West Bank Unplugged afl.2: Ramallah wil nieuw financieel middelpunt in het M-O worden

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft donderdag 22 juli 2010 gezegd dat een door de Saoedi’s met 400 miljoen dollar gefinancieerd bouwproject de zustersteden Ramallah en El-Bireh op de Westelijke Jordaanoever kan transformeren in een regionaal financieel middelpunt. “We willen dat het er hier zal uitzien zoals in New York en Dubai,” zei Abbas toen hij aanwezig was op de ceremonie ter gelegenheid van het begin van de bouw van het Ersal Center, een prestigieus bouwproject met 13 torengebouwen, van een joint venture tussen het Palestine Investment Fund en Land Real Estate Investment and Development Co in Riyadh (Saoedi-Arabië).

Voorstelling van de maquette van het al-Ersal Centrum in Ramallah

“Dit is een nieuwe kijk op Palestina. Het project, dat volgende week de eerste spade in de grond steekt op de El-Bireh heuvel met uitzicht op het oude stadscentrum van Ramallah, zal het nieuwe hoofdkantoor voor de Bank van Palestina bevatten,” zei voorzitter Hashim Shawa. “Er zijn onderhandelingen gaande met het Palestijnse telecommunicatiebedrijf Wataniya Palestine Mobile Telecommunications Co. om een tweede toren te bezetten,” zei Mohammed Mustafa, de Palestijnse fonds voorzitter en chief executive officer. De joint venture heet Arduna.

President Mahmoud Abbas en Salaam Fayyad, de premier van de Palestijnse Autoriteit, proberen internationale investeerders aan te trekken om een reeks bouwprojecten met commerciële en residentiële gebouwen over de hele Westelijke Jordaanoever te stimuleren. De Palestijnse Autoriteit voert momenteel voorbereidende indirecte gesprekken met Israël via de Verenigde Staten gericht op het bereiken van een vredesakkoord Midden-Oosten.

“We hebben de keuze om achterover te leunen en te wachten op betere tijden of we kunnen het lot in onze eigen handen nemen en meer pro-actief bezig zijn met de ontwikkeling van onze economie op een zinvolle en strategische wijze,” zei Mustafa in een interview na de inwijdingsceremonie . [“This large real-estate project is an important message to potential future investors that even with the existence of difficult political and physical constraints we all struggle with, it is indeed possible to invest in Palestine. We have the choice to sit back and wait for better times or we can take the fate in our own hands and be more pro-active in developing our economy in a meaningful and strategic manner.”]


Bronnen: Bloomberg: Ersal Project to Become Palestinian Financial Hub, Abbas Says van 22 juli 2010; AME info.com: The Palestine Investment Fund announces the official groundbreaking of Al-Ersal center van 28 oktober 2008; The Land Media Center: The Land Participates in Cityscape Dubai 2008; website The Land Palestine.com