Life uit het Getto van Gaza: Het Crazy Water Aqua Fun Park


Het Crazy Water Park of het Crazy Water Aqua Fun Park is een gloednieuw waterpark in Gaza, dat de deuren opende in mei 2010. Een Australische krant noemde het “de nieuwe sensatie” voor de “bevoorrechten” van Gaza. Volgens The Independent is Mohammed Al-Araj, de minister van Economische Zaken in de eerste regering die werd gevormd nadat Hamas de Palestijnse Parlementsverkiezingen 2006 won, een van de directeurs van het waterpark. Tweeduizend gezinnen brachten een bezoek aan het Crazy Water Park tijdens de eerste vier dagen dat het geopend was. En euh.. dat zogenaamde watertekort in Gaza ?? Daar zwijgen we even over 😉


Het aangelegde waterpark beschikt over zwembaden, een kanaal van maar liefst 100 meter lengte, drie waterglijbanen, vijvers met waterfietsen, een restaurant, een café en een rustige omgeving in de schaduw van een tent waar de volwassenen op tapijten kunnen zitten en luister naar de muziek in het park. Het park werd volgens de Palestijnse propaganda van Hamas gebouwd met materialen die werden gerecupereerd uit door de oorlog vernielde gebouwen evenals uit materialen die aangebracht werden naar de Gazastrook via smokkeltunnels. De constructie van het waterpark werd voltooid op nauwelijks zes maanden tijd.


Het inkomgeld bedraagt 10 sjekkel, het equivalent van ongeveer 1,50 euro half 2010, maar de glijbaan gebruiken kost nog eens 5 sjekkel en in het zwembad gaan kost extra 20 sjekkel. Ayman Barawi, de financieel manager de Crazy Water Park, zegt dat “Dit park een vorm van ontsnappen is. Mensen hebben behoefte aan een kans om te ontsnappen aan de stress. Wij geven ‘zuurstof’ aan het volk.”

Het Crazy Water Park heeft 106 medewerkers, niet meegerekend de ongeveer 80 leveranciers die diensten en goederen leveren zoals voedsel. De werknemers van het park verdienen het equivalent van tussen de 190 € en 230 € per maand, wat beschouwd wordt als een goed loon in Gaza, waar meer dan 80% van de bevolking leeft van een uitkering van de Verenigde Naties (via de UNRWA)

Volgens de krant The Jerusalem Post, is het Crazy Water Park is een van een reeks vakantieverblijven aan de Middellandse Zee die speciaal worden, gebouwd voor toeristen en waarvoor een ruim budget van 20 miljoen dollar werd uitgetrokken. Volgens The Independent, beschouwen sommige bronnen het Crazy Water Park als een een groep van zakenmensen van Hamas die eind jaren 2000 een aantal succesvolle ondernemingen zijn gestart. Een recente opheffing van het verbod van de overheid voor vrouwen om in het openbaar te roken heeft het in het café van het Crazy Water Park weer mogelijk gemaakt dat vrouwen legaal de populaire nargilas kunnen roken.
Bronnen: The Jerusalem Post: Palestinians in Gaza invest $20m. in new resorts door Khaled Abu Toameh van 29 juli 2010; The Star Online: People relax at newly opened theme park door S. Habib van 21 juni 2010; Wikipedia.eng: The Crazy Water Park; Photo Forum Gaza; Meer foto’s op een Palestijns-Arabische website: Multka.net: Crazy Water Park; The Israel Situation: Despite David Cameron’s Comments, Gaza is Pretty Nice door Eric van 29 juli 2010;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.