Iraanse tot steniging veroordeelde vrouw wil herenigd worden met haar kinderen


Uit The Guardian

Het doodvonnis door steniging van de Iraanse vrouw Sakineh Ashtiani, werd na een internationale campagne, omgezet in een “mildere straf”: Dood door opknoping. Vanuit de gevangenis in Tabrit heeft ze een mededeling kunnen geven, waarin ze smeekt om verdere ondersteuning, zodat ze weer met haar kinderen herenigd kan worden.

Sakineh Ashtiani Mohammadi, een 43-jarige moeder van twee kinderen, zei dat ze aan niets anders denkt dan aan het knuffelen van haar kinderen en dat ze mentaal gebroken was toen de autoriteiten haar, voor de ogen van haar toen 17-jarige zoon Sajad, 99 keer geselden. Ze bedankte de wereld voor de lancering van de campagne voor haar vrijlating, maar zei dat een deel van haar “hart bevroren is”. Ze zei: “Elke avond voordat ik ga slapen, denk ik: Wie zal er stenen naar mij gooien?”. De boodschap werd voorgelezen door Mina Ahadi, van het Iran Comite tegen Steniging (ICAS / International Committee against Stoning), tijdens een persconferentie in Conway Hall, in Londen.

Iraanse vrouwen demonstreren voor meer vrouwenrechten

”Zet Sakineh’s foto’s naast Neda Agha-Soltan’s en laat Iran met Sakineh niet herhalen wat het deed met Neda,” aldus Ahadi. Neda Agha-Soltan werd doodgeschoten in de nasleep van de omstreden verkiezingen van Iran in juni 2009 en werd een symbool van de revolutionaire opstand in Iran. Gisteren heeft Iran de familie toegestaan om Sakineh Mohammadi Ashtiani in de gevangenis te bezoeken. ”Toen ik haar vertelde hoe de wereld haar ondersteunde, en dat de wereld niet denkt dat ze enig misdrijf heeft gepleegd, zelfs in het geval van overspel, had ik het gevoel dat ze zich weer in ere hersteld voelde…na al die vernederingen door de Iraanse ambtenaren,” zei Sajad, nu 22.

Na het opleggen van een uitzendverbod over de zaak Sakineh Mohammadi Ashtiani, heeft de staatstelevisie, TV Iran, deze week een reportage uitgezonden, die probeerde haar actievoerders te koppelen aan “het westen en Israël”, en beschuldigde hen ervan de vrijlating te verlangen van iemand die veroordeeld was wegens moord. Op de conferentie, presenteerde ICAS een document waaruit blijkt dat Sakineh Mohammadi Ashtiani in werkelijkheid was veroordeeld voor overspel. Ze was aanvankelijk veroordeeld tot 99 zweepslagen, maar haar zaak werd heropend toen een rechterlijke instantie in Tabriz, haar verdacht van moord op haar echtgenoot.

Ze werd vrijgesproken, maar het vonnis op overspel werd herzien en het vonnis, dood door steniging, werd uitgesproken op basis van “rechterlijke bewijsvoering.” De documenten die door ICAS werden getoond, laten zien dat twee van de vijf rechters die de zaak Sakineh Mohammadi Ashtiani onderzochten, hebben geconcludeerd dat er geen forensisch bewijs aanwezig was dat op overspel duidde. “Het is schokkend, dat ze veroordeeld werd tot dood door steniging, omdat drie rechters denken, dat je een illegale relatie buiten het huwelijk gehad,” zei Maryam Namazie van de ICAS.

Afbeelding rechts. Islamitische steniging in Somalië. KLIK voor een groter beeld. OPGELET: expliciete beelden! Militanten van Hizbul Islam trekken het bebloede lichaam uit de grond van Mohamed Ibrahim (48 jaar) uit een put waar hij tot aan zijn borst werd ingegraven, nadat ze hem zonet tot de dood gestenigd hebben voor het hebben van een buitenechtelijke sexuele verhouding met een vrouw afkomstig uit het Afgoye district in Somalië op 13 december 2009. Ibrahim werd tot de dood veroordeeld door een locaal Islamitisch volksgerecht nadat hij schuldig werd bevonden van het plegen van ontrouw (foto Reuters/Stringer)

Deze week, werd in Iran een arrestatiebevel uitgegeven voor Mostafaei Mohammad, de advocaat die Sakineh Mohammadi Ashtiani vrijwillig vertegenwoordigde. Mostafaei is ondergedoken, maar Iran heeft zijn familie gegijzeld om hem te dwingen weer te voorschijn komen. The Guardian is ervan op de hoogte dat Mostafaei veilig is en een open brief aan de procureur van Teheran zal schrijven. ICAS heeft ook aandacht gevraag voor de zaak van Mariam Ghorbanzadeh, 25, waarvan deze week de dood door steniging werd omgezet in opknoping. Mariam Ghorbanzadeh is zwanger en mensenrechsactivisten denken dat de Iraanse autoriteiten haar in de gevangenis onder druk zetten, in de hoop dat ze een miskraam krijgt. Daarna zou het toegestaan zijn het vonnis te volstrekken.

Brussel, 2005. Een Iraanse vrouw, symbolisch opgetuigd als een slachtoffer van de dood door steniging, neemt hier deel aan een demonstratie van de National Council of Resistance of Iran aan de EU-gebouwen in Brussel tijdens een ontmoeting van de EU-ministers van BZ

Bronnen: The Guardian: Iran stoning sentence woman asks to be reunited with her children door Saeed Kamali Dehghan van 30 juli 2010, vertaling DISSA; op Brabosh.com: Stop de steniging van de Iraanse vrouw Sakineh Ashtiani ! van 6 juli 2010; Joods Actueel: Waarom doet het Westen niets aan de nakende steniging van Iraanse vrouw? van 5 juli 2010; R.E.A.L. Organization: Iran: Stop the Stoning of Sakine Ashtiani van 1 juli 2010

6 gedachtes over “Iraanse tot steniging veroordeelde vrouw wil herenigd worden met haar kinderen

 1. En maar blijven beweren dat de Islam een vredelievende religie is!

  In het geval van de zweepslagen hebben de rechters volkomen “correct” volgens de Koran gehandeld, die in dit geval niet anders te interpreteren is. Ze waren zelfs zo genadig om Sakine “slechts” 99 zweepslagen te geven.

  “Gesel iedere echtbreekster en echtbreker met honderd slagen. En laat medelijden met hen u van de gehoorzaamheid aan God niet afhouden indien je in God en de Laatste Dag gelooft. En laat een groep gelovigen getuigen zijn van hun afstraffing. (Koran 24:2).”

  Voor overspel gelden andere regels.

  In de Koran wordt niet van steniging als strafmaat gesproken. In de “Hadith” komt deze straf echter meermaals voor. (“Hadith” zijn uitspraken van Mohammed). De uitspraken in de Hadith zijn overgenomen in de Sharia en dienen derhalve als leidraad voor het bepalen van de strafmaat.

  Om de straf te kunnen volstrekken, moet echter aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  1. Vier ooggetuigen moeten de beschuldigden op heterdaad betrappen.
  2. Deze ooggetuigen moeten betrouwbaar zijn.
  3. De vier ooggetuigen moeten het overspel bevestigen.
  4. De afgelegde verklaringen moeten gelijkluidend zijn.

  Ik vermoed dat Sakine, in een overmoedige bui, overal heeft rondgebazuind dat zij op een bepaalde dag en tijd overspel zou plegen. Dit verhaal werd opgepikt door de vier getuigen. Dag, plaats en tijd waren bekend, zodat ze tijdig aanwezig konden zijn om Sakine op heterdaad te kunnen betrappen.

  Vindt u mijn theorie te zot om waar te kunnen zijn?

  In Iran, een staat die letterlijk over lijken gaat, wordt dit beschouwd als een “normaal” proces. Het zijn zotten die aan de regering zijn, maar voor zotten moet je oppassen.

  Like

 2. Nou,ja,leg onze christelijke bijbel ernaast en lees eens goed het oude testament,je zult schrikken hoeveel overeenkomsten deze geloven met elkaar hebben.De koran werd tenslotte 600 jaar later geschreven, met Mohammed als enige toevoeging,terwijl deze man met onze aardsengel Gabriel nog op een rots gefilosofeerd heeft,en ook in de hemel tijdens zijn leven met Jezus gesproken zou hebben.Het enige verschil tussen christenen en moslims is dat christenen het oude testament niet meer onderwijzen en als levenslessen laten dienen,buiten de 10 geboden dan,anders zouden wij hier hetzelfde lot beschoren zijn!! Maar,een kleine kanttekening moet ik hierbij plaatsen…Bestaat er een geloof die mannen en vrouwen gelijke rechten geeft??? Ik heb een belangrijk gebed,nl zorg ervoor dat niemand met welke geloofsovertuiging dan ook ,zitting mag hebben in welke regering dan ook ! Anja

  Like

 3. @Anja: “zorg ervoor dat niemand met welke geloofsovertuiging dan ook ,zitting mag hebben in welke regering”

  Goed geprobeerd Anja, maar als je dat gaat toepassen krijg je geen enkele regering meer bij elkaar. Zelfs in de meest atheïstische staten of bijvoorbeeld onder het communisme waar religie zogezegd ‘verboden’ was, was de meerderheid nogal altijd ‘gelovig’. Het is niet omdat in Vlaanderen of Nederland de kerken leeglopen dat de mensen niet meer ‘geloven’. Er moet maar een kleinigheid gebeuren of iedereen loopt weer richting kruis, kandelaar of halve maan.

  Ik heb maar één probleem met gelovigen en religieuzen, dat is namelijk dat ze mensen met een ander geloof of zonder geloof, niet als gelijkwaardige mensen beschouwen. Ze gunnen hen niet eens het ‘voordeel van de twijfel’ want wie zegt dat ze met hun religie het wel bij het juiste eind hebben? Kijk maar naar de islam bv hoe het eraan toe gaat in het Midden-Oosten, moslims die elkaar afslachten of stenigen om belachelijke vergrijpen op basis van wat? Van een tekst in een boek die door andere mensen in andere tijden zijn geschreven en dikwijls nadien nog herschreven, gecensureerd en delen werden toegevoegd… waanzin gewoon wie dat allemaal zomaar slikt en er de hort mee opgaat.

  Dat is nu net het probleem met tekst in een boek. Een slimme verstaander en interpreteerder kan er alle kanten mee op. De ene maakt er liefde mee en de andere moordt ermee, en allebei vinden ze van zichzelf dat ze de ene ware volgeling en interpreteerder zijn.

  Like

  1. ja je hebt gelijk als je zegt dat de ene er dit uit haalt en nog een andere nog iets anders maaaar als puntje bij paaltje komt lezen ze wel allemaal het zelfde zinnetje .
   en in dat zinnetje komt het woord dood en jood in voor.
   dan mag je interpreteren al wat je wil het resultaat zal het zelfde blijven.
   toegegeven..in elke religie zullen wel fouten zitten,dingen die vatbaar zijn voor verbetering.maar als je religie gaat gebruiken als drogreden om mensen als varkens,honden en anders fraais te benoemen en ze wil uitroeien,spreek je dan nog over een religie?dan spreek je over een ideologie.religie verdeelt,geloof verenigt en in het Midden-Oosten is er het geloof dat je Joden mag en moet doden

   Golda Meir zei het al jaren geleden: “het wordt vrede wanneer de Arabieren hun eigen kinderen meer lief gaan hebben, dan dat zij de onze haten”.

   Like

 4. Religie? OK maar vooral wel zelf gaan en blijven nadenken. Zoals Jezus het bedoeld heeft is het totaal de andere kant opgegaan.
  Extremisme is hoe dan ook dom en gevaarlijk.

  Like

Reacties zijn gesloten.