Geen lingerie meer in winkelramen van Gaza

De Gazastrook evolueert stilaan naar een open gevangenis en dat is niet de schuld van Israël.

Woensdag 28 juli 2010 heeft Hamas, dat autonoom met ijzeren [islamitische] hand over de Gazastrook regeert sinds het met geweld al-Fatah heeft verdreven in het voorjaar van 2007, andermaal nieuwe restrictieve maatregelen afgekondigd die vrouwen letterlijk nauwer in het keurslijf moeten drukken. Hamas heeft ontdekt dat bij het mannelijke deel van haar bevolking de stoppen compleet doorslaan bij het zien van een naakte vrouwelijke enkel.

“Wij moeten de mensen aanmoedigen om deugdzaam te zijn en hen weg houden van de zonde,“ zegt Abdullah Abu Jarbou, van het ministerie voor Religieuze Zaken. Hiermede geeft Hamas impliciet toe dat het een probleem heeft met het mannelijke deel van de bevolking dat blijkbaar de lusten niet meer onder controle heeft en de facto weigert in te zien dat het probleem zich situeert bij de mannen en niet bij de vrouwen. Aldus worden opnieuw een aantal seksistische maatregelen van kracht die enkel de vrouwen treft, als onderdeel van een campagne om de “publieke moraal” te beschermen in de Gazastrook.

Hamas heeft een nieuwe regelgeving aangekondigd inzake de verkoop van dameskleding in winkels. Zo mogen voortaan lingeriewinkels geen ‘obsceen geklede’ paspoppen meer in de etalages plaatsen. Dat soort poppen moet uit de winkelstraten worden gebannen,de winkels in dameskleding mogen ook geen kleedkamers of getinte ruiten meer hebben en etalagepoppen moeten voortaan ‘bescheiden’ gekleed zijn.

“Het is absoluut verboden om fotocamera’s mee de winkel in te nemen en het is ook verboden om weinig verhullende kleding te showen in de voorzijde van de winkel,” aldus een verklaring van de Hamaspolitie. De regels zetten de restrictieve koers verder die in het verleden al werd uitgestippeld. Het edict komt bijna twee weken nadat Hamas de vrouwen verbood waterpijpen te roken in openbare gelegenheden. Zo is het reeds een tijd verboden voor mannen om in beauty-salons voor vrouwen aan de slag te gaan, en mogen vrouwen niet langer met de motor rijden. Ondanks de beperkende maatregelen ontkent Hamas dat ze de sharia wil invoeren in Gaza.

Met de islam wordt niet gelachen

Jeremy Clarkson: Burka? Burps!Dat er met dit soort maatregelen toch maar best niet gelachen kan worden, heeft nu ook Jeremy Clarkson, één van de drie gekende presentators van het razend populaire programma Top Gear over auto’s, ondervonden toen hij deze week in Engeland een rel veroorzaakte door een grap te maken over de burka. Zes miljoen Britten zaten aan de buis gekluisterd toen Jeremy riep dat de zomer de gevaarlijkste tijd van het jaar is om in een auto te rijden. “Al die vrouwelijke voetgangers in korte rokjes! Je móet er wel naar kijken.”

Co-presentator Richard Hammond begon vervolgens over de boerka. “Dit is een voordeel van de boerka, want met dit kledingstuk verdwijnt het probleem.” Jeremy schudde zijn hoofd en zei: “Werkt niet. Ik zag laatst een moslima in een boerka. Ze struikelde waardoor ik haar rode string kon zien.” Sindsdien stromen de klachten binnen bij de BBC. Volgens de Britse krant Daily Mail is The Muslim Women’s Network UK, de vereniging voor de belangen van moslima’s, not amused. “Over de boerka is momenteel een hevige discussie gaande, daar mag je geen grapjes over maken.”


Bronnen: Het Laatste Nieuws: Hamas weert lingerie uit winkel-etalages van 29 juli 2010; Faith Freedom International: Hamas dress code aims to make Gaza more Islamic van 29 juli 2010; De Telegraaf: Top Gear-ster veroorzaakt rel met boerka-grap van 28 juli 2010;

2 gedachtes over “Geen lingerie meer in winkelramen van Gaza

  1. @Jan Hamer. Dan lees volgend vers uit de Koran en val niet in onmacht:

    En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn, en dat zij haar hoofddoeken over haar boezem laten hangen, en dat zij haar schoonheid niet tonen behalve aan haar echtgenoot of haar vader of de vader van haar echtgenoot, of haar zonen of de zonen van haar echtgenoot, of haar broeders, of de zonen van haar broeders, of de zonen van haar zusters of haar vrouwen, of haar slaven, of zulke mannelijke bedienden die geen geslachtsdrang hebben, of de jonge kinderen die van de naaktheid van een vrouw niets afweten.

    En laat haar niet met haar voeten slaan, opdat hetgeen zij van haar schoonheid bedekken openbaar moge worden. En wendt u allen tezamen tot God, o gelovigen, opdat je moge slagen. (Koran 24:31)

    Like

  2. Het wordt tijd dat die vrouwen daar eens in opstand komen en dat macho gedrag van de kerels daar niet langer pikken. De vrouwen daar worden toch gewoon als een stuk vuil beschouwd. En ik denk dat Hamas wel degelijk de sharia in wil voeren, en niet alleen in de Gaza strook maar in alle landen als ze de kans krijgen. En wanneer je af en toe eens leest wat dat in houdt dan kun je enkel en alleen maar de conclusie trekken dat het haaks staat op de rechten van de mens. Zoals het stenigen van vrouwen, kan het nog barbaarser?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.