: Ronith Daher / AP)

Videobeelden van het incident van dinsdag 3 augustus 2010

Dinsdagmiddag vonden ernstige schermutselingen plaats aan de Israëlisch-Libanese grens, de ernstigste sinds de oorlog van 2006 tussen Israël en Hezbollah. Volgens de eerste berichten zijn verscheidene slachtoffers gevallen waaronder een Israëlische officier en ten minste drie Libanese militairen en een Libanese journalist waarvan inmiddels hun dood bevestigd werd.

Uit internationale rapportage blijken tegengestelde meningen over wat er precies is gebeurd. Volgens Israëlische rapporten – en dat blijkt ook uit de foto hierboven – waren haar soldaten routinematig onderhoudswerkzaamheden aan het uitvoeren – met name het verwijderen van struiken – aan haar kant van de Blauwe Lijn, de grens tussen Israël en Libanon zoals die werd afgebakend door Resolutie 1701 van de Verenigde Naties, resolutie die een einde maakte aan de Libanonoorlog van 2006. Israël stelt ook dat het om een samenwerking ging met UNIFIL, de United Nations Interim Force in Libanon, de VN-vredesmacht die permanent wordt ingezet langs de Libanese grens. De Libanese Strijdkrachten (LAF) van hun kant beweren daarentegen dat de Israëlische troepen het soevereine Libanese grondgebied waren binnen gedrongen.

Een journalist van Hezbollah werd eveneens gedood in het vuurgevecht

Kort vuurgevecht tussen Libanon en Israel

door Sacha – Faith Answers & Questions

Luitenant Kolonel Dov Harari (45, afbeelding rechts) uit Netanya is vanmiddag omgekomen bij de onverwachte Libanese grensaanval. Hij is volgens Maj. Gen. Gady Eisencott gedood middels een goed geplande ‘sniper’hinderlaag vanuit het Libanese leger. Dit meldt Debka Files en Arutz Sheva gisteravond. Een andere hoge officier is ernstig gewond geraakt. Artsen vechten voor zijn leven. Libanon verloor drie soldaten en een burger. Vanmiddag werd er gemeld vanuit Arutz Sheva dat een van deze dodelijke slachtoffers een Hezbollahterrorist betreft.

Majoor Generaal Gady Eisencott heeft dit incident als een ernstige confrontatie tussen Israël en Libanon sinds 2006 genoemd. Hij vertelde het volgende, refererend naar de tank, artillerie en helikopters die bij de vergelding betrokken waren:

Luitenant Kolonel Dov Harari (45) uit Netanya, hier aan het monument van de Warschau Getto strijders

“Rond 12.00 vanmiddag waren Israëlische militairen vlakbij Misgav-Am Kibboets bezig kleine bomen om te hakken. Dit gebeurde niet op Libanees grondgebied, maar op Internationaal grondgebied, ook wel de ‘Blauwe Lijn’ genoemd. De ‘Blauwe Lijn’ staat onder beheer van UNIFIL (de VN). “De officieren keken vanaf een commando post – zo’n 200-300 meter achter de grens – toe, toen een van de Libanese troepen opeens begon te schieten, terwijl er geen sprake was van enige vorm van provocatie. Omdat dit een aanval zonder enige aanleiding was en nogmaals zonder enige provocatie, heeft Israël besloten dit direct te vergelden. De Libanese commandanten verzochten ons vervolgens om een wapenstilstand te houden, zodat de gewonden geëvacueerd konden worden. Wij hebben hun verzoek ingewilligd. Als antwoord begonnen zij direct naar een van onze tanks schieten, waardoor de betreffende tank direct terug schoot”.

Toen Premier Benjamin Netanjahoe van het incident op de hoogte werd gesteld, heeft hij met de hoge ambtenaren van de veiligheidsdiensten direct een dringend overleg gepleegd. Daarnaast haalde de Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken fel naar Libanon uit en noemde deze confrontatie een ernstig incident waarvoor Libanon verantwoordelijk wordt gehouden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voegde daar aan toe dat de Libanese actie een ernstige schending van de VN-Veiligheidsraad resolutie 1701 was, die de 34-dagen oude Tweede Libanese Oorlog vier zomers geleden beëindigd had. Daarom ligt er vanuit de Minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, een klacht bij de VN waarin Israël Libanon verantwoordelijk voor de aanval op de Israëlische troepen stelt, aangezien hun werk aan de Israëlische grens door de VN-vredesmacht wordt gecoördineerd. “De actie was langs de Libanese grens, in samenwerking met UNFIL”, aldus de Minister.

Libanon beweerde dat de Israëli’s bomen op hun grondgebied aan het kappen waren, om op die manier een betere uitkijk op een Libanees dorp te kunnen krijgen. Libanon beweerde tevens dat zij eerst waarschuwingsschoten zouden hebben gelost eer zij de aanval ingezet zouden hebben. Naar hun zeggen zou het IDF middels raketgranaten en tankvuur op de waarschuwingsschoten geantwoord hebben. Echter, volgens Israëlische militaire bronnen, was de confrontatie aan de Libanese kant bewust in scene gezet. Men wilde de aandacht op de radicale machtsevenwicht in Beiroet afleiden. Deze radicale verandering is het gevolg van de plotselinge switch van patronage tussen Hassan Nasrallah van Hezbollah en premier Sa’ad Hariri. Dit vanuit president Bashar Assad gearrangeerd. Stafchef van het IDF Luitenant Generaal Gaby Ashkenazi heeft inmiddels de plaats van confrontatie bezocht en uiteraard noemt Assad de confrontatie “Israëlische agressie”.


Bronnen: met dank voor de tip aan Joods Actueel; Missing Peace: Spanning aan grens Israel Libanon loopt op na aanval op IDF; Faith Answers & Questions: Kort vuurgevecht tussen Libanon en Israel door Sacha van 3 augustus 2010; Il Giornale: Israele-Libano: tensioni Cinque vittime al confine L’Onu riunisce il consiglio van 3 augustus 2010; Z Word Blog: Dov Harari: Another Victim of Hezbollah and its Allies door Ben Cohen van 3 augustus 2010; Just Journalism: Lebanon border clashes: Just Journalism speaks to IDF and UNIFIL van 3 augustus 2010; MSN newsbulletin: 4 killed in Lebanese-Israeli border clash Most serious since two countries went to war in 2006 van 3 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.